tirsdag 24. oktober 2017

"Jenta som ville redde bøkene" av Klaus Hagerup og Lisa Aisato

Jenta som ville redde bøkene
Klaus Hagerup
Illustrert av Lisa Aisato
Barnebok, 6-9 år
64 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Klaus Hagerup, født 5.3. 1946, er forfatter, dramatiker, regissør, oversetter og utdannet skuespiller. Han har arbeidet ved Den Nationale Scene og ved Nationalteateret. Hagerup debuterte som forfatter med diktsamlingen "Slik tenker jeg på dere" i 1969.  Han har skrevet fire voksenromaner og en rekke skuespill, men er kanskje mest kjent for bøkene om Markus Simonsen. Bøkene for barn og unge er lest like mye av voksne. Klaus Hagerup har størstedelen av forfatterskapet sitt på Aschehoug forlag.

Lisa Aisato er født i 1981 og bor i Oslo. Hun er kunstner, forfatter og illustratør, og har bl.a. illustrert barneboken "Sølvrevene" og "Den store Sangboken" (2009). I tillegg illustrerer hun bøkene om trollungen Tambar (2010), som skrives av Tor Åge Bringsværd.

Det er alltid en glede å få en velskrevet og flott illustrert barnebok i hånden, hvor det er like så mange ting å betrakte for den voksne leser, som for barna. "Jenta som ville redde bøkene" er så definitivt en slik bok.

Boken handler om Anna. Hun gleder seg ikke til å bli voksen. Hun gruer seg til å bli gammel. Aller mest gruer hun seg til bursdagen sin. Det er ikke lenge til. Da blir hun ti år.

Det eneste som trøster henne, er bøkene hun leser. For Anna er bøkene like sanne som livet. Hvis noen dør i en bok, kan hun begynne på begynnelsen. Da blir de døde levende igjen. Like levende som hun selv.

Anna elsker bøker. Hun leser hele dagen. Hun leser om morgenen før hun står opp. Hun leser om kvelden før hun skal legge seg. Hun leser om kvelden etter at hun har lagt seg. Når mammaen eller pappaen hennes kommer inn, later hun som hun sover. Men hun sover ikke. Hun leser under dyna.

Hun får hundrevis av nye venner i bøkene. Og noen uvenner. Men sånn er jo livet.

Anna pleier å gå til biblioteket etter skolen. Fru Monsen som jobber der, elsker også bøker. Hun er nesten femti år gammel. Likevel er fru Monsen og Anna gode venner.

Men én dag Anna kommer inn på biblioteket, er fru Monsen trist. Hun er lei seg fordi det finnes ganske mange bøker som ingen låner. Biblioteksjefen har sagt at disse bøkene tar for mye plass. De må forsvinne og ødelegges.

Hva skjer med de som bor inni bøkene da? Forsvinner de også? I så fall er det nesten ikke til å holde ut, tenker Anna. Hun må redde bøkene! Men hvordan?

Anna må sette i gang en redningsaksjon.

"Jenta som ville redde bøkene" er en liten perle av en bok for barn i alderen 6-9 år.

Det er imponerende at man kan lage en så fin historie med en så enkel tekst. Og i "Jenta som ville redde bøkene" blir en direkte, virkelighetsnær fortellerstil satt på spissen. For det handler om å elske bøker og de som bor i dem, mens man selv leser en bok.

Klaus Hagerup har skrevet en bok som balanserer mellom barnets fortellerstil og poesiens språk. Det gode og flytende språket, understøttet av flere vakre og velvalgte illustrasjoner, gjør boken velegnet for høytlesing eller selvlesing for 6-9 åringene som har knekt lesekoden.

Lisa Aisato, som har illustrert boken, har også en stor del av æren for den svært vellykkede historien. Hennes strek er magisk, men også utrolig uttrykksfull og meget fortellende. Tekst og illustrasjoner utfyller hverandre perfekt.

Bokens lengde er for øvrig passende. Jeg synes det er fint med en barnebok som kan avsluttes med én lesning, slik at den kan leses mange ganger.

Boken kan især anbefales barn i alderen 6-9 år, som eksempelvis sammen med en forelder kan få mange gode samtaler om bokens historie, både ut i fra illustrasjonene og emnet. Men den kan også lett leses av barna selv, da temaene kan forstås og diskuteres på mange nivåer alt etter alder.

"Jenta som ville redde bøkene" forteller en skjønn liten historie for høytlesning eller barn som har knekt lesekoden og som ganske enkelt skal lesetrene med en fin og meningsfull historie.

Kan varmt anbefales!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar