onsdag 30. oktober 2019

"Mer enn ord" av Jill Santopolo

Mer enn ord
Jill Santopolo
Roman
351 sider
Oversatt fra engelsk av Bente Klinge, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Jill Santopolo har studert ved Colombia-universitetet i New York og ved Vermont College of Fine Arts. Hun bor i New York og har utgitt tre populære bokserier for barn og ungdom. Hun fikk sitt store romangjennombrudd med "Verden uten deg", som kom på norsk i 2017. "Mer enn ord" er hennes andre roman for voksne og begeistrer lesere verden over.

En hjerteskjærende roman om hvordan en hemmelighet kan snu opp ned på livet som du kjenner det.

Jeg likte "Verden uten deg" svært mye. Da jeg fikk vite at Jill Santopolo kom med en ny roman, var jeg spent på om den ville leve opp til hennes første. Jeg var derfor ivrig etter å sette i gang med "Mer enn ord". Jeg ble ikke skuffet.

"Mer enn ord" tar oss med til New York, hvor vi møter Nina Gregory, en taleskriver for den karismatiske borgermester-kandidaten, Rafael O'Connor-Ruiz. Nina kommer fra den velstående Gregory-familien - familien oppnådde berømmelse da bestefaren hennes grunnla de fasjonable Gregory-hotellene. Ninas mor ble drept i en bilulykke da hun var svært ung. Siden den gang har Nina hatt et nært forhold til faren, Joseph Gregory.

Faren har innprentet i henne at det viktigste i livet er familie, omdømme og arv. Tim - barndomsvennen som etter hvert har blitt en hengiven kjæreste - føler det på samme måte. Nina har vært en pliktoppfyllende datter og etter beste evne forsøkt å leve opp til farens forventninger.

Derimot endres omstendighetene når faren til Nina kjemper mot de siste stadiene av kreft. Og da han dør, etterlater han seg en hemmelighet som endevender på alt, og ryster henne til det innerste.

En hemmelighet som får Nina til å stille spørsmål ved alt hun noensinne har trodd om faren, familien og seg selv.

Er det mulig å bo sammen med noen uten å faktisk kjenne dem? Plutselig er det som om ingenting gir mening lenger.

Nina står ved et veiskille. Hun har alltid visst hvem hun forventes å være. Men er det slik hun egentlig er?

Nina vet heller ikke helt om forholdet med Tim er verdt å satse på. Dessuten er hun mer tiltrukket av Rafael.

Klarer Nina å finne veien videre, og hvordan blir følelseslivet hennes påvirket av det nye ufullkomne bildet av faren? Vil Tim eller Rafael vinne hjertet hennes?

"Mer enn ord" var annerledes enn "Verden uten deg", likevel grep den tak i meg fra aller første side. Og jeg lot meg dypt engasjere av både historien og karakterene.

Jeg likte derfor denne boken svært godt. Den forteller en inderlig og emosjonell historie, og faktisk mer så hvis man tar seg tid til å lese forfatterens etterord til slutt.

Selve historien, som foregår i nåtid (men tar i enkelte sekvenser med leseren tilbake i tid), føltes kanskje litt treg ut til å begynne med, men det tok ikke lang tid før jeg hadde en annen oppfatning.

Historien spiller nemlig på hele følelsesregisteret, og ut over at man blir særdeles godt underholdt, så gir innholdet også rikelig mulighet for ettertanke og selvransakelse.

Jill Santopolo diskuterer blant annet viktigheten av familie, vennskap, ærlighet, kommunikasjon, tilgivelse, kjærlighet og håp.

Hun skriver flytende og lett med mange gode og presise dialoger. For øvrig er Santopolo en forfatter som er i stand til å formidle både dybde og ufullkommenhet i sine karakterer, noe som gjør bøkene hennes bedre og mer relaterbare.

Karakterene er fargerike, sammensatte og kompliserte. Hovedpersonen Nina Gregory fremstår som levende og realistisk, og man kommer under huden på henne på godt og vondt.

"Mer enn ord" er en velskrevet og underholdende roman om å bryte mønstre og finne kjærlighet av alle de rette grunnene. Historien er lett å lese. Selv om boken kanskje ikke vil sette noen dype spor i hukommelsen, vil jeg anbefale den på det varmeste. Og hvis du ikke har lest "Verden uten deg", bør du få med deg den også!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar