mandag 27. april 2020

"Kepler62 - Øya" av Bjørn Sortland og Timo Parvela

Kepler62
Øya
Bjørn Sortland og Timo Parvela
Illustrert av Pasi Pitkänen
Barnebok, 9-12 år
188 sider
Piggsvin Forlag
2019

Bjørn Sortland (1968) debuterte i 1992 med "Det er ikkje natta" og har siden utgitt et utall bøker i alle sjangre for barn, unge og voksne. Bøkene hans er oversatt til flere språk og han har mottatt norske og internasjonale litteraturpriser. Sortlands bøker har både den lette, humoristiske stilen og han tar barns og unges univers og problemer på alvor.

Timo Parvela (1964) er Finlands fremste barnebokforfatter og flere av hans bøker er tilrettelagt for scene og TV, og den svært så populære Ella-serien har også blitt filmatisert. Parvelas bøker har blitt oversatt til over 20 språk og han har blitt tildelt den viktigste barne- og ungdomslitteraturprisen i Finland.

Pasi Pitkänen (1984) studerte grafisk design ved Aalto University og der gikk han også på kurs om film, animasjon og astronomi. I flere år har Pitkänen illustrert barnebøker og han har også jobbet som illustratør, figurdesigner og grafiker i Rovio Entertainment, som står bak Angry Birds, og hans illustrasjoner har vært publisert over hele verden. Pitkänen henter inspirasjon ved å observere mennesker, populærkultur, natur og barndomsminner.

Sortland og Parvela skriver annenhver bok i Kepler62-serien. "Øya" er skrevet av Bjørn Sortland.

Tenk deg en hel verden uten våpen, og så er du den eneste som har maskingevær. Og masse ammunisjon, da er du konge over hele verden, sa pappa en gang.

Hovedperson og forteller, Marie Vallvik, har flyktet til planeten Kepler62e, der hun sammen med andre barn prøver å bygge en ny og trygg verden.

Siden de ankom, har barna delt seg i to stammer, som i ettertid har hatt lite kontakt med hverandre, slik det ofte var mellom ulike land den gangen Marie bodde på jorden.

Det har den siste tiden hersket en litt paranoid stemning, og få vil bli overrasket dersom det bryter ut en krig mellom dem snart.

Til nå har Maries halvsøster Olivia vært leder for deres stamme.

Men den trykkende atmosfæren har skapt mye frustrasjon i gruppen. Ting har ikke funket, det er knapt med mat, og de har ikke fått til å lage en ordentlig landsby. Savnet etter en sterk leder er derfor stor blant mange.

Marie har flyttet fra basen, og nå bor og sover hun i en slags hytte hun har laget selv.

Selv om jorden nesten var helt ødelagt og hun var svært ensom, hadde hun det kanskje likevel bedre da hun bodde der, i det lille landet Norge.

Marie har nylig oppdaget en strand. Hun ser ofte utover mot sjøen når hun er der. Langt der ute er det en øy som ikke ligner på noen øy hun har sett på jorden. Selv om det er klart vær, er den ofte pakket inn i en slags grågul dis. Med noen store, taggete steinformasjoner ser den på avstand ut som en borg. Marie lengter dit. Kanskje hun der endelig kan få fred fra folk. Det sies at noen av barna har reist ut dit.

Én dag tilbys Marie rollen som ny leder. De fleste i stammen mener at hun er den sterkeste av dem, mest fordi ingen tåler ensomhet bedre enn henne. En sterk leder må nemlig tåle å være alene på toppen.

Dessuten er Marie den eneste av dem som har skytevåpen.

Men i skyggene hviler fortsatt en gammel fare - faren hennes, den onde Vallvik som ødela jorden de kom fra. Mye tyder på at han ennå er i live og ønsker å ødelegge for dem. Marie gjør et fatalt valg som kan bli svært farlig for henne.

"Øya" er den åttende boken i Kepler62-serien.

Historien er fengende og tempoet høyt.

Teksten er lett å forstå og enkel å lese. Jeg anbefaler boken for egenlesing fra 9-12 år, men den er også bra for litt eldre barn, f. eks. i ungdomsskole-alder, som vil lese noe som ikke er for vanskelig, men likevel spennende.

"Øya" er en handlingsmettet fantasy-bok med mange spektakulære elementer, og sterke vennskap som blir satt på prøve.

Beskrivelsene av planeten Kepler62e er fengslende. Samtidig klarer Sortland å holde på spenningen gjennom hele boken, men det som virkelig gjør "Øya" til noe helt spesielt, er fortellergleden som oser ut av sidene.

Boken berører tematikk som vil egne seg godt for målgruppen, bl.a. å kjempe for det man tror på, og å finne sin egen vei i den fantasifulle verdenen som Bjørn Sortland og Timo Parvela har skapt.

Hovedpersonen Marie er godt tegnet, og hun fremstår som en katalysator for de store endringene hos alle dem hun kommer i kontakt med.

Bokens mange og fine illustrasjoner av Pasi Pitkänen, understøtter og supplerer teksten på beste vis. Den flotte forsiden kan heller ikke unngå å tiltrekke seg mange unge lesere. For øvrig er både historien og universet godt strukturert, og for barn og unge fra ca. 9 år og oppover, er Kepler62-serien et must.

En virkelig flott leseopplevelse for fantasihungrige barn og unge!

Min anmeldelse av bok nummer to i Kepler62-serien, "Nedtelling":
https://heartartpaintingandlyrics.blogspot.com/2015/09/kepler-62-nedtelling-av-bjrn-sortland.htmlIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar