søndag 13. september 2020

"Ingen utvei" av Cara Hunter

Ingen utvei
Cara Hunter
Krim
320 sider
Oversatt av Ulrik Farestad
Cappelen Damm
2020

Cara Hunter er bosatt i Oxford, i en gate ikke ulik den hun beskriver i bøkene sine. Hun har en doktorgrad i engelsk. Bøkene hennes utgis i 25 land, og har solgt over 1 million eksemplarer bare i Storbritannia.

"Ingen utvei" er den tredje frittstående boken om kriminaletterforsker Adam Fawley. 

En stor edvardiansk enebolig i et velstående boligområde nord for Oxford står i flammer bare noen dager etter nyttårsaften. To barn blir båret ut av det som er igjen av huset. Tre år gamle Zachary Esmond er død, mens storebroren hans, elleve år gamle Matty, kjemper for livet. Hvorfor var de etterlatt i huset alene?

Det er ingen spor etter moren deres (Samantha), og faren deres (Michael) - som var i London for å delta på en konferanse på King's College - tar ikke telefonen. 

Alt tyder på at brannen var påsatt med vilje, men hvem skulle ha et motiv til å drepe to små barn? 

Kriminaletterforsker Adam Fawley og kollegene ved St Aldate politistasjon begynner å grave seg ned i familien Esmonds bakgrunn og oppdager at pengeproblemer godt kan ha vært et motiv. Huset har tilhørt farens familie i generasjoner, men bestefarens ukuelige jernvilje har sørget for at han aldri har kunnet selge det. 

Etter hvert som etterforskningen fortsetter, gjør Fawley et funn som kan lede han mot en løsning på forbrytelsen. Et funn som har vært dypt begravd i Michael Esmonds fjerne fortid.

"Ingen utvei" er en spennende, medrivende og hjerteskjærende roman. 

Boken følger Adam Fawley og hans kolleger mens de jobber febrilsk for å finne foreldrene til de to barna, motivet for mordbrannen og den skyldige. Det er en av de mest urovekkende sakene Fawley noensinne har jobbet med.

Dette er dessuten en sak som føles veldig personlig for Fawley. To barn, hvorav den ene er død, som ser ut til å ha blitt forsømt av foreldrene sine, vekker ubehagelige paralleller til hans egen sønn Jakes død. I tillegg har kona forlatt ham, noe han prøver å holde skjult for kollegene sine. Boken skildrer en svært menneskelig og emosjonell Fawley. Men det ser ikke ut til å ha noen særlig innvirkning på hans evne til å resonnere eller løse denne komplekse saken.

For øvrig er Adam Fawleys perspektiv i jeg-form, mens andre karakterers perspektiv blir fortalt i tredje person. 

Ellers er karaktertegningene gode, og både polititeamet og de menneskene som dukker opp i løpet av etterforskningen er godt beskrevet.

Historien er fengende fra starten av, og spenningen stiger jevnt og trutt gjennom hele boken. Den ispes fragmenter av e-poster, nyhetsartikler fra nettet, og politirapporter. Og det er viktig å lese dem nøye, for der finner man flere ledetråder.

Selv om det ikke er Twitter-feeder eller Facebook-utvekslinger, er mye av den skarpheten man forventer å se på nettet i kommentarfeltene til de forskjellige nyhetsartiklene så definitivt tilstede.

Romanens styrke ligger kanskje i Cara Hunters evne til å hele tiden holde oss lesere på tærne. Saken vi begynner med er mer eller mindre ugjenkjennelig når vi når nærmer oss slutten, men det er en logisk progresjon - og heldigvis en logisk løsning - som gjør at jeg føler meg fornøyd og underholdt. 

Med "Ingen utvei" får man en klassisk page-turner skrevet med en skarp penn, og med et plott som er imponerende godt komponert. 

Jeg vil anbefale boken til lesere som setter pris på en velskrevet krim med et plott som holder hele veien og et sterkt persongalleri, hvor man gis et godt innblikk i karakterenes privatliv, samtidig med at det primære fokuset er på oppklaringen av saken.

Jeg gleder meg til å lese mer om Adam Fawley!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar