mandag 12. juni 2017

"Bjørnstad" av Fredrik Backman

Bjørnstad
Fredrik Backman
Roman
426 sider
Oversatt fra svensk av Einar Blomgren MNO
Cappelen Damm
2017

Fredrik Backman (født 1981) bor sammen med kone og barn i Solna. Han debuterte med "En mann ved navn Ove" i 2012, og samme år ga han også ut boken "Alt min sønn bør vite om verden". Året etter kom "Mormor hilser og sier unnskyld", mens "Britt-Marie var her" ble utgitt i 2014. "Bjørnstad" er første del i en planlagt serie.

"Bjørnstad" er en roman om et lite sted med store drømmer. Den handler om unge jenters udødelige vennskap, og om unge gutter som spiller hockey med en hel bygds forventninger hvilende på sine skuldre. Men den handler også om en uoppklart forbrytelse, om hvor raskt et samfunn kan lære seg å lukke øynene og om de forferdelige tingene vi iblant er villige til å gjøre for å oppnå suksess.

Ishockey er ikke bare en sport i Bjørnstad, det er selve livet.

Alle som har vært der, vet at det er en hockeyby der små gutter lærer å spille ishockey omtrent i den alderen de begynner å gå. En by der alle heier på det lokale laget, hvor billettene til hjemmekampene rives bort på rekordtid, og de lokale bedriftene er sterkt inne på sponsorsiden. For den lille byen er ishockey det viktigste av alt. Og med en større by som ikke ligger så langt unna, er laget så å si den
eneste grunnen til at Bjørnstad ikke helt har forsvunnet fra kartet ennå. Dette vet Peter Andersson.

Peter har en gang spilt for Bjørnstad Hockey. Først som stjerne på juniorlaget, så på A-laget og deretter i NHL, hvor en skade til slutt tvang ham til å legge opp. Nå har han returnert til Bjørnstad for å bli klubbens sportssjef. Et smart trekk av Peter, men kanskje ikke fullt så mye for hans kone, Mitra, eller de to barna deres; den 15 år gamle Maya og den 12 år gamle Leo.

Men gutter som Kevin Erdahl gjør det mye lettere for Peter å bære på skyldfølelsen overfor familien.

Den 17-årige Kevin har nemlig, høyst sannsynlig, en rosenrød fremtid foran seg: Nå som juniorspiller, så forhåpentlig på A-laget, og deretter som proff, i kort rekkefølge. Han er en av de mest talentfulle spillerne som Peter noensinne har sett, og alle i Bjørnstad er enige - både trenere, foreldre, jenter og ikke minst Kevins beste venn, Benji.

Benji er fryktløs. Man skulle tro at han ikke følte smerte. Han har ingen bekymringer, og sover alltid godt om nettene. Dessuten takker han ikke nei til en slåsskamp på isen, når anledningen byr seg. Benji har aldri sviktet trenerne eller bestevennen. På isen er det Benjis oppgave å holde motstanderne unna Kevin. Utenfor rinken gjelder det å holde seg unna problemer.

Etter flere år med store tilbakeslag for Bjørnstad Hockey, synes endelig juniorlaget, hvor de to kameratene spiller, å kunne oppnå suksess. Og om det går som man håper, kan spillerne derfra hentes opp til A-laget. Suksessen kan med andre ord gi hele lokalsamfunnet et løft.

Alle i Bjørnstad vet derfor hva som står på spill i juniorenes kommende semifinalekamp. Ingen har noen ambisjon om å gå glipp av det som tegner seg til å bli en hockeykamp som vil bli stående i manges minnebok i lang tid. Det kommer til å bli århundrets kamp.

Men det er en storm i emning...

Hvis forfatteren, Fredrik Backman, hadde avsluttet sin historie med det, ville "Bjørnstad" likevel ha vært en førsteklasses roman. I stedet, like etter den store kampen, skjer det noe svært dramatisk, som så vidt omtales i et særdeles kort første kapittel, og dette "noe" vil nærmest få neglene dine til å grave seg ned i bokens omslag og forbli der.

Bokens første side starter nemlig med bare noen få linjer som kan gjøre enhver leser interessert. Disse lover mye fortvilelse, ondskap og grusomme hendelser. Men man kan ikke annet enn å fortsette med lesingen. Og til tross for at jeg ikke har noen interesse for ishockey, så påvirket ikke det leseopplevelsen. For Backmans spennende opptakt til den store kampen er bare en brøkdel av denne historien, som gir oss lesere tid til å avle frem en god følelse av hvem karakterene er og hvordan de hører sammen i denne lille byen i skogen. Det er mange karakterer å holde styr på, men de tilfører alle sin egen del til handlingen. Og Backman får karakterene til å reflektere over godt og vondt, rett og galt, og annen samfunnsrelatert tematikk. Når du blir kjent med dem og hva som egentlig holder dem i Bjørnstad, vil kontroversene som etter hvert kommer til overflaten, ta pusten fra deg mens du er i ferd med å nærme deg slutten av denne fantastiske boken. Backman leverer høy kvalitet gjennom hele boken, og han skriver med et språk som både er flytende og rytmisk. Her er det flere metaforer og mye fingerspitzengefühl om livet i en liten forkommen by. Historien som fortelles er spennende og innholdsrik, og én som virkelig trenger å bli fortalt. Den formidler hvordan det faktisk er på mange steder i dag. Til og med her i vårt eget land.

Det er også mye varme og kjærlighet å hente i "Bjørnstad", men jeg var ikke helt forberedt på alt det mørke i boken. Som regel er det et snev av vemod i Backmans bøker. Denne gangen er det derimot virkelig alvorlig.

For øvrig trenger man ikke å ha noen spesielle kunnskaper om ishockey for å like denne boken. Kanskje det til og med kan være en fordel å ikke ha det. Du kommer i hvert fall til å elske den hvis du liker en utsøkt fortelling som hele tiden får deg til å gjette hvordan den vil utarte seg. Og hvis du fra før av er en stor Backman-fan, så må du definitivt gå til anskaffelse av denne boken, fordi "Bjørnstad" rett og slett er uslåelig!

Backman har skrevet en fremragende, emosjonell og tankevekkende roman om så mye mer enn en by og dens ishockeylag. "Bjørnstad" er en bok om vennskap, tilhørighet, ansvar og foreldreskapets ulike byrder. Og det er en bok om konsekvensene av hemmelighold.

Backman beviser nok en gang at han er en forfatter å regne med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar