søndag 3. april 2016

"Man dør litt hver dag" av Arne Svingen

Man dør litt hver dag
Arne Svingen
Ungdomsbok
224 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Arne Svingen (f. 1967) er en av våre mest populære forfattere, med en lang rekke utgivelser bak seg. Hans produksjon spenner fra lettlest for barn til barne- og ungdomsromaner, og han har også skrevet flere voksenromaner.

Arne Svingen har i flere år jobbet med å bedre lesingen blant barn og unge, med særlig fokus på gutters lesing. Han er en av de forfatterne som har turnert mest på skoler og biblioteker.

Arne Svingen debuterte i 1999 med voksenromanen "Handlingens mann" og den første barneboken om Hubert: "Flekken". Siden har bøkene kommet tett: blant annet ytterligere sju Hubert-bøker, som er oversatt til tysk, svensk, ungarsk, dansk og italiensk. Hubert har også blitt tegnefilm. Frank Mosvold og Kool Produktion har laget hele 26 timinutters episoder om den uheldige gutten. Bøkene ble først illustrert av Øistein Sjølie, og er senere illustrert av Eivind Gulliksen.

I 2003 kom første bok i serien om Bendik og monsteret med illustrasjoner av Jens Kristensen. Den første av bøkene om Bendik er blitt animasjonsfilm. Det er Frank Mosvold og Kool Produktion som står bak denne også.

I 2012 startet han barnebokserien Svingens mørke verden.

Svingen har skrevet mange populære bøker for eldre barn. Både "Tause skrik" og "De tøffeste gutta" har kommet i en rekke opplag og fått priser der ungene selv har stemt fram vinneren.
"De tøffeste gutta" gikk til filmen i 2013. 50 000 så den på kino, før den ble utgitt på DVD. Nå har Moskus film tatt opsjon på "Sangen om en brukket nese", og jobber med å lage film av historien.

Han har også et sterkt forfatterskap for ungdom bak seg. "Sommeren vi kledde oss nakne" som han skrev sammen med Helene Uri er kommet i flere utgaver og opplag. Sammen skrev de også den kritikerroste romanen "Din vakre jævel", som ble nominert til Uprisen 2013. For "Svart elfenben", som utkom på Cappelen, fikk han Brageprisen. Han har også utgitt musikkbransjeromanen "Karisma" og den flerkulturelle kollektivromanen "Frosten kom tidlig" for denne aldersgruppen. I tillegg har han skrevet flere voksenromaner, hørespill for NRK og tegneserieromaner.

"Man dør litt hver dag" er en ny ungdomsthriller fra Arne Svingen.

Det er høst, og vi befinner oss i Oslo.

Aksel har nettopp begynt på videregående. Han har ambisjoner om en rolig helg hjemme, mens foreldrene er bortreist på en av sine evinnelige langhelger. Aksel er enebarn, noe som betyr at han må tilbringe helgen alene.

Han har blitt kjent med flere i den nye klassen, men aldri gjort noe sammen med de etter skoletid. Etter tiende klasse gikk den tildigere kameratgjengen i oppløsning, og de to bestekameratene hans, Henrik og Steinar, har i løpet av sommeren flyttet til henholdsvis Berlin og Trondheim.

Kort tid etter at Aksel har kommet hjem fra skolen, står det en fremmed mann på kjøkkenet og peker på ham med en revolver. Det er kun tilfeldighetene som råder, når han i siste liten klarer å komme seg unna. Med den ukjente mannen hakk i hæl må han finne ut av hva som egentlig foregår. Han har da ingen fiender?

Det tar ikke lang tid før han får rede på at Henrik og Steinar har blitt tatt livet av.

Når Aksel begynner å tenke seg om, kommer han på en hendelse fra sommeren. Kan dette være årsaken til at de to kameratene hans nå er døde, og han selv blitt forsøkt drept?

På en annen kant av landet, sitter Siri og leser i dagboken til søsteren som har forsvunnet.

Det skal vise seg at hennes historie har en sammenheng med Aksels historie.

Arne Svingen har med "Man dør litt hver dag", i høyeste grad klart å skrive en thriller som passer for ungdom.

Boken besitter nemlig de helt riktige faktorene som skal til for å fange leseren: Forfatteren skriver fengende på ungdommens eget språk. Det er rivende spenning fra første til aller siste side. Og det er en svært god bok, som ikke bare er spennende, men likeså underholdende.

Karakterbeskrivelsene er levende og fremfor alt gjenkjennelige, enten man er ung eller voksen.
Jeg mener at Svingen har en egen evne til å skape gode personkarakteristikker.

Jeg lot meg i hvert fall gripe umiddelbart, og likte både historien og karakterene med en gang.

Jeg leste boken i ett strekk, og ble svært godt underholdt, hele veien gjennom.
Dessuten ble det sentrale i plottet holdt godt skjult og tittet først frem mot slutten, og var derfor på ingen måte gjennomskuelig.

Med denne actionfylte spenningsromanen for ungdom, som også jeg leste med stor fornøyelse, beveger Arne Svingen seg nok en gang langs nye stier i sitt forfatterskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar