søndag 18. juni 2017

"Syrinpikene" av Martha Hall Kelly

Syrinpikene
Martha Hall Kelly
Roman
479 sider
Oversatt av Børge Lund
Cappelen Damm
2017

Martha Hall Kelly er utdannet journalist og har vært et skrivende menneske mesteparten av sitt yrkesaktive liv, hovedsakelig som tekstforfatter for TV-reklame og annonsekampanjer for store reklamebyråer, fra J. Walter Thompson i Chicago og Atlanta til McCann-Erickson i New York. Hun er født og oppvokst i New England, men bor nå i Atlanta i Georgia sammen med ektemannen Michael Kelly.

"Syrinpikene" er hennes første roman, og er basert på en sann historie.

Historien begynner i september 1939 og utforsker livene til tre kvinner som lever under svært ulike forhold.

Caroline Ferriday er fra New York og tilhører det øvre sjikt av samfunnet, men hun jobber utrettelig med å hjelpe andre via sitt frivillige arbeide på det franske konsulatet.

Så er det Kasia Kuzmerick, en polsk tenåring som er i ferd med å forelske seg når Polen blir invadert av Tyskland fra vest og hele hennes verden går i oppløsning.

Til sist er det Herta Oberheuser, en ung tysk kvinne som er utdannet kirurg. Men i Hitlers Tyskland skal kvinner være hjemme, og avle frem ariske babyer.

Historien spenner over tyve år. De tre kvinnene har opplevelser som er svært forskjellige fra hverandres, men deres liv blir koblet sammen i løpet av bokens forløb.

Caroline går gjennom en tragisk kjærlighetsaffære med en fransk skuespiller. Hun har hverken barn eller familie å ta seg av, og fortsetter sitt arbeide med å hjelpe franske foreldreløse barn. Herta har en entusiastisk tro på nazismen. Hun svarer på en stillingsutlysning for en jobb som lege på en omskoleringsleir for kvinner i Ravensbrück, slik at hun kan følge drømmen sin, men får snart rede på hva som virkelig foregår der. Ravensbrück er nemlig en beryktet konsentrasjonsleir for kvinner. Først avskyr hun dette faktumet, men velger siden å tolerere det. Og etter hvert godtar hun det. Kasia ønsker å imponere Peitrik, som jobber for den underjordiske motstandsbevegelsen, men hun blir fanget. Sammen med moren og søsteren, føres hun til Ravensbrück.

Jeg må innrømme at "Syrinpikene" til tider var vanskelig å lese. Særlig tidlig i boken, opplevdes enkelte sekvenser som svært ubehagelige.

Imidlertid er historien meget interessant, og sjeldent velkonstruert. Den handler ikke bare om krig, men også om hva som kommer etterpå, etter terror og smerte, og brutaliteten av det hele. Det er ikke bare en tilstand av glede og fornøyelse da krigen tar slutt, som i mange andre romaner om denne tidsperioden, men én helbredelsesprosess som må gås gjennom, å finne ut hvilke ønsker man har for livet, og at ingenting må forbli i fortiden.

Romanen er skrevet på overbevisende og oppriktig vis, og de vekslende synspunktene gav meg stor innsikt, ikke bare om tankene folk som forsøkte å overleve konsentrasjonsleirene gjorde seg, men også til de som befant på den andre siden av "gjerdet", som Herta, eller til og med mennesker på den andre siden av Atlanterhavet, som observerte hendelsene langveisfra, og som etter beste evne forsøkte å hjelpe de berørte. De tre hovedkarakterene hadde alle fascinerende og spennende historier å fortelle, og de påkalte samtlige mange følelser i meg. Jeg foraktet Herta, og til tross for sjeldne glimt av hennes menneskelighet, var hun ikke en spesielt likandes karakter. Derimot likte jeg Caroline og beundret henne for det arbeidet hun gjorde, både under og etter krigen. Og mest av alt, Kasia. Jeg sympatiserte sterkt med henne, og kunne forstå hennes kamp og frykt. Jeg respekterte hennes styrke og motvilje, og syntes at hun var en fantastisk karakter - en som vil være til inspirasjon for meg, nå og for alltid.

"Syrinpikene" er en vakkert skrevet, engasjerende, ofte sjokkerende og hjerteskjærende roman. Men det er også - eller kanskje mest av alt - en særdeles kraftig og viktig roman, også viktig for vår tid!

Jeg likte de forskjellige perspektivene og hvorledes karakterenes liv koblet seg sammen. Forfatterens skrivestil var absorberende og stemningsfull, og jeg likte godt at historien fortsatte etter at krigen var over, for å vise oss lesere konsekvensene av og hvordan de alle ble påvirket av krigshendelsene i årene etter. Boken gav en sterk leseopplevelse, og Martha Hall Kelly er en ️umåtelig talentfull forfatter som jeg definitivt vil lese mer av i fremtiden.

Dette må være en av de beste romaner om holocaust jeg har lest!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar