fredag 15. april 2016

"Fioler i mars" av Sarah Jio

Fioler i mars
Sarah Jio
Roman
320 sider
Oversatt av Mari Johanne Müller
Cappelen Damm
2016

Sarah Jio har skrevet syv romaner som alle er blitt bestselgere i USA. Bøkene hennes utgis i 27 land. "Fioler i mars" er hennes debutroman og den femte boken på norsk, etter "God natt, June", "Morgengry", "Frost i mai" og "Huset på stranden". Sarah Jio bor i Seattle sammen med sine tre små sønner.

Da Emily Wilson var i tyveårene, lå verden for hennes føtter. Hun hadde skrevet en bestselger, hun var gift med drømmemannen og det var ingenting som tydet på at ikke lykken skulle vare.

Nå, ti år etter, har Emilys ekteskap gått i oppløsning. Men hun viser få tegn på hverken sinne eller sorg. Faktisk er bestevenninnen bekymret over at Emily undertrykker følelsene sine, og tilsynelatende ikke klarer å takle skilsmissen.
Som romanforfatter, med midlertidig skrivesperre, har Emily ingen fast jobb som holder henne hjemme. Hun trenger opplagt en forandring, og takker derfor ja da grandtanten, Bee, inviterer henne til å tilbringe hele mars måned på

Bainbridge Island, i Washington.

Emily lengter etter å slappe av ved sjøen, samtidig som hun kan drive research til sin nye roman.

Mens hun er der, treffer hun en gammel kjæreste fra ungdomstiden, samt en litt mystisk, men kjekk nabo. Men enda mer uimotståelig, er den røde dagboken fra 1943, som hun finner hjemme hos tanten.

Er det tanten som prøver å lure Emily, eller er dette virkelig dagboken til en kvinne med navn Esther? Og i så fall, hva skjedde med henne? Og hva har dette med uvennskapet mellom tanten og Emilys mor å gjøre?

"Fioler i mars" er en nydelig bok, og en page-turner som byr på innbydende karakterer, en forlokkende historie og nydelige omgivelser.

Det er åpenbart at Jio elsker sine karakterer høyt. Og hennes forkjærlighet for dem, gjør dem besnærende for leseren.

Hovedpersonen Emily, og de sekundære karakterene er varme og gjenkjennelige.

Det er heller ikke vanskelig å føle empati for Emily som prøver å finne fotfeste etter en vanskelig tid.

Tante Bee er for øvrig en interessant karakter, med all sin motvilje til å diskutere fortiden, sidestilt med et sterkt behov for å ha familien i nærheten.

De fleste birolleinnhaverne, inklusive Bees beste venn, har hemmeligheter som er knyttet til det som skjedde på øya i 1943. Hemmeligheter de insisterer at Emily må avdekke uten deres hjelp.

Miljøbeskrivelsene i boken er meget gode, og Jio får sine lesere til å føle at de er på Bainbridge Island. At de går barbente på stranden, mens de stikker tærne i den varme sanden. Selv om jeg aldri har hørt om denne øya, kan jeg se den tydelig for meg ved hjelp av Jios frodige beskrivelser. Hun skaper nemlig en herlig følelse av stedet, som sammen med en noe eksentrisk, men elskverdig forsamling av karakterer, gjør denne boken umåtelig tiltrekkende.

Dessuten håndteres bokens to parallelle historier på ypperlig vis. Jio har en avgjørende evne til å forstå nøyaktig når skiftene mellom dem skal finne sted og hvor mye som skal avsløres av gangen. Som resultat, holdes spenningen konstant oppe. Når historien fra fortiden begynner å ta sin form, synes det klart hvor den nåtidige historien vil gå, men Jio har både vendinger og overraskelser på lur, før den når sitt mål. Underveis blir vi lesere også minnet på hvor mye av nåtiden som har blitt formet av fortiden.

"Fioler i mars" forteller en vakker og velskrevet historie om forsoning, håp og å finne mot til å starte på nytt. Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar