søndag 29. mai 2016

"Gutten i kjolen" av David Walliams

Gutten i kjolen
David Walliams
Illustrert av Quentin Blake
Barnebok, 9-12 år
224 sider
Oversatt av Sverre Knudsen
Aschehoug
2016

Barnebøkene til den britiske forfatteren og komikeren David Walliams ligger på bestselgerlistene i flere land, og hylles av kritikerne. Walliams er en mester i å skape klassiske barnehelter og actionfylte historier med humor, satire - og kjærlighet. Bøkene hans, som for øvrig er oversatt til mer enn 38 språk, er proppfulle av situasjonskomikk, absurde situasjoner og gode replikker, og persongalleriet er mildt sagt fargerikt. Flere omtaler David Walliams som den nye Roald Dahl, og han er flere ganger nominert til Roald Dahl Funny Prize.

David Walliams har solgt over 130 000 bøker i Norge!

"Gutten i kjolen" er en morsom, varm og klok historie om å våge å være seg selv.

Den tolv år gamle Dennis bor i et helt vanlig hjem, i en vanlig gate, i en vanlig by. Huset han bor i, sammen med faren og

storebroren John, er nesten akkurat likt alle de andre husene i gaten. Selv om Dennis er en av de beste på skolen til å spille fotball, er det ikke så mye annet å glede seg over i livet hans. Moren flyttet fra dem et par år tidligere, og alt Dennis har igjen etter henne, er et fotografi og en stor lengsel etter klemmer og ømhet. Siden moren dro, har de to brødrene bare sklidd enda lenger fra hverandre. Dessuten har faren forbudt John og Dennis noen gang å nevne moren igjen. Hjemmet er et typisk britisk arbeiderklassehjem, med junk food, fotballfanatisme og tykkhudet maskulinitet. Midt i alt dette, har Dennis en hemmelighet: Han har kjøpt en rekke numre av magasinet Vogue og ser i smug på motebildene.

Da han én dag må sitte igjen etter skoletid, fordi han har nikket en ball inn gjennom vinduet til rektors kontor, møter han den to år eldre Lisa. Endelig får han mulighet til å snakke om sin fascinasjon for kjoler med noen som forstår han, og som lar han prøve kjoler i skjul. Men snart melder det uunngåelige spørsmålet seg: Kan han gå på skolen utkledd som en jente uten å bli kjent igjen?

"Gutten i kjolen" er en flott bok som jeg mener vil kunne bidra med noe nytt i barnelitteraturen, på et område som noen ganger føles ganske så disiplinert. Likevel er jeg glad for at boken ikke går mer i dybden når det kommer til Dennis sine følelser for kjoler og sminke. Den hevder bare at han føler seg glad og synes det er morsomt. Hvis ikke hadde det nok vært en viss fare for at avstanden til noen av leserne ville blitt for stor, at selve tematikken hadde blitt for vanskelig eller for morsom for målgruppen som boken henvender seg til. I stedet er den en slags introduksjon til et noe større tema, perfekt vevd inn i en god og samtidig morsom historie om familiebånd, vennskap og om å våge å være seg selv. Jeg tror ikke dette er tilfeldig. Jeg tror derimot at Walliams nøyaktig vet hva han gjør, når han gjør Dennis interesse for kjoler til en akkurat passe størrelse.

Boken er svært lettlest, og skrevet med et humoristisk språk som garantert vil appellere til målgruppen.

Attpåtil er karakterene varierte. I tillegg til Dennis, er det flere som blir portrettert på uforglemmelig vis. F.eks. er moren til kameraten Darvesh og butikkeieren Raj, to fantastiske, men litt stereotype karakterer som helt sikkert vil få mange unge lesere til å vri seg av latter.

Selv om "Gutten i kjolen" ikke er en bildebok, må jeg likevel skrive litt om de glimrende illustrasjonene. Quentin Blake, blant annet kjent for illustrasjonene til flere av Roald Dahls bøker, har definitivt, med sine enkle tegninger, lykkes med å løfte historien. Dette er skisserte illustrasjoner av ordinære mennesker som spiser, spiller fotball, eller går kledd i skoleuniformer. Når Dennis tar på seg en kjole, gjør ikke Blake noe stort nummer ut av det. For handlingens kjerne er ikke om en gutt på fotballaget kan ha på seg en kjole eller ikke. Og det er ikke den spennende fotballkampen eller den store åpenbaringen mot slutten som er det mest minneverdige i boken. Det er karakterenes forsøk på å vise hengivenhet og kjærlighet i et ellers så barskt klima som er det flotte med boken, for øvrig beskrevet med et enkelt, men modent språk. Walliams dømmer ingen, og nettopp derfor er "Gutten i kjolen" en av de aller beste barnebøkene jeg har lest.

Jeg håper at du vil like boken så mye som jeg gjorde!


3 kommentarer:

  1. Takk for fantastisk lesetips, denne boken må jeg ha tak i! Jeg elsker illustrasjonene til Quentin Blake:)

    SvarSlett
  2. omg den skal jeg begynne og lese med en gang

    SvarSlett
  3. Jeg kan ikke takke Dr. EKPEN TEMPEL nok for at jeg hjalp meg med å gjenopprette glede og trygghet i ekteskapet mitt etter mange problemer som nesten fører til skilsmisse, takk Gud for at jeg mente Dr. EKPEN TEMPEL til rett tid. I dag kan jeg si til deg at Dr EKPEN TEMPEL er løsningen på det problemet i ditt ekteskap og forhold. Kontakt ham på (ekpentemple@gmail.com)

    SvarSlett