mandag 7. september 2020

"Den mørke almen" av Tana French

Den mørke almen
Tana French
Thriller
576 sider
Oversatt av Line Gustad Fitzgerald
Cappelen Damm
2020

Tana French har vokst opp i Irland, Italia, USA og Malawi. Siden 1990 har hun bodd i Dublin. Hun er utdannet skuespiller fra Trinity College i Dublin og arbeider med teater og film ved siden av å skrive romaner. Med sin debutroman "Skogen" (2007) plasserte hun seg rett i den internasjonale toppklassen av krimforfattere. Siden har hun skrevet seks kritikerroste bøker i serien om Dublin-politiets drapsavdeling. Hun har vunnet en rekke priser, blant annet Edgar, Anthony, Macavity, Barry og ICVA ClarionAwards.

"Den mørke almen" er en frittstående roman.

Toby Hennessy er en ung bekymringsløs sjarmør. Han ble født inn i en komfortabel velstående middelklassefamilie, og har siden seilt gjennom livet full av selvtillit, uten den vanlige uflaksen man hører om. I en alder av tjueåtte år jobber han med PR og markedsføring for et velrenommert kunstgalleri i Dublin sentrum. Han har en stilig bil, en attraktiv leilighet i et av byens fine strøk og en vakker, hengiven kjæreste. Men alt endrer seg en natt, etter en fuktig bytur med sine to beste venner fra skoletiden, da han våkner av en lyd i leiligheten sin og overrasker to innbruddstyver. I stedet for å flykte, slår de ham halvt i hjel og etterlater han for å dø. 

Etter knappe to uker på sykehus med uutholdelige smerter, blir han utskrevet, selv om han fortsatt er avhengig av både smertestillende og beroligende medisiner, og alvorlig skadet både fysisk og mentalt. Den ene hånden og et ben fungerer ikke ordentlig. Men det verste av alt er at Tobys hukommelse ikke lenger er pålitelig. Han vil aldri bli den samme mannen igjen. 

Han ønsker ro for å komme seg til hektene igjen etter de store skadene, og velger derfor å søke tilflukt med kjæresten Melissa på familiens gamle eiendom, Ivy House, for å pleie sin døende onkel Hugo.  

Hugo er nemlig rammet av hjernekreft og har derfor kort tid igjen å leve. Han har fungert som en surrogatfar for Toby og hans søskenbarn, Leon og Susanna. 

Mens Toby gjenopptar kontakten med onkelen og forsøker å kvikne til, blir en hodeskalle funnet i et hult gammelt almetre i hagen.

Snart kryr det av politifolk på eiendommen. Almetreet blir felt og store deler av hagen spadd opp. Kort tid etterpå får Toby rede på fra hovedetterforskeren, kriminalbetjent Mike Rafferty, at de har funnet et helt skjelett, og at det skal ha tilhørt Dominic Ganly, en av Tobys tidligere klassekamerater fra videregående.

Litt senere kommer Rafferty tilbake til Ivy House. Politiets teori er at Dominic ble drept, og at Toby har vært involvert i drapet, fordi snoren fra en av de gamle hettejakkene hans skal ha vært brukt til å kvele Dominic.

Til tross for Melissas advarsler, begynner Toby å lete etter svar på hva som kan ha skjedd. Og en mørkere og farligere fortid åpenbarer seg for ham.

Alt blir snudd på hodet, og med et voksende ubehag går det opp for Toby at han ikke lenger kan stole på sine egne minner. Hvem er han egentlig? Og hvem var han den sommeren da almetreet ble til en grav?

"Den mørke almen" er en spenningsroman som byr på et virkelig gjennomtenkt plott, dystre hemmeligheter og et psykologisk drama hvor alt ikke nødvendigvis er som det ser ut.

Handingen finner sted i Irland, og blir fortalt i første person, i jeg-form.. Romanen er inndelt i tretten kapitler. Fortelleren, Toby Hennessy, er også hovedpersonen.

Det er alltid interessant med upålitelige fortellere. "Den mørke almen" byr på en forteller som ikke bare er upålitelig overfor leseren, men også overfor seg selv, noe som gjør han svært fascinerende.

Toby har ikke noen pålitelige minner om sin fortid og søker derfor etter svar på hva som har skjedd. På samme måte som oss lesere.

Både han og hans onkel Hugo, kan med rimelighet ha begått drapet uten å være i stand til å huske det. Mye av boken tar for seg Tobys voksende følelse av uro mens han sliter med å huske fortiden sin. For med sitt upålitelige minne frykter han at dette virkelig kan være tilfellet.

Roman er velskrevet. I tillegg klarer forfatteren på en nærmest gotisk måte å gjøre Ivy House til et sted som kan få folk til å gå fra forstanden.
Huset med alle sine kriker og kroker, overfylte bokhyller og pyntegjenstander på peishyller og bord, er nemlig full av atmosfære. 
Denne lukkede og klaustrofobiske eiendommen fungerer dermed som det perfekte stedet for selvransakelse, og den stadig økende spenningen gjør at nag og harme lett kan bygge seg opp der.

"Den mørke almen" er en nokså omfangsrik bok. Den begynner i et forholdsvis saktegående tempo, så det er mer en bok man skal nyte, fremfor å skynde seg gjennom. Jeg lot meg i hvert fall oppsluke av denne psykologiske thrilleren. Den er kanskje ikke en page-turner i ordets rette forstand, men likevel en bok proppfull av mystikk og spenning.

Roman graver dypt i tematikk som privilegium, flaks, familiedynamikk, relasjoner, hukommelse, og om å avfinne seg med fortiden. Dessuten er døden et spøkelse som hjemsøker boken. Død fra sykdom, eller død som følge av drap.

For øvrig er språket godt, tidvis briljant. Tana French er en forfatter som vet hvordan hun skal holde sin leser fanget til siste side. Dessuten er hun glimrende til å bygge opp stemninger og skape karakterer som man virkelig lever seg inn i.

"Den mørke almen" er en av de bedre spenningsromaner jeg har lest på lang tid. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar