torsdag 9. april 2020

"Zara og dei - Misse-konkurransen" av Bjørn Sortland og Elisabeth Moseng

Zara og dei
- Misse-konkurransen
Bjørn Sortland
Illustrasjoner av Elisabeth Moseng
Barnebok, 3-6 år
Nynorsk
32 sider
Piggsvin forlag
2018

Bjørn Sortland (f. 1968) er født i Bergen, men vokste opp på Bømlo. Han debuterte som barnebokforfatter med Det er ikkje natta (1992), og han har siden skrevet over 40 bøker for barn og ungdom. Flere av bøkene handler om kunst, og han har ofte samarbeidet med kjente bildekunstnere og illustratører, som Lars Elling, Trond Bredesen og Hilde Kramer. Sortlands bøker er gitt ut i nærmere 20 land, og i 1996 vant han den prestisjetunge Deutscher Jugendliteraturpreis for den tyske oversettelsen av Raudt, blått og litt gult sammen med illustratøren Lars Elling. I 2011 fikk han Aschehougprisen for hele forfatterskapet.

Elisabeth Moseng (f. 1967) er en norsk illustratør. Hun har laget illustrasjoner for blant annet forlag, aviser, magasiner, design- og reklamebyråer.
Moseng har to års utdannelse ved AD-linja på Westerdal Reklameskole, samt en bachelor-grad fra Kingston University i London. Hun har arbeidet med flere teknikker, deriblant akvarellmaling og grafiske teknikker. Illustrasjonene hennes inneholder ofte flater og mønstre, og motivene og figurene har et naivistisk, ekspressivt preg. Moseng er tilknyttet illustratør-fellesskapet "Illustratørene" i Oslo.

Bøkene om Zara og familien hennes er populære, og i 2017 kom filmen "Gorillahjerne til middag" som er basert på den første boken.

"Zara og dei - misse-konkurransen" er den andre boken i serien om Zara og dei.

Hele familien til Zara blør veldig lett neseblod. Dette skyldes visstnok at de er zombier, selv om det ikke kommer klart frem av historien. Og fordi de bor i en campingvogn og alle navnene deres begynner på Z, synes mange at de er skumle.

Faren til Patricia, Zaras venninne, vil lage en misse-konkurranse. Zara vet ikke hva det er. Patricia sier at på lørdag skal de finne ut hvem som er den fineste jenta i klassen. Alle skal få prøve seg.

Zara finner frem finkjolen sin. Tenk om hun blør neseblod på den?

Moren til Zara er ikke noe begeistret for misse-konkurranser. Hun sier at alle jenter er den fineste og den beste jenta.

Faren til Zara har ringt faren til Patricia. De to skal være dommere, men Zara er ikke sikker på om faren hennes vet hva en misse-konkurranse er. Han sier at å misse er det samme som å bomme. Om man kaster en ball eller en stein etter en gorilla og ikke treffer - da bommer man, sier faren til Zara.

Han sier også at hun bare skal ta på seg en gammel genser og en joggebukse, og at hun ikke trenger å ta på seg fine klær eller sminke seg.

Men når de kommer hjem til Patricia, oppdager Zara at alle de andre jentene har pyntet seg. Og de lurer fælt på hvorfor Zara har så stygge klær på seg.

De skal jo avholde en misse-konkurranse. Faren til Patricia har til og med laget til konge- og dronningstoler.

Men oppi noen bøtter og i en rosa bag som faren til Zara har tatt med seg i bilen, ligger det noe som tilsier at dette ikke blir en helt vanlig misse-konkurranse likevel...

Høytlesning er et hyggelig ritual, og kanskje er det god tid til å samles om bøkene i de kommende ukene. Men også de litt eldre barna som kan lese selv, har glede av å bli lest høyt for.

Det er mange gode grunner til å lese høyt for barn og fortsette med å gjøre det. Høytlesning er nemlig et godt utgangspunkt for sosialt samvær, nærhet og samtaler om barnets verden. Barn som blir lest høyt for, får dessuten et bedre ordforråd og blir flinkere til å lese og skrive.

"Zara og dei - misse-konkurransen" er en flott billedbok som egner seg godt til høytlesning. Historien er enkel, hjertevarm og har mye humor.

Hovedpersonen Zara er egentlig bare en jente som vil passe inn, men som ikke helt vet hvordan. Jeg kan faktisk ikke la være å tenke på hvor mange unge jenter der ute som har det på samme måte som Zara.

Forfatter Bjørn Sortland og illustratør Elisabeth Moseng er eminente sammen, og de komplementerer hverandre svært godt.

Historien blir fortalt i en enkel tekst med tydelige og særegne illustrasjoner som i fargevalg og uttrykk gjenspeiler Zaras følelser på fineste vis. Illustrasjonene er for øvrig satt på hvit bakgrunn slik at de sterke fargene kommer frem på en best mulig måte.

Les bøkene om Zara høyt for et barn i barnehagealder. Det vil både være noe å identifisere seg med og le av. "Zara og dei - misse-konkurransen" anbefales til barn fra 3 år og oppover.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar