torsdag 28. april 2016

"De vakreste" av Karin Slaughter

De vakreste
Karin Slaughter
Thriller
464 sider
Oversatt av Mona Berge
Cappelen Damm
2016

Karin Slaughter er født i 1971 i Georgia i USA. Hennes første roman, "Blendet", ble en stor internasjonal suksess og er oversatt til nesten 30 språk. Karin Slaughter har solgt mer enn 30 millioner bøker verden over.

Flere unge tenåringsjenter har forsvunnet fra Atlanta området. Når enda en jente forsvinner, rammer det to kvinner spesielt hardt. Deres eldre søster, Julia Carroll, forsvant 24 år tidligere. Dette har siden tæret på hele familen, og i mer eller mindre grad ødelagt den. De to søstrene har ikke hatt noen kontakt på atten år.

Den ene av dem, Claire Scott, giftet seg med den svært velstående arkitekten, Paul. Han forgudet henne, og de to hadde en nærmest ideell tilværelse, helt til han ble drept under et innbrudd.

Claires eldre søster, Lydia Delgado, som sto Julia nærmere, har hatt et mye vanskeligere liv. Hun var avhengig av

narkotika og alkohol i lang tid, og har som aleneforelder levd på knappe ressurser. Nå driver hun en liten virksomhet og har en snill og støttende kjæreste, Rick, men ingenting har kommet lett til henne.

Selv om Paul er blitt drept, er det først nå Claires mareritt virkelig begynner. For når hun i sorg og sjokk over hans død, begynner å rydde opp i hans private eiendeler, dukker det foruroligende ting opp. Ting som indikerer at hun slettes ikke kjente den mannen hun har bodd sammen med og elsket halve livet. Snart innser hun at sannheten er mer grusom enn hun noensinne kunne ha forestilt seg.

Dermed må Claire og Lydia inngå en våpenhvile. Sammen dykker de ned i familiehemmelighetene, som stadig plager dem et kvart århundre senere.

"De vakreste" er en meget spennende thriller som ikke lar seg gjennomskue så enkelt, som kanskje først antatt.

Boken leses ut fra ulike karakterers synsvinkler. Dette gir flere nyanser til historien.

Etter som handlingsforløpet utfolder seg, er det et neglebitende element at søstrene (og leserne) ikke vet hvem som forteller sannheten, som lyver, eller som er til å stole på, og som i sin ytterste konsekvens representerer livsfare. Her finnes det nemlig ingen enkle løsninger.

Plottet er helstøpt og spenningen opprettholdes fra første til siste side. Det er også gjennomtenkt, og det jeg vil kalle intelligent, fordi det til stadighet tar nye uventede vendinger og på ingen måte noen urealistiske snarveier.

Dessuten er personskildringene særdeles gode. For det er ingen tvil om at Karin Slaughter er en dyktig forfatter, og jeg synes at hennes persongalleri er langt mer dyptgripende og troverdig, enn det de fleste andre bøker i denne sjangeren kan skilte med. Slaughters sterkeste ferdighet, er hvorledes hun beskriver mennesker på godt og ondt.

Jeg syntes at de to søstrene var perfekte hovedrolle-innehavere, og likte godt, at de ble gitt en utførlig bakgrunnshistorie, som ikke på noe tidspunkt bremset selve fremdriften i handlingen. Imidlertid syntes jeg at søstrene tidvis og i visse situasjoner, handlet en smule irrasjonelt og uforståelig, der løsningen på deres problem, kanskje kunne ha vært litt enklere enn hva de valgte. Men bortsett fra det, føltes karakterene realistiske både i sine tanker og handlinger.

Måten Slaughter har fremstilt en familie i oppløsning på, etter den tragedie det må ha vært å miste en datter og søster, var for øvrig fenomenal.

Denne boken er til tider svært så tøff, og vil nok av den årsak ikke appellere til lesere med svake nerver. Du er herved advart.

Og du kan like godt forberede deg på mange overraskende vendinger, noen hjerteskjærende hendelser og en brutalitet så uhyrlig og opprivende at det vil gjøre vondt i magen.

"De vakreste" er en spennende, pskologisk thriller. En skikkelig pageturner. Man blir både fascinert og skremt på samme tid. Kan kun anbefales på det sterkeste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar