tirsdag 12. november 2019

"Offer 2117" av Jussi Adler-Olsen

Offer 2117
Jussi Adler-Olsen
Krim/Thriller
510 sider
Oversatt av Erik Krogstad
Aschehoug
2019

Jussi Adler-Olsen (f. 1950 i København) har gjort suksess verden over med bøkene om Carl Mørk og avdeling Q. Jussi er blitt tildelt en rekke internasjonale priser for serien, som utgis i 42 land. Flere av bøkene er filmatisert.

I mer enn ti år har Assad (Hafez el-Assad) vært en gåte for kollegaene i Avdeling Q, og ikke minst for oss som har lest bøkene til Jussi Adler-Olsen. Men i "Offer 2117" får vi endelig Assads historie, og den var ikke helt slik jeg hadde forventet.

Jeg har alltid undret meg over hvilke hemmeligheter som gjemmer seg bak Assads karismatiske, varme og litt mystiske fasade. Imidlertid er det en nokså tøff historie, og den er ikke for sarte sjeler. Selv om jeg alltid har likt Assad, liker jeg ham kanskje enda mer nå.

Det har gått to år siden forrige bok, "Selfies". Ingen av de ansatte ved Avdeling Q er helt seg selv. Spesielt ikke Rose Knudsen som fortsatt har psykiske senskader. Det hjelper heller ikke at gruppen blir rystet av en kollegas uventede død.

Samtidig blir en død kvinne skylt i land på en strand på Kypros. Til å begynne med antar man at det er enda en flyktning som ikke har overlevd turen over havet. Offer 2117. Det viser seg imidlertid raskt at hun ikke har druknet. Bildet av liket på stranden og den spanske journalisten Joan Aiguaders dekning av saken går verden rundt. Når Assad ser dette bildet vekkes noen mørke demoner til live. Han kjenner nemlig igjen tre personer i bakgrunnen på bildet; en mann og to kvinner.

Det blir starten på en kamp mot klokken som tar Assad og kriminaletterforsker Carl med på en tretten dager lang, nervepirrende menneskejakt gjennom Europa for å forhindre den ultimate katastrofen, skånselløst dirigert av den irakiske bøddelen Ghaalib.

Tilbake i København gjør Rose og Gordon Taylor alt de kan for å hjelpe Carl og Assad. Samtidig må de kjempe sin egen kamp mot klokken. De må nemlig finne ut hvem den unge gutten er som har sverget å hevne Offer 2117. Først må han bare nå 2117 drap i dataspillet han er så besatt av. Gutten ringer jevnlig til Gordon fra en kontantkort-telefon, og det er i disse samtalene de må prøve å finne detaljer som kan avdekke identiteten hans.

"Offer 2117" er en velskrevet og samfunnsaktuell kriminalroman om hevn, ondskap, krig og terror, men det er også en fortelling om kjærlighet, vennskap og lojalitet.

Boken har tre ulike handlingsforløp, som etter hvert flettes sammen og gir en overordnet mening.

Historien som fortelles er dramatisk, medrivende, tankevekkende og så definitivt ikke for sarte sjeler.

"Offer 2117" skiller seg noe fra de tidligere bøkene i serien, både når det kommer til tematikken og fordi den har Assad som hovedperson, mens de andre karakterene mer eller mindre fungerer som bipersoner. Jeg har alltid likt Carl og Assad, og samspillet dem imellom. En kort stund ønsket jeg at Adler-Olsen hadde prioritert Carl litt mer i boken, men skjønte etter hvert at rollefordelingen denne gangen var slik den burde være. For ved å la Assad og historien hans være omdreiningspunktet, får romanen en helt annen nerve enn de foregående bøkene om Avdeling Q, og den blir derfor mer personlig og troverdig, noe som gjør at historien gir et større inntrykk.

Forfatteren er flink til å skape nyanserte og interessante karakterer, blant dem noen som jeg har lyst til å følge videre og bli bedre kjent med. Likeså liker jeg de karakterene vi nå har fulgt gjennom flere bøker (altså Gordon, Rose, Assad og selvsagt Carl Mørck) svært godt.

Carl er fortsatt en litt direkte og sarkastisk type, akkurat slik vi kjenner ham fra de andre bøkene, men han har også en mykere side. Denne kommer virkelig til syne i "Offer 2117". Dessuten kan jeg røpe at det er noe overraskende som skjer i Carls liv.

Carl er imidlertid litt mer i bakgrunnen denne gangen.

Rose er i ferd med å komme til hektende igjen etter at hun fikk et psykisk sammenbrudd som følge av en traumatisk hendelse i forrige bok. Likevel er hun fortsatt sterkt preget av det hun har vært igjennom.

Assad er som tidligere nevnt hovedpersonen i "Offer 2117". Nå får vi vite mer om han og hans bakgrunn, selv om historien hans tar noe av søkelyset bort fra Carl.

I tillegg møter vi også noen nye karakterer, inklusive ungdommen Alexander. Han sitter hele døgnet foran pc-en og spiller dataspill. Historien hans er spennende å følge, og den er også til dels relatert til selve plottet, men på et vis som kanskje virker litt søkt. 

Boken er velskrevet, men Jussi Adler-Olsen har en mildt sagt hardtslående skrivestil. Dog er språket hans flytende og han er flink til å skape spenning i historien, slik at man blir sittende å lese helt til siste side.

Selv om boken handler mye om Assad og hans fortid, handler den også om flyktningekrisen og den pågående debatten om terror i Europa, som i hvert fall for mitt vedkommende fikk både tanker og følelser i sving. For øvrig synes jeg at det vitner mye om en forfatters dyktighet når hans kriminalroman har denne egenskapen.

"Offer 2117" er faktisk en av de beste bøkene til nå i serien om Avdeling Q. Det er en skikkelig page-turner i ordets rette forstand, og som leser aner man ikke hva som kommer til å skje på neste side. Uansett er dette en bok du bare må lese, det hersker det ingen tvil om!

Jeg gleder meg allerede til å høre mer fra Jussi Adler-Olsen og hans avdeling Q i fremtiden.

3 kommentarer:

  1. Helt enig med deg at dette er en av de beste bøkene hans, knallegod.:)

    SvarSlett
  2. Flott omtale, ser du er enig med Anita at denne er bedre enn den forrige, kanskje hans beste? Jeg skal også lese den, om 14 måneder når biblioteket sier det er min tur :)

    SvarSlett
  3. Så absolutt! Denne boken bør du lese, selv om du ikke har vært noe særlig begeistret for de foregående bøkene i serien. Bare så dumt at du må vente i hele 14 måneder. Men som ordtaket sier; den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. :)

    SvarSlett