tirsdag 31. juli 2018

"Den du vil jeg skal være" av Mindy Mejia

Den du vil jeg skal være
Mindy Mejia
Krim
352 sider
Oversatt av Carina Westberg, MNO
Cappelen Damm
2018

Mindy Mejia studerte ved Hamline University i Minnesota. Hun debuterte med "The Dragon Keeper" i 2012. Meija bor i Twin Cities med mann og to barn.

"Den du vil jeg skal være" er hennes første bok på norsk.

18 år gamle Hattie Hoffman ønsker seg vekk fra småbyen Pine Valley i Minnesota. Med drømmer om å opptre på Broadway, kan hun ikke vente med å bryte opp fra hjembyen som er alt for liten for hennes ambisjoner. Hun går siste året på High School og har rollen som Lady Macbeth i skoleteaterets oppsetning.

Men natten etter premieren skjer det fatale. Hun blir funnet brutalt drept i en gammel og forlatt låve, og etterlater det landlige Minnesota-samfunnet sjokkert, harnisk og besatt av tanken på å finne hennes morder.

Hattie var en jente full av livsglede. Hun var vakker, populær blant vennene, skoleflink, en talentfull skuespiller, kjæreste med skolens beste fotballspiller, og hadde vitterlig en lys fremtid i møte.

Men når vi spoler tilbake i tid, til dagene som leder opp mot drapet, avdekkes både Hatties og andres hemmeligheter i denne tilsynelatende stille byen. Vi fortelles om omfanget og dybden av en ung jentes manipulasjon, vi fortelles om ekteskapbrudd, får kjennskap til hemmeligheter som hviskes i mørket, og dobbeltspill som foregår i det skjulte.

Sheriff Del Goodman, en nær venn av Hatties far, sverger på at han skal finne drapsmannen, men etterforskningen avdekker flere spørsmål enn svar. Det kan virke som Hattie spilte like mange roller utenfor scenen, som på den.

Potensielle mistenkte presenteres, alle med hemmeligheter å skjule. Likevel er det både overraskende og sjokkerende når vi lærer hva som virkelig skjedde den natten Hattie ble tatt av dage.

"Den du vil jeg skal være" er en spennende krim/psykologisk thriller som på forbilledlig vis utforsker identitet og manipulasjon, og konsekvensene av å bli presset for langt.

Forfatteren har helt kontroll på plottet, som er svært veldreid og holder helt til siste kapittel. Også persongalleriet styrer Mindy Mejia fremragende. Hun er god til å gjøre karakterene realistiske og virkelighetstro.

Skiftvis følger bokens kapitler hovedpersonene Hattie, Del og Peter (en av Hatties tidligere kjærester og lærer), og det fungerer perfekt og bidrar til å øke både spenningen og den litt dystre atmosfæren.

Språket er dessuten stramt, det er ikke overflødige ord eller setninger, hvilket forsterker følelsen av at tiden er i ferd med å renne ut.

Totalt sett likte jeg denne boken svært godt. Mejia setter en fryktinngytende tone - der en liten by med sine dypt begravde hemmeligheter og listige innbyggere settes i førersetet. Spenningskurven er, om ikke stupbratt, så i alle fall jevnt stigende, etter hvert som hemmeligheter avdekkes og sannheten til sist kommer frem.

Alt i alt er "Den du vil jeg skal være" en eminent bok som jeg vil anbefale lesere som er glad i krim og thrillere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar