Bak den vakre fasaden
Katherine Boo
2012
Utgitt på norsk i 2013
Oversetter: Gunnar Nyquist
Gyldendal Norsk Forlag
Katherine Boo (f. 1964) er en amerikansk Pulitzer Price vinnende journalist og forfatter. Hun er mest kjent for å ha skrevet om fattige og mindre heldigstilte mennesker i USA.
"Bak den vakre fasaden” er hennes første bok, og en av fjorårets store dokumentarsuksesser internasjonalt. Boken vant den prestisjetunge prisen The National Book Award, og ble av en rekke toneangivende amerikanske aviser kåret til en av de beste bøkene dette året.
Dette er en rystende bok som skildrer livet til menneskene i slummen i Mumbai, Indias mest folkerike by. Boken bygger på et tre års feltarbeid i Annawadi-slummen, rett ved femstjerners hotellene og den internasjonale flyplassen i Mumbai. Bak reklameskiltene for keramiske gulvfliser (som lover å holde seg "Beautiful Forever") ligger slummen. Det er et sted hvor fattigdommen er bunnløs og skjebnene hjerteskjærende. Men Indias sterke økonomiske vekst tenner et viss håp hos flere av innbyggerne.
En av bokens hovedpersoner er Abdul. Han har en mor som banner stygt. Han lever av å kjøpe, sortere og selge søppel. På det meste sikrer søppelsalget Abdul og hans familie en inntekt på omtrentlig 11 dollar pr dag.
En annen vi blir kjent med er Asha, som setter alt sitt håp til at datteren skal bli den første i slummen med høyere utdannelse. Vi møter også den unge skrapmetalltyven Kalu og mange andre som streber for å kjempe seg opp fra bunnen.
Fremskrittshåp og tilbakeslag går hånd i hånd i historiene som fortelles. Religion, kastesystem, sex og maktkamp utgjør brutale krefter som enkeltmenneskets håp kolliderer med. Motet og fantasien kjenner imidlertid ingen grenser for Abdul, Asha og de andre.
Med dyp innsikt og skarp humor skildrer Kathrine Boo hva som binder menneskene sammen bak Indias nyrike luksus. Dette er et usentimentalt møte med ekte mennesker.
Forfatteren har gjort et enormt stykke research. Hun har intervjuet menneskene som hun skriver om, og leseren får følelsen av at hun forteller deres virkelighet på en usminket måte. Hun beskriver også godt hvilke konsekvenser korrupsjon har på dette samfunnet, der mennesker som med lite ressurser blir tråkket på av korrupte politifolk, lærere, politikere og alle som til en viss grad utøver makt.
Forfatteren beskriver både menneskene, stedene og situasjonene de befinner seg i på en god og troverdig måte, uten å la sine personlige meninger farge dette. Hun setter seg heller ikke til doms over den urettferdigheten som begås.
Jeg synes dette er en sterk bok fordi den gir en dyp innsikt i livene til mennesker som bor i de desperate forholdene i Mumbais slum. Selv om boken basert på fakta, oppfatter jeg den nærmest som en roman. Jeg tror forfatteren bevisst har valgt denne formen for å nå ut et bredest mulig publikum med et alvorlig budskap.
Hos meg er dette en bok som setter hele følelsesregisteret i sving. Jeg ble trist av den bunnløse fattigdommen, opprørt over korrupsjonen menneskene må leve med, men rørt av utholdenheten de viser. Boken fortjener intet annet enn en sterk 5-er på terningen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar