mandag 29. juli 2013

"En avtale med livet" av Cecelia Ahern

En avtale med livet
Cecelia Ahern
oversetter: Lene Sandvold Evensen
Utgitt på norsk i 2013
Bazar Forlag

Cecilia Ahern ble født i 1981, og er en irsk forfatter. Hun er utdannet journalist. Hun debuterte med PS: Jeg elsker deg! i 2004. Boken ble en stor suksess i mange land,og lå i hele 19 uker på de irske bestselgerlistene. Den er utgitt på 40 språk, og bare i Norge har den solgt mer enn 50000 eksemplarer. I 2007 ble den filmatisert med dobbelt Oscar-vinner Hilary Swank i hovedrollen.
Cecelia Ahern har skrevet flere romaner og noveller. Hun står dessuten bak TV-serien Samantha Who?, som også er vist i Norge. Bøkene hennes har solgt rundt 14 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Bokens engelske tittel er The Time of My Life og ble første gang utgitt i 2011.

Når "Livet" møter opp på Lucy Silchesters dør, er det ikke fantasien som spiller henne et puss eller et nervesammenbrudd hun får, som nok de fleste av oss ville ha trodd, men som en ekte karakter. Denne karakteren er

formet av de valg og beslutninger hun har tatt i livet, og av hvordan hun har behandlet andre mennesker. Lucys liv er en hjemløs, snill og litt puslete mann i en gammel dress som er fast bestemt på å få Lucys tilværelse inn i andre baner. Han vil med andre ord at Lucy skal gjøre noen forandringer i hennes daglige gjøremål og forhold. Og Livet har slett ikke tenkt å la Lucy slippe unna.
Lucy har vært deprimert siden hun avsluttet forholdet til kjæresten, og hun føler seg fastlåst i en døds
kjedelig jobb. Det er ikke hennes feil at hun forteller løgner og halv sannheter for å føle seg bedre, eller få andre til å tro at hun lever et glamorøst og lykkelig liv.
Til og begynne med forsøker Lucy å ignorere den puslete mannen, men han vil ikke la henne være i fred. Hvor hen Lucy går, er han der. Men Livet (eller Cosmo som han kalles) er ikke der for å såre henne. Han vil at hun skal være ansvarlig for alle løgnene, og forandre hennes måte å takle livet på. Han vil at hun skal være lykkelig. Når Lucy til sist lar han hjelpe henne, tar han henne med på en reise i selvoppdagelse.

Noen scener av Lucys reise gjorde henne elskverdig og lett gjenkjennelig, men samtidg var det enkelte ganger den britiske humoren ikke helt traff meg og hvor Aherns språk avledet meg litt fra selve historien. Tidvis brukte jeg mer tid på å finne ut av hennes skrive stil enn å sette meg inn i karakterenes følelser. Dette trekker selvfølgelig noe av helhetsinntrykket ned.
Cecelia Ahern har en unik måte å fomidle historien på. Hennes språk grenser mellom det hverdagslige og lunefulle.
Og via historien som utspiller seg fremmer hun et moralsk dilemma på en elegant måte.
Jeg likte denne boka godt. Selv om plottet er nokså ukonvensjonelt, så følte jeg ikke at tiden jeg brukte på å lese denne boka var bortkastet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar