torsdag 5. juni 2014

"Den tapte historien" av Kim Fay

Den tapte historien
Kim Fay
Roman
366 sider
Oversatt av Ute Neumann
Bazar Forlag
2014

Kim Fay er fra Seattle i USA og er godt kjent i landene som tidligere utgjorde Indokina: hun har blant annet bodd i Vietnam i fire år. Hun har bakgrunn som bokhandler og er forfatter av en prisvinnende vietnamesisk kokebok. Hun har også redigert en rekke reiseguider til Asia. "Den tapte historien" er hennes første roman og ble nominert til den prestisjetunge amerikanske Edgar Award for beste debutroman.

"Den tapte historien" tar deg med på en forførende reise til Asia på midten av 1900-tallet, da kolonimaktene rådet og revolusjoner var i emning - til en klaustrofobisk jungel der hva som helst kan skje.

Bokens hovedperson, kurator Irene Bloom, er en amerikansk kvinne som til tross for enestående innsats blir snytt for sjefsjobben ved Brooke Museum of Oriental Art i Seattle. Men da en av museets velgjørere, Henry Simms, gir henne en sjanse til å finne ti kobberruller i et bortgjemt tempel i den kambodsjanske jungelen, kan hun ikke annet enn å påta seg

oppgaven.
De ti kobberrullene er nemlig en krønike over Khmer sivilisasjonens tapte historie, og et slikt funn vil ikke bare gjenopprette Irenes rykte, det vil også være århundrets største arkeologiske oppdagelse.

På sin ferd fra Seattle til Shanghai, og til den kambodsjanske jungelen treffer Irene flere medhjelpere, blant annet en kommunistisk tempelrøver og en nattklubbeier med en komplisert fortid.
Men etter hvert som Irene og hennes reisefølge feier over grenser og gjør oppsiktsvekkende funn, blir ferden stadig farligere.

Selv om Irene er en dyktig kurator i den akademiske museumsverdenen, oppdager hun fort at hun befinner seg på dypt vann i Kambodsja, hvor alle, både levende og døde, har hemmeligheter.
Og det Irene vil bringe til torgs, vil gjøre mer enn bare å endre historien. Det vil også løse mysteriet i hennes eget liv.

Forfatteren tar med frodige og intrikate detaljer leseren med til 1920 tallets Sørøst-Asia. Og på et finurlig og fengslende vis vever hun sammen spenning og hemmeligheter.

Hvert ord i denne stemningsfulle litterære ekspedisjonen føles bevisst valgt, og hver setning er full av mening. Fra Shanghais lovløse gater, der informasjon er hard valuta, til den isolerte kambodsjanske jungelen, hvis overopphetede luft er tykk av mistillit, beskriver forfatteren på briljant vis en heltinne som smir sin egen vei gjennom et ukjent land.

Det var mye jeg likte ved "Den tapte historien". Jeg syntes karakterene var svært interessante. Det samme var deres interaksjon med hverandre.
Jeg likte også beskrivelsene av de forskjellige lokasjonene - det er tydelig at forfatteren personlig har erfart dem og gjort svært grundige undersøkelser.
I tillegg syntes jeg at handlingen evnet å dekke over særdeles mye, sett bort i fra selve spennings aspektet, f.eks. kunsthistorie, handel med kunst gjenstander, Kambodsja og den effekten kolonialismen har hatt på landet, kommunisme og revolusjonær politikk, og til og med kvinners rettigheter.

"Den tapte historien" er en nokså intens bok, og jeg mener at den har noe å by på for enhver leser. Handlingen er lagt til 1925 med de referanser det måtte bety, så dette er definitivt en bok som kan betegnes som historisk fiksjon. Men boken er også spenning og eventyr.

Kim Fay er ikke bare en dyktig historieforteller som vet å engasjere sine lesere. Hun er også en forfatter som evner å få leserne til å føle at de befinner seg i 1920-tallets Shanghai, Saigon og Kambodsja.
Og om ikke det var nok; så har hun gjort en strålende jobb med å bringe den kambodsjanske jungelen og Shanghai til liv. Derfor vil boken passe utmerket for de med forkjærlighet for å reise.

"Den tapte historien" tar leserne med på en dristig ekspedisjon til et fjerntliggende land, der søken etter en skatt, blir en reise inn i sinnet og hjertets mørkeste avkroker.

Anbefales!

3 kommentarer:

  1. Kjempefin omtale som fikk meg til å notere meg tittelen :) - ha en fin fredag!

    SvarSlett
  2. Tusen takk for det, og i lige måde :).

    SvarSlett
  3. Høres ut som en bok jeg vil like å lese, takk for fin anmeldelse :)

    SvarSlett