søndag 15. juli 2018

"En ulastelig mann" av Jane Gardam

En ulastelig mann
Jane Gardam
Roman
336 sider
Oversatt fra engelsk av Ragnhild Eikli
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Jane Gardam ble født i 1928 i Yorkshire, og har vunnet en rekke litterære priser gjennom sin forfatterkarrière, og for bestselgeren "En ulastelig mann" ble hun nominert til Orangeprisen i 2005. Denne kritikerroste serien utgis nå for første gang på norsk.

"En ulastelig mann" er den første boken i Jane Gardams mesterlige trilogi om kjærlighet, vennskap, sjalusi og lojalitet, med Det britiske imperiets glansdager som bakteppe.

Gamle Filth er kallenavnet til den nærmere åtti år gamle advokaten og dommeren Sir Edward Feathers. Han er en legende innenfor advokatstanden. Han hadde hatt fenomenal suksess som advokat i Hong Kong, for han fremstod alltid som ubesværet, sylskarp og arbeidsom, og med god teft. Han var elsket, beundret, ble ledd godmodig av og svært ofte snakket om, selv mange år etter at han gikk av med pensjon.

Filth var et velkjent akronym i Orienten, og det stod for Failed In London Try Hong Kong: "Mislykket i London, prøv Hong Kong". Det er egentlig en to hundre år gammel vits, og den er fullstendig misvisende, for det er vanskelig for en som har mislyktes å overleve i Hong Kong.

På sine eldre år sitter Edward i sitt store hus i Dorset, i Sør-England. Han savner sin avdøde kone Betty og sin livslange rival, den utadvendte og sjarmerende Terrence Veneering, som til sist ble hans venn.

Etter Bettys død ble han ettertenksom. Han åpnet, til å begynne med langsomt, dører til fortiden som han fornuftig nok hadde holdt stengt.

Edward begynner å tenke tilbake på sitt liv, et liv som har brakt kolonibarnet mange grusomme opplevelser, men som også har tatt ham til toppen innen sitt fagfelt.

Både han og Betty var født i det amerikanerne kalte Orienten og det som under det britiske imperiet ble kalt Det fjerne østen.

Edward tar leseren med tilbake til de første årene i Malaysia, hvor hans mor dør i barsel og faren ikke er i stand til å vise ham kjærlighet og omsorg, og derfor leverer ham til ammen, hvor Edward vokser opp de første fem årene. Men siden dødeligheten blant imperiets barn er stor, blir Edward sendt til England, hvor han først skal bo i et fosterhjem i Wales og siden begynne på kostskole når han blir fjorten år. Men familien er ikke omsorgsfull, og det blir noen ekstra tøffe år for Edward og hans to kusiner som også bor der. Deretter går turen gjennom utdanningssystemet, en ny "fosterfamilie", før krigen bringer ham i kontakt med dronningmoren, som er i eksil.

Edward stammer, men han er ikke dum, og han klarer seg gjennom de mest utrolige utfordringene, som da han skal evakueres "hjem" til østen i begynnelsen av andre verdenskrig for å være i sikkerhet for tyske luftangrep mot Storbritannia (den såkalte Blitzen) og seiler rett inn i den japanske erobringen av Shanghai.

Som ung, nyutdannet advokat flytter den forknytte og lynende intelligente Edward Feathers, med tilnavnet Gamle Filth, til Hong Kong, der han treffer sitt livs store kjærlighet, Betty. Her møter også det unge paret mannen som skal bli Filths livslange rival, Terrence Veneering.

Filth forsøker å skape et godt liv for seg og sin Betty. Men han preges av minner om en vanskelig barndom og en oppvekst i ensomhet.

Når Betty dør, drar han for å besøke de to kusinene som bodde sammen med han hos fosterfamilien i Wales.

Mange vil si at Edward har levd et fullverdig liv, rik på opplevelser, men spørsmålet er om Edward selv har funnet livet rikt. For hvordan lever man med en fortid man gjør sitt ytterste for å fortrenge, men som likevel presser seg på? Og: Hva kan vi egentlig vite om andre, og oss selv?

Jane Gardam er en fantastisk forteller, som med "En ulastelig mann" har skrevet en uforglemmelig roman.

På lunefullt og empatisk vis skildrer Gardam det britiske imperiet på godt og vondt. Sterkest er det å lese om barns skjebne, barn som ble revet bort fra sine kjente omgivelser og overgitt til pengegriske fosterfamilier og lite hjertelige kostskoler, slik at de kunne lære å bli trofaste embetsmenn i imperiet.

"En ulastelig mann" er svært levende og godt skrevet. Romanen hopper i tid og sted, men det er relativt enkelt å holde tritt med handlingsforløpet.

Forfatteren tegner et interessant portrett av en gammel mann som forsøker å forene seg med det som ble hans liv, og finne sin plass i en tilværelse han ikke lenger gjenkjenner. Historisk sett er det også en spennende periode som avbildes i boken, med den andre verdenskrigs ulike fronter, og det britiske imperiet som går mot sin oppløsning.

Både handlingen og fortellermåten, fanget meg fra første side. Jeg har nytt hvert eneste minutt! Andre del "En trofast hustru" og siste del "Venner til sist", vil jeg lese og anmelde i løpet av de nærmeste månedene. Og jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar