onsdag 14. februar 2024

"Forelska? - Hjertets hemmeligheter" av Caroline BeKa og Maya

Forelska?
Hjertets hemmeligheter (1)
Tekst: Caroline BeKa
Tegning og farger: Maya
108 sider
Barnebok, 8 - 12 år
Oversettelse: Cecilie Weiss-Andersen
Fontini forlag
2023

Hva er egentlig denne kjærlighetsgreia?

"Forelska?" er morsomme og fargerike bøker om vennskap, sladder, kjærlighet og andre mysterier. En minneverdig tegneserie om når det kiler i magen og gjør vondt i hjertet.

Lina og Gabrielle er bestevenninner. De har aldri vært forelska før. I hvert fall tror de ikke det. Folk blir jo helt gale av å være forelska. Foreldrene til Gabrielle krangler hele tiden, og kjæresteparene i skolegården kysser, slår opp, krangler og blir venner igjen. Det er umulig å henge med! 

Men som jenter flest, er de nysgjerrige på alt det som vedrører kjærlighet og romantikk. 

Filmer gir dem ikke noe realistisk bilde av virkeligheten, siden alle romantiske komedier ender på samme måte. Livet er langt fra så perfekt som i disse. Alt er så komplisert og nærmest umulig å forstå seg på. 

De bestemmer seg for å lage en undersøkelse om kjærlighet. De kan observere, studere og analysere, og skrive ned alt i en loggbok. Kanskje de da kan løse mysteriet om hva kjærligheten dreier seg om? De intervjuer klassekamerater og tilfeldige par om temaet kjærlighet og skriver ned det de får av svar. 

Men når Lina får en kjæreste for aller første gang, er det som at ingenting av det de har funnet ut har noen verdi. 

Kan vennskapet mellom Lina og Gabrielle overleve at en av dem er i et forhold?

Tegneserier har kommet langt siden Stomperud og Sølvpilens dager, og denne tegneserieromanen er et flott og unikt eksempel på hvordan stor kunst også kan manifesteres i en blanding av ord og bilder.

Med mye humor og hjertevarme fortelles det her en historie som bidrar med en like så viktig forståelsesramme av livet som den tradisjonelle romanen. For det er det lesing kan gjøre – uansett om den foregår i ord alene eller i samspill med bilder.

Selv om historien er fiksjon, er det den beskriver veldig virkelig, og det vil derfor være enkelt for målgruppen å forholde seg til det foregår. Kanskje noen av dem selv går gjennom de samme opplevelsene som karakterene? 

Beskrivelsen av vennskapet mellom de to hovedkarakterene Lina og Gabrielle er midt i blinken, og overgangen fra barndom til ungdom er skildret på en troverdig måte, med plass til både det vakre og det stygge.

Dialogen mellom karakterene er troverdig gjennom hele boken, og som lesere trekkes vi fort inn i historien.

Vennskapet og kjærligheten er nesten til å ta og føle på i Mayas morsomme og sjarmerende tegninger, og man kan ikke annet enn å bli glad av å lese om de to jentenes opplevelser.

Karakterene fremstår som svært levende i sin uttrykksform, og bruken av ulike fargekombinasjoner utfyller historien på en utmerket måte.

Mayas mangainspirerte illustrasjoner passer for øvrig perfekt til denne historien. De er fulle av fine detaljer, og lykkes med å fange den helt spesielle stemningen som mange helt sikkert vil kjenne igjen fra sin egen barndom (og ungdomstid), da tiden både gikk lynraskt og sto stille.

Boken er lettlest, og man blir raskt fengslet av de sympatiske karakterene og av handlingen, som på overflaten kanskje er enkel, men som likevel ikke er det, fordi kjærligheten er komplisert. Det er en bok som alle unge i alderen 8-12 år kan ha glede av å lese.

Dette er en artig og gripende oppveksthistorie. En stor anbefaling herfra - også om du vanligvis ikke leser tegneserieromaner.

"Forelska? - Hjertets hemmeligheter" er en bok som bør leses av alle unge som er i ferd med å skulle takle den første store forelskelsen. Og for alle foreldre som kommer halsende etter. :)

Det blir spennende å følge de to venninnenes liv videre i neste bok. Jeg gleder meg.

"Forelska? - Hjertets hemmeligheter" er tegneseriemagi på sitt beste!     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar