onsdag 7. juni 2017

"Drømmetyderens død" av A.J. Kazinski

Drømmetyderens død
A.J. Kazinski
Krim
407 sider
Oversatt fra dansk av Elisabeth Bjørnson, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2017

A.J. Kazinski er et pseudonym for filminstruktøren og forfatteren Anders Rønnow Klarlund og forfatteren Jacob Weinreich.

"Den siste gode mann" utkom i 2011 og var deres første bok om gisselforhandler Niels Bentzon ved Københavnpolitiet.

"En hellig allianse", en frittstående thriller, kom på norsk i mars 2014. Den ble en stor suksess i Danmark og solgte 20 000 eksemplarer på kort tid.

Flere bøker om gisselforhandler Niels Bentzon: "Søvnen og døden" utkom på norsk i 2013 og "Den gjenfødte morderen" i 2016.

"Drømmetyderens død" er den fjerde boken om Niels Bentzon.

Gisselforhandler ved Københavnpolitiet, Niels Bentzon, befinner seg i sitt livs største krise. Hans kone Hannah Lund er alvorlig syk, og har fått rede på at hun høyst sannsynlig ikke har lenge igjen å leve.

Hannah har vært så opptatt i sin jobb som astrofysiker at hun helt har glemt å ta vare på seg selv. Hun har ignorert kroppens signaler i et halvt år, og det viser seg at hun har fått en livstruende kreftsykdom.

Niels synes det er vanskelig å forholde seg til Hannahs sykdom, og gjør alt han kan for å holde tankene andre steder. Han velger å gå på jobb. Jobben blir hans terapi, hans eneste lys i mørket.

Når drømmetyder og professor i psykologi ved Universitetet i København, Evelyn Heiberg, blir tatt som gissel i sin egen leilighet, blir Niels tilkalt. Men når han slår seg inn i leiligheten hennes i København sentrum, er det allerede for sent. Han kommer kun tidsnok til å bevitne hennes siste åndedrag, der hun ligger i en nattkjole og med en hvit stein i hånden.

Men saken ender ikke med det. For hvorfor ble hun drept? Hvem gjorde det? Og kan Bentzon løse saken gjennom å dechiffrere drømmetyderens svært så kryptiske notater?

På drømmetyderens PC finner nemlig Niels en e-post som er sendt til det berømte C.G. Jung-instituttet litt utenfor Zürich, i Sveits. Evelyn Heiberg har bedt om hjelp til å tyde en drøm, som en av hennes pasienter har hatt i mange år.

Niels Bentzon får ansvaret for saken. Det går snarlig opp for ham at han må få tydet drømmen det er snakk om, for å oppklare drapet og finne morderen.

Evelyn Heiberg holdt nemlig på med å tolke en drøm som fant sted både i Zürich og Wien, og til og med i Sarajevo, der drapet på den østerrikske tronarvingen, Franz Ferdinand, i 1914 ble startskuddet til den første verdenskrigen. Men hva har dette med noen skyteepisoder i Saravejo under vinter-OL i 1984 å gjøre? Og hvordan kommer den mystiske hvite steinen inn i bildet?

Niels konkluderer med at det beste stedet å få hjelp er på C.G. Jung-instituttet i Sveits.

Samtidig konfronteres han med Hannahs ønske om å oppsøke en selvmordsklinikk (som også ligger i Sveits, hvor assistert selvmord er lovlig) som kan fri henne fra de umenneskelige lidelsene hun vet vil komme i løpet av sykdommens siste fase...

"Drømmetyderens død" er en særdeles god kriminalroman med Niels Bentzon og hans kollegaer ved Københavnpolitiet i førersetet.

Boken er gripende, spennende og så velskrevet at hver og en av de 407 sidene er en nytelse å lese.

I likhet med de foregående bøkene i serien om Niels Bentzon, har også denne boken litt av det overnaturlige over seg. Og denne gangen er det drømmetydning som er navet i saken.

Det er heller ikke så mye konvensjonelt etterforskningsarbeide i boken, men derimot en formidabel jakt etter sannheten gjennom en massiv runde med drømmetydning. 

Men historien handler vel så mye om Niels Bentzon og Hannah Lund som mennesker, som denne gangen befinner seg i en dyp personlig krise.

Perspektivet skifter mellom Niels Bentzon og Hannah Lund, og som leser får man et meget godt inntrykk av tankene de begge gjør seg. For Niels Bentzons vedkommende dreier de seg både om Hannahs forestående død, men også veldig mye om etterforskningen av drømmetyderens død.

Han bruker dessuten mye av tiden på å fundere over om han burde skifte jobb. For tanken om at han kan bli alene med barna, tvinger Niels til å tenke over fremtiden. For jobben som gisselforhandler lar seg ikke kombinere med det å være enslig forsørger. Da må han sette barna foran alt annet, beskytte dem så godt han kan. Og det gjør han ikke ved å stille seg i første rekke når psykopatene og skrullingene der ute griper til våpen og skyter vilt rundt seg. Barna må nemlig kunne regne med en far som kommer hjem fra jobben i live.

Hannah Lunds tanker dreier seg selvfølgelig mest av alt om at hun er i ferd med å forlate livet, og hvorledes barna skal klare seg uten henne.

Boken har for øvrig noen fine og troverdige beskrivelser av karakterene, og man føler virkelig med både Niels og Hannah.

En svært spennende sidehandling er noen tilbakeblikk til de Olympiske vinterlekene i Sarajevo, i 1984. Her følger vi handlingen fra en ung snikskytters perspektiv. Han heter Daro og har enestående skyteferdigheter, men en tilværelse som er basert på en livslang løgn. Også portretteringen av Daro er svært fin.

Disse tilbakeblikkene knyttes etter hvert sammen med bokens nåtidige handling.

"Drømmetyderen" er en bok som omfatter både spenning og dramatikk. I tillegg gir den rom for mye ettertanke. Foruten dette, formidles det mye interessant kunnskap i handlingen; spesielt om drømmer, men også om mye annet.

Videre har handlingsforløpet et gjennomgående høyt tempo, og det skjer noe nesten hele tiden. Historien er godt tenkt ut og plottet er talentfullt konstruert.

Selv om boken fint kan leses uavhengig av de andre bøkene i serien, vil jeg anbefale å lese de andre først, i korrekt rekkefølge. Ikke minst på grunn av Niels Bentzons personlige situasjon i "Drømmetyderens død". Da får man utførlig rede på hvor mye Hannah egentlig betyr for ham, og hvor spesielt forholdet deres er.

"Drømmetyderens død" er den beste boken i serien med Niels Bentzon i hovedrollen så langt. Nå venter jeg utålmodig på neste utgivelse.

2 kommentarer:

  1. Disse bøkene er knallgode. Jeg har kun lest denne og Den gjenfødte morderen, men har de to første i hylla og dem skal jeg lese snart. Krimparet er blant mine største krimfavoritter!

    SvarSlett
  2. Jeg er helt enig med deg i at dette er den beste boken i serien, jeg digget den :)

    SvarSlett