fredag 13. juli 2018

"Lokkedue" av Flynn Berry

Lokkedue
Flynn Berry
Thriller
282 sider
Oversatt av Stian Omland, MNO
Cappelen Damm
2018

Flynn Berry har sin utdannelse fra Michener Center for Writers. "Lokkedue" er hennes første roman, for den mottok hun Edgar Award for beste debut i 2017, og boken ble kåret til en av årets beste utgivelser av både Washington Post og The Atlantic.

"Lokkedue" er en mørk psykologisk thriller der det sterke båndet mellom to søstre er katalysatoren som lar smertefulle og mektige hendelser fra fortiden komme til overflaten.

Rachel og Nora er søstre og de har et nært forhold. De har i hvert fall hatt et nært forhold. Nora bor i London og Rachel har de siste fem årene bodd i en liten landsby nær Oxford, som heter Marlow.

Men når Nora ankommer Marlow én fredag ettermiddag, er det starten på et mareritt. I stedet for å bli møtt av Rachel på

stasjonen, noe som ikke er uvanlig siden hun ofte må jobbe overtid på sykehuset, finner Nora henne liggende død i en blodpøl i huset. Rachels hund Fenno er også drept, hengt i trappeløpet.

Nora blir innlosjert på det lokale vertshuset, siden politiet ikke vil at hun skal forlate området.

Hun er fullstendig knust. Sjokket og sorgen gjør det umulig for henne å vende tilbake til et normalt liv. Likevel evner hun å kaste seg inn jakten på Rachels morder, delvis i samarbeid med politiet. Hun følger i hvert fall politiets arbeid intensivt fra sidelinjen og prøver å hjelpe dem. Hun er f.eks. den som forteller politiet om sitt funn av ølbokser og sigarettsneiper i nærheten av Rachels hus. Det må bety at noen angivelig har holdt et øye med Rachel.

Det er også Nora som forteller politiet om overfallet som nesten drepte Rachel for femten år siden, da hun var bare sytten år gammel. Den gangen trodde ikke politiet på Rachel. De var villige til å innrømme at hun var blitt overfalt, men ikke på den måten hun fortalte. Nora følte seg til dels skyldig i dette overfallet, fordi hun ikke hadde fulgt søsteren hjem etter en fest.

Siden hadde de to søstrene lest utallige avisartikler om mord, overfall og voldtekter og til å med vært til stede under rettssaker, for om mulig å finne gjerningsmannen. Nora trodde at Rachel hadde lagt denne jakten på hyllen, men nå viser det seg at hun fortsatt holdt på. Noe hun ikke hadde fortalt Nora. Er mannen som har tatt livet av Rachel den samme som angrep henne den gang?

Det er for øvrig mye som Rachel ikke har involvert Nora i de siste årene. Ting som Nora bare blir kjent med, fordi politiet forteller henne om dem etterhvert som etterforskningen skrider frem.  Bl.a. at Rachel hadde en hemmelig elsker i landsbyen. Det er også et faktum at hun ville flytte fra landsbyen og allerede hadde startet prosessen.

Og ettersom Nora finner ut stadig mer om den søsteren hun trodde hun visste alt om, settes hennes egen identitet i spill.

"Lokkedue" er en meget spennende thriller, full av hemmeligheter og uventede vendinger, der ingenting er som det ser ut til å være ved første øyekast.

Handlingen veksler mellom nåtid og fortid, til da søstrene var i tenårene - med mange fester og mye alkohol. Nora kan ikke alltid huske hva som skjedde på disse festene.

Handlingsforløpet spiller mye på det psykologiske, og man vet ikke helt om man kan stole på bokens hovedperson.

Dessuten er "Lokkedue" skrevet på et vis jeg ikke har vært vant med fra tidligere, men jeg synes det passer godt til historien og ikke minst tankegangen til hovedpersonen Nora.

Boken er fortalt i førsteperson gjennom Nora.

Personbeskrivelsene er troverdige og gode, selv om det tok litt tid å stille seg inn på Noras bølgelengde. Men det var først og fremst den foruroligende historien som holdt meg ytterst på stolkanten.

Plottet er finurlig konstruert, og språket er godt. Noras situasjon utfoldes i korte, skarpe kapitler, og Berry skriver med en erfaren forfatters selvtillit.

På mange måter kan "Lokkedue" kalles en psykologisk thriller.

Mye av handlingen brukes til å bygge opp Noras endeløse følelse av angst og underlegenhet, mens forfatteren omhyggelig beveger oss lesere fra én lyssky mistenkt til den neste. Nora er fanget av sorgen, og en angst som subtilt spilles ut i Berrys uhyggelige, men idylliske engelske landskap. Mindre subtil er derimot hennes økende følelse av panikk når politietterforsker Moretti begynner å mistenke at det kanskje er Nora selv som har myrdet sin egen søster.

Flere av historiens avsløringer er for øvrig ganske overraskende, noen av dem til og med sjokkerende.

Men boken er ikke fri for svakheter. Selv om det er sjeldent, hender det nemlig at Berry strekker troverdigheten lovlig langt.

Likevel er "Lokkedue" en usedvanlig vellykket debutroman fra forfatteren Flynn Berry.

Det er en fremragende psykologisk thriller som holder et stramt grep om sine lesere. Det er ikke bare en medrivende, nervepirrende psykologisk thriller, men også et eksempel på hvorledes besettende sorg, og frykten for tidligere invaderende krefter, kan påvirke et menneske, samt et sterk, intrikat bånd mellom to søstre.

Jeg vil anbefale denne boken, spesielt til de av dere som liker en god psykologisk thriller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar