tirsdag 1. april 2014

"Timmy Tabbe - Det ble begått feil" av Stephan Pastis

Timmy Tabbe
- Det ble begått feil (Nr. 1)
Stephan Pastis
Barnebok, 9 - 13 år
302 sider
Oversatt av Stian Omland, MNO
Gyldendal
2014

Stephan Pastis (f. 16. jan. 1968) er en amerikansk tegneserieskaper, og mannen bak den verdensberømte tegneserien Perler for svin. Timmy Tabbe: Det ble begått feil - er hans debut som barnebokforfatter.
Da boken utkom i USA i mars 2012, suste den rett inn på New York Times' bestselgerliste.

Fra den småskrudde skaperen av "Perler for svin" kommer en inntagende klønete helt i en spenningshistorie hvor den uovertrufne humoren ledsages av et mysterium som må oppklares. Med perfekt plassert visuell humor får Stephan Pastis deg til å snøfte av latter, før han på snedig vis tar spøken enda litt lenger - eller gir den en klangbunn med et uventet gripende øyeblikk - og gjør dette til en tegneserieinspirert historie (den første i en ny serie) som virkelig skiller seg fra det meste annet.

Timmy Tabbe, lever definitivt opp til sitt navn, men denne boken med samme tittel er alt annet enn skuffende.


Som den 11 år gamle Timmy forteller leseren, er denne boken en historisk gjennomgang av hans liv som detektiv, og at alle fakta er grundig bekreftet. Leserne holder i sine hender den mest verdifulle samling av kunnskap om detektivarbeid som noensinne er skrevet. Dette er også hans livshistorie.
Men han ble ikke suksessfull over natten, og har måttet overvinne hindringer som moren, skolen, en idiot av en bestevenn og isbjørnen hans, Kjempe (som veier 700 kilo!). Kjempe er Timmys kompanjong i detektivbyrået Tabbe AS. Tabbe AS er det beste detektivbyrået i byen, sannsynligvis i delstaten. Muligens i landet. Timmy er latterlig selvsikker, og går svært langt i å fortelle leserne hvilken god detektiv han er. Men Pastis' sjarmerende illustrasjoner forteller oss en litt annen historie.
Vi blir først introdusert for Timmy og hans kompanjong, isbjørnen Kjempe.
En gutt som heter Gunnar, som også er klassekamerat og Timmys nabo, ansetter de to for å finne ut av hva som har skjedd med Halloween godteriet han har mistet. På vei bort gangen hjemme hos Gunnar, passerer Timmy rommet til Gunnar bror, Gabe. Gabe sitter på sengen, omgitt av godteri med sjokolade smurt utover hele ansiktet, og på gulvet ligger det et tomt plastgresskar. Timmy er alltid på utkikk etter spor, og skriver ned et notat i detektivloggen: "Gabe: ikke ryddig"

Etterhvert som Timmy må jobbe seg gjennom en rekke andre saker, blant annet en savnet sko og familien Webers dopapir tapetserte residens, oppstår det to større hendelser som truer med å ikke la ham få oppnå sitt mål om å gjøre Tabbe AS til verdens beste detektivbyrå. Først blir Tabbemobilen (som egentlig er morens Segway) stjålet, og deretter må han på skolen ha gruppearbeid sammen med erkefienden, den andre detektiven i klassen. Timmy må dermed finne ut av hvordan moren ikke skal få vite at hennes elskede Segway (som Timmy ikke har lov til å røre) er stjålet, samtidig som han må prøve å sabotere karakterene til erkefienden, Corrina Corrina (en 1,20 meter høy hunkjønnsperson hvis navn ikke skal nevnes).

Boken Timmy Tabbe er en slags krysning mellom Dustedagboka og En pingles dagbok.
Humoren kan også minne mye om disse bøkene.
Historien er godt skrevet med episodiske og korte kapitler.
Noe av det mest underholdende i Timmy Tabbe, er de artige illustrasjonene i ren tegneserie-stil.
Disse gjør en god jobb med å formidle historien, og er såpass enkle at barna selv kan tegne dem.
Bortsett fra alle de sprø detektiv oppdragene, er dette egentlig en historie om en gutt som sliter med å realisere sitt eget potensial og om en liten familie som prøver å få endene til å møtes.
Og det må en smart, ny lærer på skolen og et øyeblikks klarhet fra Timmys forståelsesfulle mor, for å vende et nokså miserabelt år til en prisverdig bedrift.

Timmy Tabbe er først og fremst en barnebok, men er likevel en bok som vil appellere til alle aldersgrupper. Jeg tror mange forholder seg til livet med Timmys nivå av forståelse og samhandling med andre mennesker, noe som gjør ham lett å relatere seg til.

Timmy Tabbe er en morsom bok som jeg trygt kan anbefale til alle barn (særlig de i aldersgruppen 9 - 13 år)!

Neste bok om Timmy Tabbe kommer på norsk høsten 2014.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar