søndag 17. november 2019

"X måter å dø på" av Stefan Ahnhem

X måter å dø på
Stefan Ahnhem
Krim
560 sider
Oversatt av Henning Kolstad
Aschehoug
2019

Stefan Ahnhem (f. 1966) fikk sitt store gjennombrudd - både i og utenfor Sverige - med sin tredje bok i serien om Fabian Risk: "Atten grader minus" (2018). Ahnhem har jobbet som manusforfatter for film og tv i over tjue år. Hans første bok, "Offer uten ansikt" ble Sveriges mestselgende debut i 2014, og vant også Crimetime Specsavers Award. "Den niende graven" vant den tyske krimprisen MIMI for 2016.

Nordisk Film har kjøpt tv-rettigheter til de fire første bøkene om Fabian Risk. Ahnhems bøker utgis i over 30 land. Forfatteren bor i København.

"X måter å dø på" starter sekunder etter slutten på "Motiv X", den forrige boken i serien om Fabian Risk fra politiet i Helsingborg, og kan dermed i prinsippet sees på som en direkte fortsettelse av handlingen der.

Helsingborg og omegn er blitt rammet av en serie brutale drapssaker, tilsynelatende helt uten forbindelser med hverandre. En rekke vanskelige etterforskninger har ført til pågripelse av to gjerningsmenn. Men noe skurrer, og Fabian blir ikke kvitt følelsen av at de har oversett noe avgjørende.

Men når et nytt drapsoffer blir funnet, innser Helsingborgpolitiet at alt de trodde de visste er feil.

For øvrig har Fabians datter Mathilda kommet seg etter skuddskaden hun ble påført for halvannen måned siden. Men hun oppfører seg ikke som før, og Fabian kjenner nesten ikke igjen jenta som kom hjem fra sykehuset.
Forholdet hans til kona Sonja er bedre enn på lenge.
Fabians sønn Theodor har lidd kvaler etter å ha vært vitne til et brutalt drap i Helsingør. Gjerningsmennene var en gjeng kamerater av kjæresten hans, og disse sitter nå fengslet i Danmark og venter på at saken skal komme opp. Samvittigheten driver ham til et selvmordsforsøk som Fabian i det siste øyeblikk klarer å avverge. Det hele ender med at Theodor bestemmer seg for å ta ansvar og vitne i straffesaken.

I mellomtiden sitter en hensynsløs drapsmann uten noe åpenbart motiv og kaster terning for å finne ut hvem som skal bli hans neste offer, og på hvilken måte det offeret skal dø. Seks sider. Seks mulige utfall.

Når morderen en tidlig sommerkveld begir seg ut på Øresund i en gummibåt for å angripe et mål som terningen har diktert, er Fabian på sporet av han. Det blir starten på en intensiv jakt som tar Fabian Risk inn på dansk farvann, noe som vil få konsekvenser når den endelige løsningen nærmer seg. For i X måter å dø på er det ingen retrett, og en konfrontasjon med terningmannen synes å være uunngåelig.

Vil Fabian Risk og kollegene hans klare å fakke gjerningsmannen og unngå at flere blir offer for hans tilsynelatende tilfeldige ugjerninger? Og hvordan står det egentlig til med etterforskningsteamet? Kan Fabian virkelig stole på dem alle sammen?

"X måter å dø på" er nok en velskrevet og spennende bok av Stefan Ahnhem.

Handlingen drives frem med spenning og kraftfulle skildringer. I tillegg byr plottet på mange vendinger og overraskelser. Ahnhem vet utvilsomt hvordan man skal bygge opp en spennende og dramatisk page-turner.

Dette er en rå fortelling som nærmest balanserer på grensen til det overdrevne. Men selv om det er mye vold, er det også plass til en del humor.

Tempoet er forholdsvis høyt, og selve handlingsforløpet har fine vekslinger mellom ulike synsvinkler.

Stefan Ahnhem bygger videre på sitt mektige kriminalepos og den stadig voksende verden han har skapt rundt Risk og hans kolleger.

Karakterene portretteres godt. Ahnhem fokuserer ikke bare på politiets jakt etter terningmannen (en mann som lar terninger ta alle viktige beslutninger om hva han skal gjøre i livet), men lar også leseren få god innsikt i de forskjellige karakterenes liv og tanker, noe som etter min mening gir romanen en dypere kompleksitet.

Dessuten er miljøbeskrivelsene som alltid levende hos Ahnhem.

Jeg synes Stefan Ahnhems bøker er ganske voldsomme og tidvis nokså dystre. De er også handlingsmettede med mange tråder som strekker seg over flere av bøkene, men hvis du ikke har noen problemer med det, er de så absolutt verdt å lese. Ettersom de ikke er, som så mange andre kriminalromaner, vil jeg på det sterkeste anbefale å lese dem i riktig rekkefølge, som er "Offer uten ansikt", "Det niende graven", "Atten grader minus", "Motiv X" og "X måter å dø på".

"X måter å dø på" er en tykk bok, og man kan undre seg over om spenningen holder hele veien. Jeg ble i hvert fall godt underholdt. Jeg må imidlertid advare om at boken er ganske grusom. Døde kropper blir nemlig noen ganger beskrevet i svært så grafiske ordelag, og siden man innimellom følger drapsmannen, får man også noen av torturscenene kraftig utpenslet.

Men Ahnhem mestrer dramaturgien med perfeksjon, noe som gjør boken vanskelig å legge fra seg. Jeg er for øvrig imponert over at han greier å holde så mange baller i lufta og på samme tid skape interesse for både et bredt persongalleri og flere handlingstråder.

Selv om jakten på terningmannen har bidratt til en leseopplevelse utenom det vanlige, kan jeg ikke annet enn å vente i spenning på neste bok om Fabian Risk. Og jeg håper at den kommer fort!

Hvis du er på jakt etter en roman som vil gi deg spenning og underholdning i et høyt tempo, er "X måter å dø på" et godt valg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar