fredag 24. april 2020

"Alt vi holdt hemmelig" av Lara Prescott

Alt vi holdt hemmelig
Lara Prescott
Roman/Spenning
374 sider
Oversatt fra engelsk av Einar Blomgren, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2020

Lara Prescott har studert skrivekunst, statsvitenskap og internasjonal utvikling. Hun debuterte med romanen "Alt vi holdt hemmelig", som gikk rett inn på amerikanske bestselgerlister i 2019, og er under oversettelse til 30 språk. Prescott bor i Austin, Texas.

"Alt vi holdt hemmelig" er en velskrevet og overbevisende bok om hva klassikeren "Dr. Zhivago" betydde for den kalde krigen.

I Sovjetunionen har Boris Pasternak arbeidet med sitt storverk i over tyve år, men han motarbeides av mektige krefter.

Romanen han holder på med å skrive tar nemlig for seg tematikk som personlig frihet, den russiske revolusjonen og borgerkrigen, noe som ikke blir sett på med milde øyne av de kommunistiske makthaverne.

Hans nære medarbeider og elskerinne, poeten Olga Ivinskaya, blir sendt til Gulag. 

Boken anses som anti-sovjetsk og blir forbudt, men smugles ut av landet av en italiener som har vært ansatt ved Radio Moskva, og som har forbindelser til den venstreorienterte forleggeren Giangiacomo Feltrinelli. Han gir ut romanen på italiensk. Siden blir den oversatt til en rekke språk. "Dr. Zhivago" blir raskt en internasjonal bestselger. Året etter, i 1958, blir Pasternak tildelt Nobelprisen i litteratur for verket, men han får ikke lov av sovjetmyndighetene til å ta imot den. To år senere dør han av lungekreft.

På slutten av 1950-tallet er den kalde krigen på sitt kaldeste, og USA henger bak. Sovjetunionen ligger foran i romkappløpet, og amerikanerne trenger sårt en etterlengtet propagandaseier. I denne kampen er både litteratur og kunst potensielle våpen, og "Dr. Zhivago" et åpenbart sådant.

I det skjulte blir romanen oversatt til russisk og to hemmelige CIA-agenter får sitt livs oppdrag: å smugle "Dr. Zhivago" inn i Sovjetunionen. Den glamorøse og sofistikerte Sally Forrester er en erfaren spion som bruker sin sjarm til å lokke hemmeligheter på mektige menn. Irina er nybegynner, men under Sallys veiledning lærer hun raskt spionhåndverket. På verdensutstillingen i Brussel i 1958 deltar de to forkledde CIA-agentene som representanter for Vatikanstaten på dennes stand. Her får de kontakt med noen russiske gjester som blir fristet til å ta med seg boken til hjemlandet.

"Alt vi holdt hemmelig" er basert på den sanne historien om "Dr. Zhivago". Om helter som handler i det skjulte, om hemmelige lidenskaper, ødelagte hjerter og om å holde ut. Men mest av alt handler den om at kraften i en enkelt bok kan forandre verden.

Historien tar leseren med til høyden av den kalde krigen, fra Washington DC til Moskvas gater og Sovjetunionens Gulag-leire.

Boris Pasternaks "Dr. Zhivago" er på mange måter navet i denne boken. Den ble gitt ut første gang i Milano i 1957, og regnes i dag for å være en av romankunstens store klassikere. Handlingen foregår delvis i en av de mest stormfulle periodene i Russlands historie, nemlig på begynnelsen av 1900-tallet med revolusjon og verdenskrig. I sentrum av historien er det en intens kjærlighetshistorie, men de kommunistiske makthaverne nektet å utgi Pasternaks monumentale roman som utspiller seg i perioden mellom 1905-revolusjonen og andre verdenskrig, og som bl.a. vektlegger individuell frihet.

Samtidig følger vi en kvinnelig gruppe av maskinskrivere ved CIA; især de to kvinnene Irina og Sally. I denne delen av romanen forteller Lara Prescott en historie om spirende feminisme, kjærlighet, så vel som forræderi og renkespill. Forfatterens stil er nærmest dokumentarisk. Og til tross for store menneskelige dramaer med fatale konsekvenser for flere av de involverte partene, blir den aldri spesielt sentimental.

"Alt vi holdt hemmelig" fortelles fra perspektivet til en gruppe forbløffende kvinner.

Irina er oppvokst i USA med en russisk mor. Hun er ikke som de andre kvinnelige maskinskriverne ved CIA, noe som vekker oppmerksomheten til mennene med makten i organisasjonen. Og snart finner Irina ut at hun har mer verdi for CIA enn hun egentlig trodde. Jeg likte Irina svært godt, og syntes at hun var en sympatisk og modig karakter. Jeg gledet meg alltid til kapitlene om henne, og var henrykt over vennskapet hennes med Sally, en CIA-operativ som var en del av teamet som hadde til oppgave å smugle "Dr. Zhivago" inn i Sovjetunionen. De var begge godt tegnede karakterer som jeg brydde meg om.

Men det var de delene av boken som omhandlet Boris Pasternak, forfatteren av "Dr. Zhivago", og hans forhold til elskerinnen Olga Ivinskaja, jeg likte spesielt godt. Olga var en pådriver og hans inspirator, og det er gjennom henne vi lærer om redselene ved å leve i det kommunistiske Sovjetunionen. Romanen skildrer noen brutale og hjerteskjærende øyeblikk, spesielt når det gjelder forholdet mellom Boris og Olga, som jeg syntes var sterk kost, men også rørende.

"Alt vi holdt hemmelig" er i tillegg en brutal, men vakker undersøkelse av kjærligheten og dens mange fasetter. Kjærligheten mellom Olga og Boris, men også foreldrekjærligheten, og den sterke kjærligheten til ens hjemland. I en bok fylt med spionasje, terror og trusler, lyser faktisk kjærligheten opp som et fyrtårn og gir håp.

Dette er en roman som har alle de ingrediensene og kvalitetene jeg liker ved en god roman: Et historisk aspekt, flere interessante karakter og en heftig dose med intriger og spenning.

For øvrig er boken godt skrevet, man lever seg inn i handlingen, og det er uhyre vanskelig å legge den fra seg.

Hvis historiske romaner med intriger, spenning og uredde kvinnelige karakterer er din greie, er dette boken for deg. Jeg kan så absolutt anbefale "Alt vi holdt hemmelig"!

1 kommentar: