onsdag 10. mars 2021

"Minneskogen" av Sam Lloyd

Minneskogen
Sam Lloyd
Thriller
352 sider
Oversatt av Egil Halmøy
Cappelen Damm
2021

Sam Lloyd vokste opp i Hampshire, der han diktet opp historier og bygde hemmelige gjemmesteder i skogen. I dag bor han i Surrey sammen med sin kone, tre sønner og en hund som liker å ule. "Minneskogen" er hans første bok.

"Minneskogen" er en kritikerrost psykologisk thriller, som har rukket å bli en internasjonal bestselger siden utgivelsen i England i 2020. Internasjonale anmeldere har trukket fram originalitet, vakkert språk, et særegent fantasifullt univers, og ikke minst marerittaktig spenning. 

Det tretten år gamle sjakkvidunderet Elissa blir bortført fra en turnering i Bournemouth. Midt på dagen blir hun kastet inn i en bil, neddopet og kidnappet. Når hun våkner, er hun lenket fast i et rom under en falleferdig hytte, dypt inne i skogen. Hun har ingen anelse om hvem kidnapperen hennes er, men oppførselen hans blir stadig mer uforutsigbar. 

Elijah er en tolv år gammel gutt som har bodd ved skogen så lenge han kan huske, og han bruker mesteparten av tiden sin på å utforske alle deler av den. Og det er slik han finner Elissa. 

Snart innser Elissa at den merkelige gutten er den eneste som kan redde henne. Men Elijah har akkurat fått sin første venn og er redd for å gå til politiet. Han vet nemlig hvordan dette kan ende. 

Han refererer til skogen som Minneskogen, ettersom andre før henne har blitt tatt til fange og drept i skogen. Men Elissa er fast bestemt på å overleve. 

Vil hun være i stand til å overbevise Elijah om å hjelpe henne med å komme tilbake til familien sin? Eller vil hun lide den samme skjebnen som de andre, som en gang befant seg under Minneskogen? 

"Minneskogen" er en spennende, overbevisende og dristig debutroman. Den er atmosfærisk og skummel, nærmest som et moderne eventyr av brødrene Grimm; full av uventede vendinger som garantert vil holde deg på kanten av stolen under under hele lesningen. 

Boken handler primært om bortføringen av den tretten år gamle jenta, Elissa. Og jeg har aldri lest noe som kan minne om dette. Så ikke la deg lure når du tenker at "Minneskogen" er som en hvilken som helst annen thriller du har lest om en kidnappingssak. Det er det nemlig ikke! 

I tillegg er Sam Lloyd en blendende forteller, og hans språk er noe helt for seg selv. Selv om historien han forteller er stramt komponert, klarer Lloyd å nå dypt inn i persongalleriet sitt. Dessuten har han en sjelden evne til å "vise" leseren hva som skjer, i stedet for å skrive det ordrett. 

Det virker nesten som en umulighet at dette er forfatterens første roman. Den utsøkte, oppslukende prosaen og de intrikate vendingene gjorde i hvert fall meg trollbundet. 

Jeg likte også hvordan kapitlene var viet til de ulike karakterene: Elissa, Elijah og den kvinnelige kriminaloverbetjenten Mairéad MacCullagh. Kapitlene strekker seg over syv dager, men følger ikke alltid en kronologisk rekkefølge.

Ved første øyekast er det ikke helt enkelt å holde tritt med den noe ukronologiske strukturen. Tidvis får vi bare servert fragmenter av situasjoner og stemninger. Men for mitt vedkommende, førte dette til at romanen ble en spennende utfordring. 

De to unge hovedpersonene, Elissa og Elijah, kunne ikke vært mer ulike. Elissa er en kriger; det unge vidunderbarnet bruker sin høye intelligens, sine kunnskaper, forkjærlighet for gåter og enorme mot, til å prøve og unnslippe sine kidnappere. Selv om Elijah hele tiden sier at han er på hennes side, innser hun at hun må trå forsiktig med ham, og bruke hans uskyld mot ham, samtidig som hun må stole på han som hennes venn. Elijah er en tragisk, men truende sjel. Det er noe rart med han allerede fra starten av, og det er ikke bare det at han ikke vil hjelpe en bortført jente med å rømme. De små ledetrådene han gir om fortiden sin, påvirker blant annet hvordan han gjemmer seg i skyggene, og hvordan han kan endre seg fra det ene øyeblikket til det andre. Jeg hadde noen mistanker om Elijah som til slutt ble bevist riktig, men med en stor vri, som i hvert fall rystet meg til det innerste. Historien utspilles nærmest som en maktkamp mellom det umake paret, hvor hver av dem spiller sitt eget spill, i et forsøk på å vinne og overleve. 

Men det som begynner som en fortelling om to unge barn, som blir kjent med hverandre, mens de befinner seg i sitt verste mareritt, blir til sist en virkelig opprivende historie om identitet, psykisk sykdom og om å se ting med nye øyne. 

For øvrig er det noen svært opprivende scener i romanen. Lloyd glatter ikke over disse, men treffer sine lesere hardt med rå, og ofte grafiske, beskrivelser. Når det er sagt, er disse øyeblikkene helt nødvendige for å virkelig fange den uhyggelige atmosfæren som han skaper. 

Dessuten foregikk historien på en måte som jeg ikke hadde forventet, og etter å ha nådd halvveis, var jeg neimen ikke sikker på hvordan det hele ville ende. Og under de siste kapitlene, føltes det nærmest ut som at jeg var på en emosjonell berg-og-dal-bane tur. 

Med "Minneskogen" har Sam Lloyd klart å skape en leseopplevelse som strengt tatt ikke burde være mulig! 

Det er uansett forbløffende å tenke på at dette er en debutroman. Nå klarer jeg nesten ikke å vente på forfatterens neste utgivelse.

Anbefales! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar