fredag 28. februar 2020

"Blindtunnel" av Tove Alsterdal

Blindtunnel
Tove Alsterdal
Krim
324 sider
Oversatt av Lars Lenth
Kagge Forlag
2020

Dette er et anmeldereksemplar fra Kagge Forlag.

Tove Alsterdal er en av Sveriges mest anerkjente krimforfattere. Hun har også skrevet dramatikk for scene, film, radio, TV og opera, og hun arbeidet i mange år som journalist. Bøkene hennes er hyllet av kritikerne, og "Ingen vei tilbake" ble kåret til beste svenske krimroman i 2014. I 2019 ble "Blindtunnel" nominert til samme pris.

Sonja og Daniel Åström er et middelaldrende svensk ektepar. Daniel har mistet jobben som forlagssjef og samtidig troen på seg selv. Nå ønsker han seg vekk fra livet i Sverige. For å hjelpe ham til å få livsmotet tilbake, godtar Sonja å bryte opp fra hverdagen i Stockholm, selge rekkehuset i Älvsjö, og bosette seg i Böhmen (i Tsjekkia), hvor Daniel har funnet en gammel vingård til salgs, der de kan starte sin egen vinproduksjon. Gården ligger bare en drøy time fra Praha og mindre enn to timer fra Berlin, oppi fjellene som danner grensen mellom Tyskland og Tsjekkia.

De to barna deres er voksne og bor i Seattle og Umeå, og ingenting ser derfor ut til å hindre ekteparet fra å realisere sin drøm. Det viser seg imidlertid ikke å være så enkelt.

Vingården har nemlig stått tom i årtier og den er i dårlig forfatning. Dessuten er vinmarkene overgrodde. Gården trenger derfor å gjennomgå en større renovering.

Midt under renoveringen, bak en gjenmurt vegg i kjelleren, finner Daniel et mumifisert lik av et barn. Selv om det eventuelt dreier seg om noe kriminelt, har barnet ligget der veldig lenge.

I møte med politiet blir Sonja og Daniel fortalt at avdøde er en gutt, sannsynligvis elleve eller tolv år gammel, og at han var en sudettysker, men at det er noe som lokalbefolkningen helst ikke vil snakke om.

Én dag Sonja er i Praha, blir en kvinne funnet drept på vingården. Daniel blir mistenkt for mordet og varetektsfengslet.

Sonja prøver å finne ut hvilken forbindelse den drepte kvinnen hadde til vingården og hvem den døde gutten i kjelleren var. Verken lokalbefolkningen eller myndighetene vil si noe, men Sonja oppdager at begge sakene har tråder tilbake til andre verdenskrig og fordrivelsen av sudettyskerne fra området.

Vingården ligger i det tidligere tsjekkoslovakiske Sudetenland, hvor en stor del av befolkningen var tyskere. I 1938 ble området gjenstand for Hitlers aggresjonspolitikk under mottoet Heim ins Reich - som innebar at alle tyskere som bodde utenfor Tyskland skulle forenes i Großdeutschland.

Under Münchenforliket i 1938 bedyret Hitler at hvis han fikk Sudetenland, så ville han ikke fremme noen flere territorielle krav i Europa. Hvis ikke, ville det bli krig. Etterpå dro Chamberlain hjem til London og skrøt av at han hadde sikret "fred i vår tid". Dagen etter, første oktober 1938, gikk Hitler inn i Sudetenland, og like etter slukte monsteret resten av Tsjekkoslovakia også.

Mange sudettyskere hadde av økonomiske årsaker hilst innlemmingen i det tyske riket velkommen.

Da Det tredje riket kollapset i 1945 var Sudentenland en politisk og menneskelig kruttønne. Områdets tsjekkiske befolkning var på seierherrenes side, mens sudettyskerne kollektivt fikk unngjelde for den nazistiske okkupasjonsmaktens overgrep under krigen. Noen av dem ble drept, andre ble kastet ut av hjemmene sine og fordrevet til Tyskland hvor de var fremmede. Hendelser som alle siden - forgjeves - har gjort alt for å glemme. Fordrivelsen har nemlig satt dype spor i det nåtidige tsjekkiske samfunnet.

"Blindtunnel" er en velskrevet spenningsroman som gir sine lesere et nytt perspektiv på en vond hendelse i kjølvannet av andre verdenskrig, nemlig den brutale utrenskningen av sudettyskerne.

Romanen er en slags blanding av krim og historisk roman. Samtidig er dette også en bok om å tro på seg selv og sine drømmer, og ikke la andre så tvil i deg.

Til tross for en rekke dramatiske hendelser, har "Blindtunnel" et forholdsvis rolig handlingsforløp der nåtid og fortid flettes fint sammen, og der familiestridigheter fra fortiden og nåtidige utroskap kommer til overflaten.

Selv om det er et drap i boken, er det ikke politiets etterforskning som fyller sidene. Den blir mer indirekte beskrevet.

Alsterdal har en god penn, og det er lett å leve seg inn i handlingen. At hun i tillegg har våget å skrive en krim med en hovedperson, altså Sonja, som jeg-forteller, synes jeg er modig gjort. Det gir også fortellingen en nerve som jeg ikke tror den ville ha fått uten.

Forfatterens dialoger er utmerkede og hennes reasearch synes å være svært grundig. Derfor kan jeg som er historieinteressert, trygt lene meg tilbake og glede meg over historien som blir fortalt.

"Blindtunnel" er så absolutt en spennende bok, men den er først og fremst en tankevekkende, perspektivrik illustrasjon av det tragiske ved at hevntørst og tunnelsyn får lov til å styre livene våre.

Men bare fordi siste side er lest, betyr ikke det at jeg er ferdig med boken. Det er mye jeg har fundert over etterpå. Det er det god litteratur skal - underholde og mane til ettertanke. Og "Blindtunnel" er god litteratur.

2 kommentarer:

  1. Flott omtale, veldig kjekt å se at du liker denne, som jeg også likte veldig godt. Jeg fikk lyst å lese mer om den historiske tematikken, så jeg er spent på om du finner frem til flere bøker som omhandler dette. God helg!

    SvarSlett
  2. Tusen takk, Tine. Jeg er selv på jakt etter bøker som omhandler sudettyskernes skjebne. For øvrig finnes det noe interessant informasjon på nettet. Det er bare å google :). Håper at du får en flott helg!

    SvarSlett