søndag 25. februar 2018

"Fremdeles meg " av Jojo Moyes

Fremdeles meg 
Jojo Moyes
Roman
560 sider
Oversatt av Kjerst Velsand, MNO
Bastion Forlag
2018

Jojo Moyes (f. 1969) er født og oppvokst i London. Hun er utdannet journalist og har blant annet skrevet for avisen The Independent.

Hennes virkelige store gjennombrudd kom med boken "Et helt halvt år". Den ble raskt et internasjonalt fenomen og en bestselger verden over. I Norge har romanene "Et helt halvt år", "Den ene pluss en", "Etter deg" og "Paris for én" ligget som nr 1 på bestselgerlisten i hele 2014, 2015 og 2016.

Jojo Moyes har solgt over 31 millioner bøker internasjonalt og hun er tiårets mestselgende forfatter i Norge med over 1,1 millioner solgte bøker.

"Fremdeles meg" er den tredje og avsluttende romanen om Lou Clark, i bokserien som har bergtatt en hel verden.

Det handler om å våge å leve, være seg selv og å stole på kjærligheten…

Louisa (Lou) Clark har flyttet til fasjonable Upper East Side i New York, hvor hun i et år skal jobbe som personlig assistent for den 28 år gamle Agnes, som er gift med den meget velstående Leonard Gopnik.

Men hjemme i England har Lou måttet reise fra sin nye kjæreste, ambulansesjåføren Sam, og som kjent er ikke avstandsforhold de enkleste.

I sitt nye arbeid, presenteres Lou for en verden som ikke ligner de beskjedne kår hun selv kommer fra, og til stadighet blir hun minnet på at hun er utskiftbar. At hun kun er en ansatt, ikke en venninne.

Gopnik-familien introduserer Lou for byens absolutte overklasse, inkludert Joshua Ryan, en mann som på urovekkende vis kan minne om Will, og som tvinger frem bortgjemte følelser fra fortiden.

Lou aner ikke hva hun skal gjøre, men hun vet at det hun velger, kommer til å forandre alt...

Med tårene trillende nedover kinnene mine, kan jeg ikke si noe annet enn at forfatteren Jojo Moyes har gjort det igjen!

"Fremdeles meg" gir et vidunderlig gjensyn med Louisa Clark, og er en uavhengig fortsettelse av  "Et helt halvt år" og "Etter deg".

Som titlene i denne serien indikerer, er den røde tråden i "Fremdeles meg", samt de to forgjengerne, identitet. Hovedpersonen Lou har alltid tilpasset seg andre menneskers forventninger og deres behov, men står denne gangen fremfor et avgjørende veiskille i livet.

Det har vært en stor glede for meg å følge Lous utvikling gjennom denne boken, og hvordan hun følger Wills råd om bruke livet til å oppleve noe. Det har vært annerledes, men også uhyre interessant å lese om hennes opp- og nedturer i New York, og hvilke fordeler og ulemper det medfører å være langt hjemmefra.

Jojo Moyes' varemerke er lettflytende og sjarmerende underholdningsromaner med en vri, hvor sidene nærmest vender seg selv og hvor vi som lesere føler oss i et godt selskap. Slik er det også med denne romanen, som for øvrig kan leses selvstendig, selv om det er mange referanser til de to første bøkene i serien. I tillegg drøfter Moyes også tematikk som sosial indignasjon og klasseforskjeller.

Dessuten gir boken et fantastisk portrett av New York.

"Fremdeles meg" er en svært god roman, og et must for deg som har lest de to foregående bøkene om Louisa Clark.

Kan varmt anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar