tirsdag 29. mars 2016

"Ikke bestått" av Hjort & Rosenfeldt

Ikke bestått
Hjort & Rosenfeldt
Krim
461 sider
Oversatt av Lene Stokseth, MNO
Aschehoug
2016

Michael Hjorth (f. 1963) er en svensk regissør, filmprodusent, manusforfatter og krimforfatter. Hjorth har vært produsent for filmen "Snabba Cash" og vært med på å grunnlegge produksjonsselskapet Tre vänner. Sammen med Hans Rosenfeldt skriver han spenningsserien med Sebastian Bergman i hovedrollen.

Hans Rosenfeldt (f. 1964) er manusforfatter og kjent tv- og radioprofil i Sverige - han er blant annet mannen bak den populære svensk/danske tv-serien "Broen". Sammen med Michael Hjorth skriver han spenningsserien med Sebastian Bergman i hovedrollen.

"Ikke bestått" er femte bok i serien om den sexmisbrukende og traumatiserte kriminalpsykologen og profilerings-eksperten Sebastian Bergman. Bergman ble øyeblikkelig en stor leserfavoritt. Serien fikk en pangstart med "Mannen som ikke var morder" (2011), deretter fulgte "Dødens disippel" (2012), "Fjellgraven" (2013) og "Den stumme

jenta" (2015).

I denne boken jager kriminalpsykologen Sebastian Bergman, sammen med politiet, en mann som dreper realitykjendiser. Spørsmålet er: hvorfor?

En realitykjendis blir funnet død i et kjemiklasserom på en nedlagt skole, skutt i hodet med en slaktepistol. Han sitter fastbundet til en stol, med ansiktet inn mot hjørnet av rommet og en kjegleformet hatt (en såkalt skammekrokhatt) på hodet. Et omfattende spørreskjema er festet på ryggen med stiftepistol. Prøven tester allmennkunnskap og den myrdede har tydeligvis ikke bestått.

Det første offeret følges av flere. Alle er mediekjendiser.

Rikspolitikommisjonen kobles inn. De famler etter bevis,

Men Stefan Bergman finner spor hos en anonym kommentator i aviser og chattesider, en som raljerer mot de nye forbildenes mangel på allmennkunnskap.

"Vi må slutte å dyrke dumheten. Slutte å støtte opp under kunnskapsforakten og antiintellektualismen. Slutte å gi de late, egoistiske og overfladiske den oppmerksomheten som de velutdannede, engasjerte, samvittighetsfulle og kunnskapsrike heller burde fått."

Slik skriver mannen som underskriver sine innlegg med Cato d.e. Motivet hans får vi allerede rede på i begynnelsen av boken, og at han har blitt forbigått til et professorat. Men politiet vet ennå ikke noe om dette.

Den anonyme mannen er akkurat litt for interessert i de bestialske drapene, og viser seg å vite ting som bare politiet burde kjenne til.

Mannen som politiet jager, kidnapper mennesker, som har deltatt i ulike realityserier på tv. Han utsetter dem for en test i allmennkunnskap, og hvis vedkommende ikke kan svare riktig på minst 20 av de 60 spørsmålene som han stiller dem, dreper han dem med en slaktepistol og stifter et A4-ark med spørsmålene på ryggen.

På et tidspunkt innser imidlertid denne mannen, at han må gå til kilden, altså ta tak i problemene der de oppstår, snarere enn å eliminere de dumme. Men hvem er egentlig kilden?

Sebastian Bergman og kollegene fra Rikspolitikommisjonen stilles dermed overfor en kompleks og avansert seriemorder som til slutt vil true hele teamets eksistens.

"Ikke bestått" er en velkomponert og spenningsfylt kriminalroman, med en stigende spenningskurve.

Språket er godt, tidvis briljant.

Karakterbeskrivelsene er også gode og viser, at selv om man fungerer godt utad, så det kan være "skjeletter i skapet".

Sebastian Bergman har hatet få mennesker i sitt liv. Det er en god del som han ikke har brydd seg noe særlig om, og det er enda flere som har irritert ham, men denne morderen kommer han til å hate. Mens drapsmannen jaktes, får vi også ta del i Sebastian Bergsmans kaotiske privat- og profesjonelle liv, hvor han til stadighet støter folk fra seg med sin overfladisk sett arrogante væremåte og hans evige søken etter tilfeldig sex. Datteren Vanja ønsker han derimot å ha et godt forhold til, men ennå en gang dummer han seg ut og støter henne fra seg. Til tross for at Sebastian Bergman på mange måter er en usympatisk person, får vi likevel en viss sympati for ham.

Den sinte og skuffede morderen er like godt beskrevet, og du kan nesten se ham for deg. Han er en foraktet mann, som ikke forstår dyrkingen av dumhet. Han er ikke den eneste som undrer seg over dyrkelsen av realitykjendiser, som bare er kjente for å være kjente. Selv kan jeg faktisk forstå denne undringen. At Hjorth og Rosenfeldt lar ham kalle seg Cato d.e., er for øvrig et litt artig grep, i og med at "Cato den eldre" (Marcus Porcius Cato) forfektet de gamle romerske dyder som måtehold og tapperhet, mens han talte den overfladiske greske kultur med luksus og overforbruk imot. I følge Wikipedia levde "Cato den eldre" fra 234 til 149 før Kristus.

Mye av bokens historie fortelles på et stille og nokså rolig nivå, hvor samtaler og refleksjoner er omdreiningspunktet, men det er i høy grad også blitt en del plass til både dramatikk og nervepirrende spenning.

"Ikke bestått" er den femte boken i paret Hjorth og Rosenfeldts serie om Sebastian Bergman, og den fortsetter der de fire første bøkene serien slapp. Men du får gode forklaringer på hvem Sebastian Bergman er og hvor han kommer fra, slik at du helt fint kan lese denne boken frittstående. Imidlertid tror jeg at leseopplevelsen vil være litt bedre og litt mer nyansert, om du, som meg, har lest de fire foregående bøkene i serien. "Ikke bestått" ender i hvert fall med en real cliffhanger, så nå venter jeg i spenning på den neste boken fra de to herrene Hjort & Rosenfeldt.

1 kommentar:

  1. Flott omtale! Enig med deg at dette er glimrende lesning, både som enkeltstående bok og som serien. Gleder meg vilt til neste bok!

    SvarSlett