fredag 12. februar 2021

"Ulvesommer" av Hans Rosenfeldt

Ulvesommer 
Hans Rosenfeldt
Krim
448 sider
Oversatt av Morten Hansen, MNO
Cappelen Damm
2020

Hans Rosenfeldt er en internasjonalt anerkjent manusforfatter, og står bak populære tv-serier som Broen og Marcella. Han har sammen med Michael Hjort skrevet en suksessfull bokserie om Sebastian Bergman. "Ulvesommer" er første bok i en ny krimserie, og får stor internasjonal lansering.

Den middelaldrende Hannah Wester er ansatt ved politiet i grensebyen Haparanda, nord i Sverige. Bortsett fra noen saker knyttet til narkotikabesittelse, samt enkelte tilfeller av fyllekjøring, skjer det fint lite i den lille byen ved grensen mot Finland. Haparanda ses på som en relativt fredelig by, men funnet av en død ulv, vil imidlertid endre på det inntrykket.

Obduksjonen avdekker at ulven har levningene av et menneske i magen. Til alt hell var ulven utstyrt med en GPS-sender slik at man kan følge dens bevegelser. I skogen utenfor Haparanda, i nærheten av der ulven ble funnet, ligger det som er igjen av en mannsperson begravet. Han var muligens russisk, og mye tyder på at han var blitt påkjørt med vilje, og at noen i ettertid har forsøkt å skjule liket.

Den avdøde kan knyttes til en blodig massakre i Finland, som tilsynelatende har med en feilslått narkotikahandel å gjøre. Men hvordan og hvorfor havnet mannen i skogen utenfor Haparanda? Og hvor har det blitt av narkotikaen og pengene?

Politibetjent Hannah Wester må snu hver stein for å finne ut hva som har skjedd. Men tiden er knapp, siden det er andre som også leter etter byttet, som den russiske leiemorderen Katja. Når hun inntar Norrbottens län, blir byen rammet av flere uventede og brutale hendelser.

Og på få døgn snus livet i avsidesliggende Haparanda opp ned.  

"Ulvesommer" er en velfortalt krim med en god historie som overrasker mer enn én gang.

Handlingen er spennende og intens, og har ingen kjedelige passasjer. Skrivestilen gjør det enkelt å leve seg inn i boken, og spenningen stiger jevnt og trutt underveis, så det er solid underholdning på sitt beste. For øvrig legger avslutningen tydelig opp til en oppfølger. 

Som lesere vet vi hele tiden mer enn politiet. Vi får blant annet raskt kjennskap til vedkommende som kjørte mannen ned og som prøvde å skjule ham ved å grave ham ned. I mannens bil var det to bager. Den ene av dem inneholdt mange millioner euro, den andre et stort parti narkotika. Vi kjenner også til den russiske kvinnen Katja, som har mottatt en klar ordre om å finne narkotikaen og pengene, og drepe personen som tok dem. Hun er overbevist om at det bare er en amatør fra lokalområdet som har stjålet bagene, og at det bare er et spørsmål om tid før han/hun begynner å bruke pengene eller selge narkotikaen. Og hvis det er noe Katja er flink til, så er det å vente.

"Ulvesommer" er så absolutt en habil bok innen krimsjangeren. Historien har mange av de ingrediensene man kan forvente av en fengende thriller; som en heftig jakt, mord, etterforskning osv. Men det er Rosenfeldts fremragende personkarakteristikker som hever boken over mange andre i samme sjanger. Især hovedpersonen Hannah Wester skildres med dybde og troverdighet.

Hannah er 54 år gammel. Hun ha hatt en svært tøff barndom, noe som fremdeles preger henne. Hun er gift med Thomas. Han er hennes klippe i livet, men ikke engang med ham, er hun i stand til å snakke om alt.

Teamet rundt Hannah og deres innbyrdes relasjoner er realistisk og nyansert beskrevet. Dessuten vet Rosenfeldt hvordan man skal blande det mer private inn i handlingen, uten at det føles påklistret.

Til å begynne med syntes jeg at det var mange personer å forholde seg til, men gradvis falt brikkene på plass, og min kunnskap om de enkelte karakterene og deres hemmeligheter ble større. Det fungerte egentlig godt, for på den måten ble de til mennesker av kjøtt og blod. Dermed kunne jeg som leser forstå motivene for deres handlinger.

Forfatteren var også flink til å beskrive de geografiske stedene. Haparanda fikk bokstavelig talt sin egen stemme i boken. I tillegg pirret viddelandskapet og de øde områdene i seg selv nervene mine, og gjorde alt spennende på en litt annerledes måte, enn om det hele eksempelvis hadde funnet sted i en litt større svensk by.

Som en lidenskapelig krimelsker gleder jeg meg over alle de gode krimromanene som til stadighet utgis. "Ulvesommer" føyer seg bestemt inn i rekken av fantastiske krimromaner. Hans Rosenfeldt har attpåtil klart å skrive en avslutning som gjør at man ønsker at oppfølgeren allerede var klar. For jeg gleder meg veldig til å lese neste bok i denne serien!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar