mandag 29. juli 2013

"Før jeg sovner" av SJ Watson

Før jeg sovner
SJ Watson (Steve J. Watson)
Oversetter: Peter A. Lorentzen
Original tittel: Before I go to sleep
Sjanger: thriller
Bazar Forlag
2012

S. J. Watson er en engelsk forfatter. Han bor i London, og harrbeidet i NHS, National Health Service, i mange år. I 2009 kom Watson inn på det første av Faber Academys "Å skrive en roman"-kurs, et undervisningsprogram som dekker alle sidene ved det å skrive en roman. Før jeg sover er resultatet.
Denne debutromanen har tatt pusten fra en hel verden. Den er solgt til 40 land, og har ligget på bestselgerlistene i alle land den er utgitt. Boken har også vunnet to av de mest høythengende prisene innen krimsjangeren; The Crime Writers’ Association John Creasey (New Blood) Dagger Award og Galaxy National Book Award 2011.
Filmrettighetene er solgt til legendariske Ridley Scott. Nicole Kidman skal spille hovedrollen.

Hver morgen våkner Christine Lucas, en kvinne i 40-årene, ved siden av en fremmed som sier han er mannen hennes. Og hver dag må Christine følge de samme sporene, stille de samme spørsmålene, og se på de samme bildene. Alt i håp om at det vil dukke opp noe som gjør at hun vil få livet sitt tilbake.

Christine kan ikke huske noe som helst etter hennes 29. bursdag, inkludert hennes bryllup og ektefelle.
Hun har blitt fortalt at hukommelsestapet stammer fra en ulykke. Hun ble funnet naken og forslått på motorveien, uten å kunne gjøre rede for hva som hadde skjedd.  
Hver dag lærer hun noe nytt, men hver morgen våkner Christine like forvirret. Ben drar på jobb det samme tidspunktet hver dag, mens Christine i løpet av dagen forsøker å samle de løse trådene.
Selv etter flere år med terapi har hukommelsen ikke kommet tilbake, men en telefon fra den unge terapeuten Nash skal forandre livet hennes. Han tilbyr henne hjelp med å finne svar ved bruk av en ny strategi. Han får henne til å begynne å ta notater og skrive ned de fragmenter hun husker. Selv om hun hver natt glemmer hvem hun er, kan hun ved hjelp av notatboken litt etter litt føye nye brikker til puslespillet. Nash lover også å ringe henne hver dag etter at Ben har dratt på jobb. Og hver gang ber han Christine gå igjennom det hun har skrevet. Men hun lar seg alltid overraske av det hun har skrevet på den første siden; "Ikke stol på Ben."
Ettersom notatboken blir hennes livsledsager, kommer stadig nye fragmenter av hukommelsen tilbake, og en dag finner hun ut at hennes kjærlige ektemann har løyet for henne.
Hvorfor har han løyet? Christine prøver å finne svar, selv om hun naturlig nok begrenses av det faktumet at hun hver dag må gå tilbake til start.
Det blir en skremmende avdekking av fortiden. Hvem kan hun egentlig stole på?
Hun fornemmer at hun er i stor fare. Men kommer denne faren fra Ben, hennes ektefelle gjennom 22 år, eller er det mer ved Dr. Nash enn det som møter øyet?

Før jeg sovner er en intens psykologisk thriller, der leseren setter sammen brikkene i samme tempo som Christine – og dermed opplever hennes setbacks, fremskritt og ikke minst hennes uhyggefølelse på nært hold.
Watson har gjort en formidabel jobb med denne boken, og har med bravur klart å skape den følelsen av håpløshet Christine opplever som følge av hukommelsestapet.
Boken er en page-turner, og særdeles spennende. Den er uforutsigbar og vet å holde leseren på pinebenken, helt til siste side. Tempoet er forholdsvis høyt uten at det går utover dybden i historien.
Det er faktisk en god stund siden jeg leste en thriller som gjorde like sterkt inntrykk på meg som denne.
Terningkast 6!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar