torsdag 28. november 2019

"Adventsgaven" av Jenny Gladwell

Adventsgaven
Jenny Gladwell
Roman
304 sider
Oversatt fra engelsk av Kari Wille Rekdal, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Jenny Gladwell er forfatternavnet til Genevieve Herr. Genevieve er født og oppvokst i London, og har arbeidet i forlagsbransjen siden studiedagene. Hun har studert skrivekunst parallelt med jobben som barnebokredaktør i Scholastic, og bor i Skottland med familien sin.

Fra Oslomarka til Trafalgar Square - en herlig romantisk fortelling om kjærlighet, vennskap, heltemot og juletrær, fylt av den nordiske julens lune sjarm.

"Adventsgaven" er en fornøyelig og følelsesmessig engasjerende roman som vil få deg i den rette stemningen før jul.

Hovedpersonen, nyhetsjournalist Jane Brook, har jobbet i avisen The London Courier i nesten ti år. The Courier er respektert for sine upartiske reportasjer - og var for øyeblikket godt nyhetsstoff, takket være Janes nylige oppslag om en dramatisk innvandringsskandale som har avdekket korrupsjon helt inn i hjertet av den britiske regjeringen.

Jane håper at neste reportasje skal bli tilsvarende saftig, men sjefen hennes, Nadine, mener at hun trenger et avbrekk.

Jane har det siste halve året arbeidet svært hardt, og Nadine har sett mer erfarne journalister enn henne bli utbrent etter en så stor sak. Dessuten har det hele kostet Jane et kjærlighetsforhold.

Siden en ferie er utelukket for Janes del, vil Nadine sende henne av gårde til Norge for å se på når juletreet til Trafalgar Square blir felt, og selvfølgelig skrive en reportasje om det.

Siden 1947 har nemlig Oslo by hvert år sjenket London by et juletre, i takknemlighet for hjelpen under andre verdenskrig.

Nå har Innovasjon Norge, Visit Oslo, reisemagasinet Luxury Travel og et utvalg kjente merkevarer innen mote og livsstil gått sammen om å sponse en overdådig tur for et knippe britiske gjester, for å være til stede når det utvalgte treet felles. I følge presseskrivet som Nadine har fått tilsendt vil gjestene bli innkvartert på Norges beste hoteller og får oppleve landets ypperste innen mat og juletradisjoner. Nadine ber Jane ta med seg frilansfotografen Ben Anderson til Oslo.

Én uke på fine hoteller og førjulsfeiring venter, i selskap med blant andre den kjekke TV personligheten Phillip Donelly, og selv om Jane opprinnelig er skeptisk, kan det jo også være akkurat dette hun trenger for lindre kjærlighetssorgen.

På hotellet i Oslo blir Jane kjent med den eldre og litt mystiske mannen Thomas Eriksen.

Thomas var bare en 19 år gammel gutt i 1940 da han fikk i oppgave å bistå Norges konge, Haakon VII, med å unnslippe nazistene. På et topphemmelig oppdrag møtte han en kvinne som het Marit Elson og som han aldri siden har klart å glemme. Hun skrev til han noen ganger, men så ble det slutt på brevene. Det siste brevet endte med en lidenskapelig bønn som aldri ble besvart. Nå vil han gjerne finne Marit, og Thomas ønsker at Jane skal hjelpe ham med det. Han har gjemt unna brevene i Nybergsund og vil at hun skal dra dit først og hente dem for han.

Det er bare Jane som kan gi denne historien om kjærlighet og mot en lykkelig slutt - og ved å gjøre det, kan det også være at hun endrer sitt eget liv for alltid.

"Adventsgaven" er en flott og hjertevarm roman.

Selve tittelen kunne faktisk ikke ha vært mer passende. Dette er nemlig en skikkelig godbit av en bok, der man finner alle ingrediensene som trengs for en fantastisk leseopplevelse før jul.

Boken er velskrevet, og forfatter Jenny Gladwell har et godt grep om karakterene sine. Hun har inkludert omtrent alle de personlighetstypene man kan forvente å finne i denne typen romaner, uten å gjøre dem stereotype eller uinteressante. Det vitner om stor menneskekunnskap.

Især er hovedpersonen Jane godt beskrevet. Men vi møter også en hel rekke med andre tiltalende karakterer, bl.a. Ben, en frilansfotograf kjent for sitt ukuelige gode humør, til tross for at han har dekket en uavbrutt rekke dystre krigssoner, Lucy, Lena og Freddie som er bloggere, Nick Green fra Daily Post, Sandra Riley fra Gourmand, Philip Donnelly, en sjarmerende, men vanæret TV-stjerne som prøver å gjøre comeback, og ikke minst Thomas Eriksen.

Boken er intet mindre enn en perle. Og jeg måtte ikke vende mange sider før jeg var fullstendig oppslukt av historien.

Jeg ble med andre ord godt underholdt av denne romanen, som jeg stort sett leste i et strekk.

Historien som fortelles flyter lett, til tross for noen tidshopp til andre verdenskrig, og selv om dette i og for seg er lettlest litteratur, styrer Gladwell unna klisjeene, og gir fortellingen en interessant brodd.

For øvrig likte jeg det historiske aspektet ved "Adventsgaven" mye. For meg er det alltid et pluss når en bok både er underholdende og informativ. Og selv for den leser som ikke er spesielt glad i historisk fiksjon, vil historien være så engasjerende at den garantert vil appellere til mange.

Jeg likte også de litt komiske aspektene ved selve fortellingen. Jenny Gladwell innlemmer dem nemlig på subtilt vis, slik at de føles som en naturlig del av fortellingen, snarere enn noe som presses fram og føles påtatt.

Kombinasjonen av de briljante miljøbeskrivelsene, det fengslende plottet og den fine balansen mellom romantikk, historie, spenning og humor, gjør "Adventsgaven" til den perfekte førjulsromanen. Dette er en utsøkt bok som jeg vil anbefale på det varmeste.

Bøker som "Adventsgaven" gir glede, et smil om munnen og et emosjonelt sus i kroppen som gir deg lyst til å lese mer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar