torsdag 6. februar 2020

"Kjæreste Emmie" av Lia Louis

Kjæreste Emmie
Lia Louis
Roman
378 sider
Oversatt av Eva Ulven, MNO
Bastion Forlag
2019

Lia Louis er fra Hertfordshire, England. Hun har en BA i engelsk litteratur og har i flere år vært kjent som skribent og blogger. "Kjæreste Emmie" er hennes andre roman og den har raskt sikret henne internasjonal anerkjennelse. Lia har tre små barn med sin partner og sammen har de bosatt seg i hjembyen hennes.

Hva skal til for at våre drømmer går i oppfyllelse?

Lia Louis skriver ektefølt, engasjerende og rørende om livets kompleksitet og om drømmer, håp og kjærlighet. "Kjæreste Emmie" er en varm og morsom roman som vil treffe deg rett i hjertet og bli der.

I 2004 slapp den 16 år gamle Emmie Blue fra Ramsgate i Storbritannia en rød ballong mot himmelen. Vedlagt var et lite brev hvor hun hadde skrevet navnet sitt og e-postadressen sin, samt en hemmelighet. En hemmelighet hun ikke klarte å holde for seg selv.

Noen uker senere landet ballongen på en strand i Bretagne i Frankrike, der den ble funnet av den jevngamle gutten Lucas Moreau.

Det ble starten på noe som med tiden utviklet seg til et dypt vennskap. To mennesker som møttes mot alle odds, akkurat da de trengte hverandre. Like gamle, født på samme dag.

Fjorten år senere er Emmie i ferd med å bli tretti år, den alderen hun har hatt i kikkerten gjennom årene, som en premie i det fjerne, som en trygg havn, et varmt lys over den mørke horisonten.

For alle har funnet sin plass i tilværelsen når de er tretti, ikke sant? Folk er voksne når de er tretti - ferdig formet - og alle vet hvem de er. Eller de vet i det minste nøyaktig hvor de er på vei, selv om de kanskje ikke er helt i mål ennå.

De siste fem årene har Emmie vært hemmelig forelsket i Lucas. Når hun nå sitter på strandrestauranten der de traff hverandre første gang, er hun sikker på at det hun drømmer om skal skje: at Lucas spørre henne om hun vil gifte seg med ham.

Men Lucas har noe annet å meddele. Han skal gifte seg. Og han vil at Emmie skal stå ved alteret ved hans side, som hans forlover.

Om tolv måneder skal hennes bestevenn gjennom fjorten år, mannen hun er forelsket i, gifte seg med en kvinne han elsker. En kvinne som ikke er henne. Og der skal hun stå, ved siden av ham ved alteret, som forloveren hans.

Men en kvinnelig forlover for en mann? Et opplagt valg, hadde Lucas kalt det.

Dermed kan ikke den ene som Emmie alltid har regnet med, lenger være der for henne, og alt hun har planlagt er dermed lagt i grus. Men ingenting i livet går helt som planlagt, gjør det vel?

Emmies kjærlighet til Lucas har vært så dedikert, at hun omtrent har forsømt alt annet i livet. Hun har en jobb hun ikke ser en fremtid i, en mor hun har et komplisert forhold til og en husvert som hun mistenker misliker henne sterkt.

Oppdraget som motvillig forlover tvinger etter hvert Emmie til å ta et oppgjør med sin egen fortid, og den rollen hun nå spiller i sitt eget liv. Men først må hun finne ut hva hun egentlig ønsker.

"Kjæreste Emmie" er en lettlest roman full av varme og humor.

Boken handler om håp, tap og tro på fremtiden. Og veldig mye om å leve i nuet.

"Kjæreste Emmie" er en underholdende roman som fokuserer på alle de fasetter og problemer som livet har å by på. Men det ligger en undertone av alvor i bunn. Det er nemlig viktig å være ærlig overfor andre, og ikke minst mot seg selv. Emmie er en person som også stiller store krav til seg selv, men har vanskelig for å leve opp til dem.

Lia Louis beskriver hverdagslige situasjoner som alle kan sette seg inn i, og tankene om selve ekteskapet er sikkert noe som er gjenkjennelig for de fleste.

Jeg måtte ikke lese mange sider før jeg var fullstendig oppslukt av historien. Lia Louis har et fantastisk grep om karakterene sine, og hun skriver med en humoristisk og underholdende penn.

Dette er en skikkelig feel-good roman som man kan hygge seg med. Boken er som nevnt ikke uten problematikk og triste hendelser, og den beskriver livet med gleder og sorger uten sentimentalitet.

Hvis du er på utkikk etter en feel-good roman som både underholder og berører, vil jeg så absolutt anbefale "Kjæreste Emmie".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar