fredag 13. juli 2018

"Polly og Buster - Den trassige heksa og Følelsesmonsteret" av Sally Rippin

Polly og Buster
- Den trassige heksa og Følelsesmonsteret
Skrevet og illustrert av Sally Rippin
Barnebok
288 sider
Oversatt av Mari Moen Holsve
Egmont Kids Media
2018

Australske Sally Rippin er den typen voksen som kan huske akkurat hvordan det var å være barn. Derfor er det så mange rundt i hele verden som er glad i bøkene hennes. Hun har skrevet mer enn seksti bøker for barn. I Norge er hun mest kjent for Billie B-bøkene fra Sandvik forlag. Faktisk har det blitt solgt over fire millioner av Sallys bøker på mange språk, og det er nok til å få et hvilket som helst monster til å blåse seg opp i ren begeistring. "Polly og Buster" er hennes første fantasy-bok.

Dette er en vakker barnebok om vennskap som er verdt å kjempe for selv om samfunnet rundt krever noe annet.

- I en verden der motsetninger tilspisses og enkelte stemmer dyrker fram forskjellene på folk, så er det befriende å få lov til å utgi en bok som hyller et vennskap der båssetting og fordommer ignoreres, sier redaktør Tonje Tornes om Egmonts nye barnebok.

Som alle barnebøkene fra Egmont har boken en visuell profil som reflekteres i både teksten og i de mange illustrasjonene tegnet av forfatteren, Sally Rippin.

Jenta Polly Pettersen er en heks, men ikke en veldig god heks. Hun er elendig til å forhekse, og det er ganske upraktisk når man er en heks. På hekseskolen klarer hun å gi Maloria i klassen paddevorter. I ansiktet! Ikke med vilje, så klart. Men det tror ikke Maloria mye på. Å ha en fiende er aldri moro. Særlig ikke en fiende som er den mest populære heksen på skolen.

Pollys bestevenn Buster, er et monster som er så emosjonell, at følelser får ham til å skifte farge, vokse eller krympe, alt ettersom han er glad eller lei seg.

Samme hvor trist eller skuffet eller ensom Polly føler seg, så får Buster henne alltid i bedre humør. Han bryr seg ikke om at hun ikke duger til noe. Buster liker henne uansett.

Selv om de alltid har vært bestevenner, må Polly og Buster holde vennskapet hemmelig. For hvem har vel hørt om en heks som er venn med et monster? Hvis Polly og Buster går forbi hverandre på gaten sier de ikke engang hei.

Én dag under en klassetur på Nasjonalmuseet, foran den mest populære jenta på skolen, tar Polly en dårlig beslutning og ignorerer Buster som lykkelig vinker til henne. Han er tilfeldigvis også der, med sin skole.

Buster skifter farge og krymper, og klassekameratene erter han på det slemmeste vis. Polly, den minst magiske jenta på sin skole, utløser en utilsiktet kraftig forhekselse, hun ikke engang visste at hun var i stand til, som er ment for å beskytte Buster. Men den blir feilfortolket av Maloria, som så det slik at hun lagde forhekselsen for å beskytte henne, ikke Buster, mot et ondt angrep fra monstrene.

Det hele eskalerer. Heksenes fordommer mot monstre øker, Polly blir plutselig populær på skolen og Maloria vil bli bestevenn med henne - men vil det ødelegge hennes beste vennskap for alltid?

Jeg likte denne boken! Med vidunderlige og engasjerende karakterer, har Sally Rippin skrevet en historie om vennskap og respekt som fortjener å bli lest flere ganger.

Dette er nemlig en nydelig fortelling om å være modig og stå opp for dem man er glad i.

"Polly og Buster" tar for seg ulike tema som rasisme, lojalitet, aksept, vennskap og empati.

Hovedpersonen er den unge Polly Pettersen. Fra de aller første sidene i boken, vil leserne kunne relatere seg til det hun strever med på skolen.

Buster er Pollys nærmeste, kjæreste venn, han er der for henne gjennom alt: han er trist når hun er trist, glad når hun er glad. Hvis du noen gang finner deg en slik venn, hold dem godt fast, for det er den viktigste skatten man kan finne i denne verden.

Polly lærer at det å bli lagt merke til og være populær ikke er så flott som man i utgangspunktet skulle tro, spesielt når det går på bekostning av vennskapet med Buster.

Med 288 sider og 23 kapitler, er dette en bok som egner seg utmerket for høytlesning, eller som de litt eldre barna kan lese selv. For øvrig har boken en god, stiv innbinding og en adekvat papirkvalitet som det er enkelt å bla i.

"Polly og Buster" er en kraftfull bok, og svært så relevant for det samfunnet vi lever i, på så mange måter.

Anbefales varmt!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar