tirsdag 26. november 2019

"Miraklenes natt" av A.J. Kazinski

Miraklenes natt
A.J. Kazinski
Krim
382 sider
Oversatt fra dansk av Elisabeth Bjørnson, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2019

A.J. Kazinski er et pseudonym for filminstruktøren og forfatteren Anders Rønnow Klarlund og forfatteren Jakob Weinreich.

"Den siste gode mann" utkom i 2011 og var deres første bok om gisselforhandler Niels Bentzon ved København-politiet.

"En hellig allianse", en frittstående thriller, kom på norsk i mars 2014. Den ble en stor suksess i Danmark og solgte 20 000 eksemplarer på kort tid.

De øvrige bøkene i serien om gisselforhandler Niels Bentzon: "Søvnen og døden" som utkom på norsk i 2013, "Den gjenfødte morderen" fra 2016 og "Drømmetyderens død" fra 2017.

"Miraklenes natt" er den femte boken om gisselforhandler Niels Bentzon. Bøkene kan for øvrig leses uavhengig av hverandre.

Niels Bentzon har tidligere vært gisselforhandler i København-politiet, men har den siste tiden fungert som en ordinær etterforsker. Kona, astrofysikeren Hannah Lund, er nemlig alvorlig kreftsyk og Niels ønsker derfor å være der mer for henne og de to barna deres, tvillingene Bjørn og Ellen.

Ingen har klart å stanse de nevroendokrine svulstene som har kapret hans kone. De har visst det lenge, at det ikke er noe håp. Legene har sagt det, Hannah har innsett det, og innstilt seg på at livet vil forlate henne om ikke så lang tid. 

Hannah er også overbevist om at hun vil bli henvist til et hospice, og at hun vil ligge og trekke pusten der for siste gang. Tanken er uutholdelig for henne.

Hun reiser derfor til den lille fjellbyen Lourdes i Sør-Frankrike (kalt miraklenes europeiske hovedstad) med håp om å finne en mirakelkur.

Tilbake i Danmark sitter Niels og barna. Sorgen og fortvilelsen er stor, og presset blir ikke mindre når en 33 år gammel gymnaslærer blir funnet myrdet i en kjeller i Nordvest, København. Overfladisk sett kan det se ut som et brutalt knivdrap, men det avdekkes raskt at offeret er blitt korsfestet og torturert før døden inntraff (som Jesus på korset). Korset er imidlertid blitt fjernet, og tilbake er bare hullene i hender og føtter. Derimot er det en mystisk tegning som er malt med offerets blod på veggen.

Etterforskningen peker etter hvert i retning av en fanatisk kristen drapsmann.

For å stanse morderen trenger Niels Hannahs hjelp. Hun må trosse døden og forfølge sporene som peker i retning av Via Dolorosa, lidelsens vei, gjennom de smale, trange gatene i Jerusalem - miraklenes by.

Klarer Hannah å finne noen avgjørende ledetråder som kan lede Niels til drapsmannen, og ikke minst et mirakel som kan redde henne fra den visse død?

"Miraklenes natt" er en spennende og medrivende bok, og svært vanskelig å legge fra seg når man først har kommet i gang med den.

Boken er både tidsriktig og realistisk, men det som skiller den fra den mer gjengse kriminalromanen, er de flotte beskrivelsene av Hannahs siste reise. Mange er redde for døden, og derfor er dette temaet relevant og gjenkjennelig. Døden er dessuten et tema som skal behandles med omhu. Det gjør Kazinski godt, og selv om grunnfortellingen er fryktelig, føler jeg meg helt trygg i forfatternes hender.

Plottet fremstår som både originalt og gjennomtenkt.

Forfatter-paret skriver fengende, og de har et språklig overskudd.

Dessuten er karakterene så godt portretterte at man nesten glemmer at de er fiktive og ikke virkelige mennesker. Men ikke bare hovedpersonene gir et uutslettelig inntrykk, også mange av de mer perifere karakterene gjør det.

Spesielt er Hannah godt beskrevet. Hun fremstår klart og tydelig, og forfatterne viser meg hennes sorg, i stedet for å beskrive den.

Det er klart at "Miraklenes natt" fokuserer en del på Niels og Hannahs privatliv. Men jeg synes ikke at det går ut over resten av handlingen, heller ikke oppklaringsarbeidet. For i dette tilfellet passer det faktisk svært godt inn i selve handlingsforløpet, og det er med på å gjøre boken til noe mer enn bare en ordinær krim.

En styrke Kazinski har demonstrert ved flere anledninger, er at de er kapable til å skrive en spenningsroman, og i den implementere elementer som gir ettertanke. Også på den måten hever denne boken seg over det vanlige nivået på kriminallitteraturen, der det kun er spenning for spenningens skyld.

For øvrig er boken delt inn i tre deler; Korsfestelsen, Døden og Oppstandelsen, noe som passer usedvanlig godt med selve handlingsforløpet.

Med "Miraklenes natt" har forfatterne Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich, alias A. J. Kazinski, skrevet en tankevekkende bok. I mine øyne, kanskje deres beste hittil.

Hvis du har lyst til å lese en kriminalroman som er spennende og interessant på mange måter, vil jeg på det varmeste anbefale "Miraklenes natt".

Jeg gleder meg til å se hva A.J. Kazinski finner på neste gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar