fredag 10. oktober 2014

"Svøm med dem som drukner" av Lars Mytting

Svøm med dem som drukner
Lars Mytting
Roman
472 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Lars Mytting (1968) er født på Fåvang i Gudbrandsdalen.
Han debuterte med romanen "Hestekrefter" i 2006, som med oversettelser til tysk, svensk, finsk og dansk ble en av de mest solgte norske debutantromaner gjennom tidene. I 2010 kom "Vårofferet". Mytting har også utgitt verdenssuksessen "Hel ved", som  ble trykket i 180 000 eksemplarer og oversatt til en lang rekke språk.

"Svøm med dem som drukner" er Myttings fjerde og nyeste bok.

Boken er en storslått familiekrønike om familiehemmeligheter som er gjemt i taushet. Og for å finne ut av hvem han er; må den 23 år gamle Edvard Hirifjell ta sin viktigste reise noensinne.

Edvard Hirifjell vokser opp hos sine besteforeldre på en fjellgård i Gudbrandsdalen. I 1971 døde foreldrene hans under

mysteriøse omstendigheter ved Authuille i Nord-Frankrike.

Edvard, som da var tre år gammel, var selv med på denne fatale turen, men forsvant sporløst etterpå. Etter fire dager dukket han plutselig opp nærmest uskadd, på et legekontor 120 kilometer unna. Intens politietterforskning ga ingen svar, og man antok at han var blitt bortført.

Sverre, som er Edvards bestefar, kjempet under krigen på Østfronten for NS. Broren, Einar, ble møbelsnekker i Frankrike, før han reiste til Shetland. Natten mellom 2. og 3. februar 1944 ble Einar visstnok skutt og drept.

Bestemoren, Alma, døde når Edvard var 12 år gammel.

Historien begynner når Edvard er 23 år gammel.
Med bestefaren lever han et forholdsvis nøkternt og rutinemessig liv. De to einstøingene driver gården sammen.

Men når bestefaren dør, og Edvard kommer over noen ukjente opplysninger som vedrører foreldrene.
Dessuten har en ukjent person sendt en svært vakker kiste til begravelsen (en art-deco-kiste, iflg. Edvard). Kisten er mangekantet, detaljert utsmykket og laget i et treverk som på alle måter utmerker seg.

Alt dette leder Edvard ut på en reise, hvor målet er å finne ut av hva som egentlig hendte, og ikke minst hvem han selv egentlig er.

Søken etter svar leder han både til Shetland, til den lille øya Haaf Gruney og Frankrike, hvor han må utforske de mørkeste krokene i familiens fortid.
Og etter hvert som han leter, åpner det seg større og større mysterier.

Forfatter Lars Mytting har med "Svøm med dem som drukner" evnet å skrive en rørende vakker og samtidig spennende bok, der handlingen spenner jevnt.

Språket særdeles godt, og han er flink til å skildre både karakterene og miljøet med omhu. Det er også rikt på metaforer og maleriske uttrykk, men det føles hele tiden naturlig.

Handlingen tar oss igjennom utallige tråder som skal nøstes opp i familie fortiden til hovedkarakteren, før vi får klarhet i hendelsene og crescendoet av en interessant og spennende historie som på siste side avslutter det hele.
Jeg må gi mine beste skussmål, for dette er rett og slett mesterlig!

Og jeg er sikker på at du kommer til å elske "Svøm med dem som drukner", det gjorde i hvert fall jeg!

2 kommentarer:

  1. Takk for tips om en bok jeg nok må lese engang. Omtalen din var veldig inspirerende..

    SvarSlett
  2. Jeg hørte den ferdig i går kveld, og skal skrive om den. En fantastisk bok, det er vi enige om :)

    SvarSlett