lørdag 17. juni 2017

"Blomstring" av Elizabeth Craft og Shea Olsen

Blomstring
Elizabeth Craft og Shea Olsen
Ungdomsbok
253 sider
Oversatt av Hilde Lyng (MNO)
Aschehoug
2017

Elizabeth Craft er tekstforfatter, TV-produsent og medprogramleder i podcasten "Happier with Gretchen Rubin", hvor hun og søsteren snakker om gode vaner og ting som gir glede. Hun bor i Los Angeles sammen med mannen sin, Adam, og deres seks år gamle sønn, Jack. Elizabeth elsker blomster.

Shea Olsen bor og skriver i den lille fjellbyen Bend i Oregon, USA. Hun jobber som filmprodusent og bor sammen med mannen sin, hunden Diesel og to katter. Du kan følge henne på Twitter: @SheaOlsenBooks.

Charlotte er 18 år og ukysset.

"Blomstring" handler om Charlotte Reed, som er i sitt siste år på high school. Hun har jobbet i den eksklusive blomsterbutikken Bloom Room nesten hver dag etter skoletid de siste tre årene.

Dette er livet hennes nå: skole, jobb i blomsterbutikken fire dager i uken, praksisplass ved UCLA på torsdager, så hjem for å gjøre lekser i det bitte lille huset hun deler med mormoren, storesøsteren og den lille nevøen hennes.

Charlotte har ambisjoner om å bli den første kvinnen i familien som studerer på  eliteuniversitetet Stanford, og hun har ikke lyst å bli avsporet, slik som moren og søsteren ble - med barn før de fylte tyve og uten håp om en bedre fremtid. Det er grunnen til at Charlotte, i en alder av atten, aldri har kysset en gutt, aldri leid noen i gangen mellom timene, ikke engang har vært på skoleball.

Det eneste hankjønnet som får komme nær henne, er den homofile bestevennen Carlos.

Charlotte var tolv år gammel da hun avla et løfte til seg selv. Det var det samme året moren hennes døde. Hun hadde alltid vært uansvarlig. Impulsiv. Hun dro fra Charlotte og søsteren, Mia, hver gang det dukket opp en ny kjæreste i livet hennes. Charlotte hadde sett moren forelske seg så mange ganger at det virket som om hun var hekta på det, som om forelskelse var luft og hun trengte det for å puste. Hun dro fra dem for bare å trekke pusten én gang til, og til slutt tok det livet av henne.

Og derfor lovet Charlotte seg selv dette: ikke gutter, ikke skoleball, ikke fester på lørdagskvelden. Hun skulle holde seg hjemme, få A i alle fag, begynne på universitetet og skape seg en ny fremtid.

Men det var før alt forandret seg. Før hun møtte ham.

Inntil den dagen da en merkelig, men fascinerende fyr avlegger blomsterbutikken et besøk. 

Etter stengetid går Charlotte hjem i trygg forvissning om at hun aldri kommer til å se ham igjen...

Men morgenen etter i klasserommet på Pacific Heights, leveres det en enorm rosebukett til Charlotte. Den er fra den mystiske mannlige kunden. Han heter Tate Collins og er nitten år gammel. Tilfeldigvis er han også den største popstjernen på planeten.

...Og selv om han lever et liv som later til å ligge lysår unna hennes, er likevel en liten gnist blitt tent. Nå er Charlotte ikke like sikker på om hun fortsatt vil ha den fremtiden som hun har planlagt. 

"Blomstring" er en fin ungdomsbok om kjærlighet og vennskap. Den har også visse spenningsmomenter og er en fin vekker om livet som kjendis. Det fremgår tydelig at det ikke bare er fest og moro å være kjent. Det krever mye både av den kjente og av deres nærmeste og kan være meget belastende.

Jeg vet ikke hvordan de to forfatterne har delt på skrivingen, men at de er to, merkes det fint lite til. For boken er skrevet på et flytende og høyst uanstrengt vis.

Alt i alt fungerer språket fint og passer godt til handlingen. Boken er lett å lese, og faktisk noen ganger så underholdende at den er vanskelig å legge fra seg. Det er ting man bare må ha svar på før man kan tenke på noe annet.

Historien er morsom og søt, og flere aktuelle temaer berøres. Karakterene er gjenkjennelige uten å bli for stereotypiske, og Tate og Charlottes forhold er godt utviklet. Romansen mellom de to er intens, og den holdt meg klistret til boksidene.

Herlig med en ungdomsbok som ikke er en fantasyroman, en mørk fantasyroman eller en dystopi. Det er litt langt mellom dem i disse dager, og det er flott med en helt ordinær kjærlighetshistorie.

Jeg likte boken godt og anbefaler andre å lese den. Den passer best for jenter i tenårene, men kan også leses av voksne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar