tirsdag 26. april 2016

"Broren" av Joakim Zander

Broren
Joakim Zander
Krim
448 sider
Oversatt fra svensk av Kari Bolstad
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Joakim Zander ble født i Stockholm i 1975, men vokste opp i Söderköping. I oppveksten bodde han også i Syria og Israel og ett år i USA som utvekslingsstudent. Etter endt militærtjeneste i den svenske marinen studerte han jus ved universitetet i Uppsala og tok senere en doktorgrad ved universitetet i Maastricht. Joakim Zander har arbeidet for Europaparlamentet og Europakommisjonen i Brussel. Nå bor han i Lund i Sverige sammen med sin kone og deres to barn.

"Broren" er Joakim Zanders andre bok. Han debuterte i 2014 med "Svømmeren".

Yasmine har kuttet omtrent alle bånd til familien sin i Sverige. Broren Fadi, er angivelig drept i et militært angrep i Syria, men da moren sender henne et bilde av en gutt som kan minne om Fadi, og som visstnok er tatt i Sverige etter angrepet, reiser hun til Stockholm for å finne ut hva som har skjedd, og eventuelt finne ham.

Klara Walldéen jobber på et forskningsinstitutt i London som driver med lyssky virksomhet. Der holder hun på med en rapport om privatisering av politiet som skal presenteres på et viktig EU-møte i Stockholm. Da hun mister pc-en sin under mystiske omstendigheter, og en av hennes kollegaer begynner å oppføre seg merkelig, blir hun mistenksom. Like etterpå blir en annen kollega dyttet foran T-banen av ukjente menn.

Handlingsforløpet veksler mellom Yasmine og Klara, ispedd tilbakeblikk fra Fadis liv, fra en småkriminell tilværelse i tenårene og frem til han blir stadig mer radikalisert og begir seg til den syriske IS-fronten som jihadist.

Livene deres flettes sammen i et actionaktig drama i Stockholm, der forstedene bokstavelig talt brenner og datoen for det store EU-møtet nærmer seg.

I løpet av noen varme dager i august krysses veiene til Klara og Yasmine. De har begge havnet i en situasjon der folk med mektige interesser er villige til å gå over lik for å oppnå sine mål.

I "Broren" følger vi primært tre karakter. Søskenparet Yasmine og Fadi flyktet, som barn, med familien fra Syria til en av Stockholms forsteder. Forfatteren gir en nokså dyster skildring av søsknenes oppvekst, preget av en streng og tidvis voldelig far og en mor som arbeider store deler av døgnet. Utenforskap, og en potensiell håpløs fremtid, ligger som et tykt lag utenpå søskene. Forstaden og Stockholm sentrum kunne like godt ha ligget på to forskjellige planeter. Men Yasmine kommer seg ut av forstadens grep, og rømmer til New York med sin svenske kjæreste. Fadi derimot blir værende i Sverige, alene og sårbar. Når familien og samfunnet svikter han, vender han seg mot islamister og blir radikalisert.

Klara Walldéen hadde også en fremtrende karakter i "Svømmeren". Klara jobber nå i London, men har det ikke helt bra, etter alt det som skjedde i den første boken (altså i "Svømmeren").

Denne boken kan fint leses frittstående, selv om det kan være lurt å ha lest "Svømmeren" på forhånd.
Det tar litt tid å komme inn i selve historien. Men når boken først har vist sitt sanne ansikt, er det liten tvil om at vi har med en pageturner å gjøre, og at det er en bok som er uhyre vanskelig å legge fra seg.

Miljøskildringene er gode, og de varierer fra forskningsinstituttets designpregede kontorer til forstadsbetongens grå håpløshet.

På fengslende vis beskriver forfatteren en forstad som brenner. Aller best er det når han tar for seg den unge Fadi som vakler mellom kriminalitet og radikalisering, og på samme tid er tynget av dårlig samvittighet.
I det hele tatt er karkterskildringene av meget høy klasse. Alle karakterene er så ekte som de kan være. Disse og selve fortellerteknikken gjør at det er et vedvarende driv i den godt konstruerte historien.

Men "Broen" er først og fremst en bok som handler om søken etter frihet, å ikke være bundet fortiden eller sitt opphav. For Klaras del handler det om å komme forbi hendelsene i "Svømmeren", og å ta kontroll over sitt eget liv. For Fadi og Yasmines del, om å frigjøre seg fra forstadens grep, fra mønstre og regler som de har levd med så lenge at disse nærmest har blitt en del av deres identitet.

Som med "Svømmeren" føles denne boken internasjonal og svært aktuell. Villfarne forstadsgutter som blir radikalisert, forsteder hvor biler brenner, samt flyktninger fra Syria, gjør at boken føles tidsriktig. Det er et stort problem at unge mennesker vender tilbake til sine opprinnelsesland som jihadister. Dette er en katastrofe både for den enkelte som tilsynelatende har blitt hjernevasket, men også for samfunnet for øvrig.
Zanders åpenbare kritikk av lobbyister og maktkamp innenfor EU systemet er noe han viderefører fra "Svømmeren". På et vis føles det også noe skummelt: For hvor god kontroll har man egentlig på de ulike lover og regler som vedtas av EU, og som deretter blir implementert i de ulike land. Dette er noe som definitivt berører et EU-land som Sverige, men også oss, her i Norge.

"Broren" er en svært god thriller, som innehar både psykologiske og politiske elementer. Dessuten er den spennende og velskrevet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar