fredag 21. juni 2013

"Somrenes bok" av Emylia Hall

Somrenes bok
Emylia Hall
Sjanger: Roman
Oversatt fra engelsk av Per Kristian Gudmundsen (MNOF)
Gyldendal Norsk Forlag
2013


Denne boka er skrevet av Emylia Hall. Hun ble født i 1978 og vokste opp i Devon i det sørvestre England. Faren er billedkunstner og moren quiltmaker fra Ungarn. Etter studier i York og i Sveits jobbet Emylia fem år i et reklamebyrå i London. Hun bor nå i Bristol sammen med sin mann, som også er forfatter. Somrenes bok er hennes debutroman. Den er inspirert av somrene hun tilbrakte på landsbygda i Ungarn under oppveksten.

Selv om hun jobber i Londons kunstverden, lever romanens hovedperson Beth Lowe et nøkternt liv. Hun treffer sin far nå og da, men har ikke hatt kontakt med sin ungarske mor på mer enn 15 år. En dag får hun en pakke i posten som inneholder et fotoalbum (en slags forseggjort utbrettsbok) kalt "Somrenes bok". I pakken ligger det også et brev fra moren Marikas livskunstner-samboer Zlotán. Han skriver at hennes mor er død, og at hun fort og uventet døde av et hjerteinfarkt.

Albumet er morens hyllest til de sju fantastiske sommerferiene Beth (eller Erzsébet som er hennes ungarske navn) tilbrakte i morens hjemland Ungarn (1991-1997).

Historien bringer oss mange år tilbake i tid. Den 9 år gamle Erzsi (eller Beth) er et lykkelig barn, selv
om hennes stillferdige engelske far og vilde ungarske mor synes å være et merkelig par. Erzsi gleder seg til ferien. Familien skal til Ungarn, moren Marikas hjemland. Hun har ikke vært der siden hennes familie flyktet når hun var et barn.
Men på denne ferien skjer det utenkelige. Moren bestemmer seg for å bli og sender mannen David og lille Erzsi tilbake til England. At moren forlater dem er vanskelig å takle, og tilværelsen snus bokstavelig talt, opp ned.
Men når somrene kommer, besøker Erzsi sin mor i Ungarn. Moren bor nå i et hus på den ungarske
landsbygda med sin nye samboer Zlotán.
Men de berusende somrene på den solrike ungarske landsbygda får en brå slutt det året Erzsi fyller seksten. Denne sommren forteller Marika sin datter sannheten, og det er en hjerteskjærende omfortelling av historien. En løgn som Erzsi ikke har lett for å akseptere.

Via albumet konfronteres Beth (Erzsi) med en fortid som hun mer eller mindre har fortrengt. Nå tvinger den seg fram til overflaten igjen, mer levende og mer smertefull enn noensinne.

Dette er en historie om en datters gang på stram line mellom skilte foreldre i to vidt forskjellige land.
Vi blir vitne til en type stillhet og hemmeligheter som ødelegger en familie.

Jeg likte denne romanen svært godt. På hver eneste side av denne hjerteskjærende historien finner man en sterk følelse for steder og mennesker. Språket er levende og formidlingsevnen god, selv om historien fotelles i en serie tilbakeblikk.
En fantastisk debut. Jeg ser virkelig frem til nye utgivelser fra denne forfatteren.
Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar