tirsdag 19. april 2016

"En annen dag" av David Levithan

En annen dag
David Levithan
Ungdomsbok
384 sider
Oversatt av Tonje Røed
Gyldendal Norsk Forlag
2016

David Levithan (f. 1972) er en kritikerrost og prisbelønt amerikansk forfatter. Han har skrevet flere romaner for ungdom; blant annet "Boy meets boy", "Nick and Norah's Infinite Playlist" og "The Lover's Dictionary". I 2009 skrev han den internasjonale suksessen "Will Grayson, Will Grayson" (på norsk 2015) sammen med John Green. Levithan og Green regnes i dag som to av USAs mest innflytelsesrike og betydningsfulle ungdomsbokforfattere.

"En annen dag" er den frittstående oppfølgeren til Levithans bestselgende roman "Hver dag".

Boken handler om Rhiannon, en 16 år gammel high school-jente som har innfunnet seg med det faktumet at hver dag av livet ikke er mer spennende enn den foregående dagen. Hun har et elsk-hat-forhold til sin bekymringsfulle og humørsyke kjæreste, Justin. Han gir henne både lykke og frustrasjon. Hun har til og med laget seg regler å leve etter: Ikke vær klengete. Ikke gjør ham sint. Ikke tro at noe kan bli bedre. Likevel ønsker hun seg en fremtid sammen med ham. Men

Justin behandler henne sjeldent slik hun fortjener, og gir aldri uttrykk for hva han tenker og føler om fremtiden.

"Jeg elsker en som er redd for framtiden. Og jeg er en tosk som hele tiden tar det opp."

Men én dag, virker Justin annerledes. Han er mer oppmerksom, romantisk og spontan, og de to tilbringer en perfekt dag sammen. En slik dag som Rhiannon alltid har drømt om.
Men neste morgen, er alt tilbake i normal modusen, hvor Justin er både mutt og argumenterende. Men verre er det at han ikke har noen reelle minner fra dagen i forveien, og hvorfor denne gjorde Rhiannon så glad.

Forvirret, lei seg og desperat etter å få oppleve det samme igjen, begynner Rhiannon å tvile på alt. Dessuten blir hun bare enda mer klar over hvor fraværende denne type lykke har vært fra hennes liv på  jevnlig basis.

Hun kan ikke begripe hvorfor Justin opptrer slik han gjør, og hvorfor han ikke kan huske gårsdagen.

Men én dag, møter hun en fremmed som forklarer sannheten; en sannhet som virker helt usannsynlig - men desto mer Rhiannon tenker på den, desto mer ønsker hun å tro på den. Og det verste med det hele, er at hun vil den skal være sann. Men det er bare toppen av isfjellet...

"Man føler seg aldri så dum som når man ønsker at noe fint skal være sant."

"En annen dag" er en interessant, tankevekkende og underholdende ungdomsbok, men en bok som krever at leseren beveger seg litt utenfor rammene.

Boken fremkaller en rekke følelser, og så mye å grunne over, at det ikke spiller noen rolle hvor usannsynlig plottet er. Jeg falt i hvert fall pladask for det.

Levithan skriver godt, og demonstrerer sin enorme hengivenhet, både for karakterene og den verdenen han har skapt for dem.

Historien er svært original og innehar akkurat den rette mengden av både følelser og spenning.

Det er en historie om kjærlighet, at hver dag er en gave, at hvert et menneske betyr noe og at et smil til en annen person, kan utgjøre en forskjell.

"En annen dag" bør i høyeste grad appellere til sin målgruppe. Boken tok uansett meg med på litt av en reise, hvis jeg kan si det slik.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar