tirsdag 14. mai 2013

"Du forsvinner" av Christian Jungersen


Du forsvinner
Christian Jungersen
Sjanger: Roman
430 sider
Oversatt av Morten Gaustad
Aschehoug
2013

Christian Jungersen (født i 1962) er en dansk forfatter. Bøkene hans er oversatt til 18 språk. Tidligere har han skrevet bøkene «Krat» (1999) og «Unntaket» (2004, utgitt på norsk i 2006). For «Unntaket», ble han tildelt bokhandlerprisen De Gyldne Laurbær og DR Radios romanpris. «Du forsvinner» er hans tredje bok. I Danmark ble den utgitt i 2012 og var dette årets nest mest solgte danske roman. Boken ble også tildelt den prestisjefylte Læsernes bogpris. Christian Jungersen regnes i dag for å være en av Danmarks store stemmer.

 «Du forsvinner» er en kjærlighetsroman. Vi møter ekteparet Mia og Frederik. Hun er lærer, og han er rektor på en privatskole. De har en sønn på 16 år. Ekteskapet har ikke vært uten problemer. Frederik har tidligere vært notorisk utro, men blitt en perfekt ektemann de siste tre årene. Etter en turbulent tid har kjærligheten endelig begynt å blomstre.
Men på en ferietur til Mallorca faller Frederik om. Han får påvist hjernesvulst, og med stor sannsynlighet har den også endret hans personlighet.Men hvor lenge har han egentlig vært syk? For tre år siden, da han sluttet med sidesprangene sine? Eller for ett år siden, da han startet å svindle skolen han er rektor for? En millionsvindel som i verste fall kan ruinere skolen.
Ligger ansvaret hos han selv, eller hjerneskaden?

Mia forsøker å bevise at svindelen må skyldes sykdommen. Men selv etter at svulsten er fjernet, synes hun at Frederik oppfører seg annerledes. Hvem deler hun egentlig seng med? Er dette virkelig mannen som hun forelsket seg i?

 Vi får i boken et sterkt inntrykk av hvorledes det må være å leve med et menneske som har en hjerneskade. Er det mulig å elske en ektefelle som i stor grad har endret sin personlighet?  Hvor mye av personligheten er vår egen, og hvor mye styres av det rent biologiske?

Slik dveler boken ved filosofiske spørsmål om menneskets frie vilje. Men den dveler også ved strafferettslige (som tilregnelighet) og medisinske spørsmål. Kan en hjerneskadet mann være ansvarlig for å ruinere en skole, eller for å ødelegge livet til både kone og barn?

 «Du forsvinner» er en svært ambisiøs og annerledes kjærlighetsroman. Tematikken er bemerkelsesverdig. Samtidig er boken spennende. Jeg kan trygt anbefale den. Terningkast 5!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar