mandag 16. mai 2016

"Pokalen" av Kristoffer Kjølberg

Pokalen
Kristoffer Kjølberg
Barnebok, 6-9 år
40 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Kristoffer Kjølberg er født i 1980. Han er en prisvinnende illustratør, designer og animatør, og er tilknyttet det kreative fellesskapet Dongery. Kjølberg har tidligere illustrert bøkene; "Verdens verste ferie" (2015), "Verdens verste jul" (2015) og "Verdens verste rektor" (2014).

"Pokalen" er en spennende og morsom introduksjon til bøkenes verden.

Det er ikke ofte en ny sjanger introduseres i den norske bokfloraen. De ordfrie bøkene skal gi 6-9-åringer "ordentlige" bøker, med ekte historier og med et format og design som signaliserer til akkurat deres aldersgruppe. Lesesvake tilbys ofte pekebøker eller bøker for en yngre målgruppe med lite tekst. Gyldendals mål er å kunne tilby småtrinnelevene bildebøker som ikke ser ut som om de er laget for barnehagebarn.


"Pokalen" handler om en skummel gjeng med pokalranere. Det er jammen ikke noe gøy når pappaen din heller vil ha gullpokalen han vant i siste golfturnering på peishyllen i stedet for det fine fotografiet du tok av dere sammen i fjor. Og det er heller ikke noe hyggelig når du foreslår at hunden din kan være vakthund i huset, og pappaen din bare ler og heller hyrer inn en skummel schäferhund i stedet. Men hva skal du gjøre når schäferhunden viser seg å stå i ledtog med den skumle pokalranergjengen?

Det er imponerende, at man kan lage en så fremragende historie uten tekst. Og Kjølberg viser i illustrasjoner, det han ikke forteller med ord.

Selv om historien nærmest er formet som en tegneserie, er det likevel ingen tegneserie vi har med å gjøre. Boken er nemlig en del av Gyldendals nye ORDFRIE-serie. I denne inngår bøker som kan leses av både leseglade og lesesvake, men som i særlig grad vil gi lesesvake i målgruppen 6–9 år den spesielle mestringsfølelsen av endelig å ha lest en hel bok. Selv! Disse ordfrie bøkene inneholder ikke et eneste ord, men leses gjennom å følge illustrasjonene, oppdage detaljer, mønstre, følelser, handling – kun gjennom å fordype seg i det visuelle. En kompetanse de yngste leserne veldig ofte innehar. Samtidig vil boken fremme fantasien hos barna.

Det er i hvert fall liten tvil om at kombinasjonen av de store fargerike tegningene og den artige historien, gjør "Pokalen" til en særdeles fengende bok.

I mine øyne har forfatter og illustratør Kristoffer Kjølberg laget en genial ordfri bok med masse humor, spenning og ekspressive illustrasjoner.

Boken er for øvrig et godt bokhåndverk, med et delikat trykk og flott innbinding.

"Pokalen" er ikke noe annet enn storslagen underholdning!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar