mandag 14. oktober 2019

"Stjerner over Paris" av Pam Jenoff

Stjerner over Paris
Pam Jenoff
Roman
376 sider
Oversatt av Benedicta Windt-Val
Cappelen Damm
2019

Pam Jenoff har gitt ut flere historiske romaner, og har opparbeidet seg en stor leserskare. "Stjerner over Paris" er hennes andre roman på norsk, etter "Skjulestedet". Begge bøkene har ligget på New York Times' bestselgerliste.

Jenoff er utdannet advokat og har også jobbet for den amerikanske utenrikstjeneste i Europa, blant annet ved konsulatet i Krakow. Hun bor sammen med mann og tre barn i nærheten av Philadelphia.

Etter krigen, i 1946, jobber Grace Healey, som for øvrig har vært enke i nesten ett år, i New York som sekretær for en immigrasjons-advokat. Selv om jernbanestasjonen Grand Central Station ikke er et sted hun vanligvis går gjennom på vei til jobb, gjør hun det én morgen. Under en benk, finner hun en forlatt koffert. For nysgjerrig til å motstå fristelsen, åpner hun kofferten og finner tolv fotografier av forskjellige kvinner. På impuls tar hun med seg bildene og forlater stasjonen.

Det viser seg at kofferten har tilhørt en britisk statsborger ved navn Eleanor Trigg, lederen av et nettverk med kvinnelige hemmelige agenter under andre verdenskrig.

De tolv avbildede kvinnene ble sendt på oppdrag til europeiske land som nazistene okkuperte. Ingen av dem vendte tilbake, og skjebnen deres forble et mysterium. Fast bestemt på å finne ut hva som har skjedd med disse kvinnene, begynner Grace i all hemmelighet å gjøre undersøkelser, og det blir snart klart at hun står overfor en mildt sagt forbløffende historie.

I 1940 hadde statsministeren i Storbritannia, Winston Churchill, godkjent opprettelsen av Special Operations Executive, som regel bare kalt SOE, og gitt den i oppdrag å planlegge, lede og gjennomføre undergravingsvirksomhet og sabotasjeaksjoner mot tyskerne i okkuperte land.

Siden da hadde SOE utplassert nærmere tre hundre agenter på kontinentet for å ødelegge ammunisjonsfabrikker og jernbanelinjer. Flesteparten av dem ble sendt til Frankrike som en del av en enhet som ble kalt Seksjon F, for å svekke infrastrukturen og bevæpne de franske partisanene forut for den allierte invasjonen som det lenge hadde gått rykter om.

Men et stadig økende antall agenter hadde blitt arrestert.

Derfor ble det besluttet at man skulle begynne å rekruttere og trene opp kvinnelige spioner. Eleanor Trigg fikk i oppgave å lede prosjektet, rekruttere jenter og lære dem opp til å være kurér og radiooperatør for Storbritannia i det tysk okkuperte Frankrike. Ved SOE hadde nemlig Eleanor vunnet alles tillit ved hjelp av kunnskaper, dyktighet, en aldri sviktende sans for detaljer, og en imponerende hukommelse.

Det fantes ingen spesiell bakgrunn som utgjorde en ideell agent, og heller ingen bestemt utdannelse. Det dreide seg mer om en fornemmelse av at en person kunne utføre jobben. Gløgge, tilpasningsdyktige og med gode franskkunnskaper.

Eleanor er en streng leder og egentlig ganske så avskyelig. De færreste av rekruttene liker henne noe særlig, likevel respekterer de henne.

Marie Roux sitter på en kafé og leser en diktbok når hun blir oppsøkt av en mann i førtiårene. Etter en kort diskusjon om fransk poesi, inklusiv at hun leser for ham på fransk, gir han henne et visittkort med en påskrevet adresse. Dette leder til at Roux blir rekruttert som hemmelig agent i Triggs nye avdeling ved SOE.

Via Maries synsvinkel blir vi fortalt om den ekstremt tøffe opplæringen som jentene må igjennom, samt farene ved å bli utplassert i det nazi-okkuperte Frankrike. Vi blir også vitner til spionoperasjonene på nært hold og får vite hvor tilpasningsdyktige agentene må være hvis de skal overleve.

"Stjerner over Paris" er inspirert av den virkelige heroiske innsatsen til et knippe kvinner under andre verdenskrig. Det er en roman om et utrolig mot, søsterskap og evnen til å overleve, selv under de verst mulige forhold.

Historien handler ikke om feltherrer og store slag, men om det nettverket som opererte i skyggen av de allierte styrkene.

Romanens handling følger tre forskjellige tidslinjer, og tre kvinner som prøver å finne sin egen vei i hver sin individuelle situasjon.

Jeg ble umiddelbart fengslet av den heltemodige innsatsen til de tapre kvinnene i SOE.

Som forfatter av historiske romaner må man hele tiden passe på å overholde den hårfine balansen mellom romanens behov og forpliktelsene overfor den historiske integriteten. Noen av personene og hendelsene i "Stjerner over Paris" er basert på fakta, men romanen er likevel først og fremst fiksjon. Det er umulig å gi en nøyaktig beskrivelse av de heltegjerningene som ble utført av de mange kvinnene som arbeidet for SOE, så forfatteren har i følge sitt etterord latt Marie og de andre kvinnelige agentene i boken stå som representanter for dem, inspirert av dem.

At Pam Jenoff har gjort sitt forarbeid, levnes det ingen tvil om. Alle scener, uansett hvor de foregår, vitner om grundig research, og som leser tviler jeg aldri på hva jeg blir fortalt.

Jenoff tegner karakterene sine levende, og man føler med dem i alle de fortredeligheter de må gå igjennom. Ting blir forklart tydelig, og man kan like det eller ikke, men språket er flytende og historien så engasjerende at man ikke har lyst til å legge boken fra seg før den er ferdiglest.

Gjennom de tre kvinnene, maler forfatteren en uforglemmelig historie som ikke bare er spennende og velfortalt, men som i tillegg er godt skrudd sammen. Også oversetteren – Benedicta Windt-Val – fortjener stor ros.

"Stjerner over Paris" er en bok som kommer til å sitte i meg lenge. Den er velskrevet, og karakterene er minneverdige. Dessuten byr den på flere overraskelsesmomenter. At historien er inspirert av virkelige mennesker og begivenheter, gir den bare mer gjenklang enn andre lignende bøker. For øvrig var det ikke utfordrende å følge de mange handlingstrådene.

Du trenger hverken å ha et forhold til historisk fiksjon eller krigshistorier generelt for å dra utbytte av romanen, bare du liker en god og velskrevet historie.

"Stjerner over Paris" er nemlig en blendende god bok. Så er det sagt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar