fredag 14. februar 2020

"Hvis du bare var min" av Jenny Han

Hvis du bare var min
Jenny Han
Ungdomsbok
368 sider
Oversatt fra engelsk av Thomas Ingebrigtsen Lem
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Jenny Han er bestselgerforfatteren bak Lara Jean-bøkene. Den første boken i serien "Hvis du bare var min" (to all the boys I've loved before) har blitt en stor suksess som film på Netflix. Jenny Han har tidligere jobbet som barnebokhandler og har en MFA i creative writing.

"Hvis du bare var min" er første bok i triologien om Lara Jean.

Av alt den 16 år gamle Lara Jean har samlet på, er kjærlighetsbrevene det viktigste for henne. De er ikke kjærlighetsbrev som andre har skrevet til henne, Lara Jean har ikke noe slikt. Disse har hun skrevet selv. Det er ett til hver gutt hun noensinne har vært forelsket i - fem i tallet.

Når Lara Jean skriver, holder hun ingenting tilbake. Hun skriver som om han aldri kommer til å lese det. Når hun er ferdig, forsegler hun det, skriver navn og adresse på konvolutten og legger brevet i den sjøgrønne hatteesken hun har fått av moren.

Men disse er ikke kjærlighetsbrev i egentlig forstand. Brevene er til henne selv når hun ikke vil være forelsket mer. De er mer som et farvel. For etter at Lara Jean har skrevet brevene, er hun ikke lenger fortært av den altoppslukende forelskelsen.

Brevene setter Lara Jean fri. Det er i alle fall det som er tanken.

Men en dag oppdager Lara Jean at hatteesken er forsvunnet og at de hemmelige brevene hennes på en eller annen måte har blitt sendt ut til guttene de handler om, noe som får hver av hennes tidligere forelskelser til å konfrontere henne med hva i all verden det er som foregår og hva disse brevene skal bety. De er blant andre hennes første kyss, Peter, gutten fra sommerleiren, Kenny, og til og med søsterens eks-kjæreste, Josh. Plutselig har Lara Jean blitt virvlet inn i historier og løgner som hun har vanskeligheter med å holde rede på. Samtidig må hun finne ut av hva hun selv føler nå, for både Josh og Peter begynner å vise interesse for henne. Eller gjør de egentlig det?

Etter hvert som Lara Jean må jobbe seg gjennom de pinlige og vanskelige spørsmålene, finner hun ut at noe godt kanskje kan komme ut av brevene også. Hennes beste egenskap er tross alt optimisme.

"Hvis du bare var min" er en velskrevet og relevant ungdomsbok om det å være ung, usikker og på vei til voksenlivet.

Boken er fengende, og er nærmest umulig å slippe når man først har begynt på den. Dessuten har historien en spesiell vri, noe som gjør den mer annerledes enn andre lignende bøker for ungdom.

Jenny Han har skrevet en svært god ungdomsbok. Boken, som primært henvender seg til tenåringer, er lett å lese og hovedpersonen Lara Jean blir veldig raskt en person du liker og føler med.

Jeg-forteller Lara Jean er halvt koreansk. Hun bor i Virginia og går på high school. Karaktertegningen av henne er både helstøpt og solid. Lara Jean synes å være en forsiktig og stille jente. Likevel har hun sine meningers mot. Selv om  aldersforskjellen mellom henne og meg selv er stor, synes jeg at hun var lett å relatere seg til. Jeg er også sikker på at mange jenter i tenårene vil kunne kjenne seg igjen i Lara Jean, samt flere av de situasjonene som hun må hanskes med. Eller i det minste kunne se dem for seg.

Men "Hvis du bare var min" handler ikke bare om forelskelser og kjærlighet. Den handler også om tap og hva som skjer med en familie når hverdagen blir snudd på hodet. Lara Jean og hennes to søstre, Margot (som i begynnelsen av boken drar til Skottland for å studere) og Kitty, har nemlig mistet moren og har som et resultat av dette måttet bli voksne (i hvert fall Margot og Lara Jean) veldig raskt, for å være sammen med familien og sørge for at både faren og den yngste søsteren Kitty blir tatt vare på. Videre handler boken om å finne seg selv og våge å ta sjanser, å leve livet og ikke bare la det fare forbi slik at man går glipp av det. Den handler også om å lære å sette ord på følelser og tanker, selv om det kan være vanskelig og dristig.

For øvrig skriver Jenny Han sikkert og flytende, mens historien hun forteller har en fin flyt.

"Hvis du bare var min" er en virkelig fin og gripende ungdomsbok, som både vekker refleksjon og gir et smil om munnen. Absolutt verdt å lese - selv for de av dere som ikke tilhører målgruppen.

Jeg håper å få lest den neste boken i serien også, ettersom jeg er ganske nysgjerrig på hva som kommer til å skje med Lara Jean. I tillegg ender denne boken med litt av en cliffhanger.

"Hvis du bare var min" er et brak av en start på triologien om Lara Jean.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar