torsdag 25. mars 2021

"Syndebukken" av Sofie Sarenbrant

Syndebukken
Sofie Sarenbrant
Krim
368 sider
Oversatt av Henning J. Gundersen
Cappelen Damm
2021

Sofie Sarenbrant debuterte som forfatter i Sverige i 2010 og ble av svensk presse raskt utropt til Sveriges nye krimdronning. Siden har hun utgitt 11 krimromaner. Serien  om politietterforsker Emma Sköld har solgt 3 millioner og er utgitt i 15 land. Forfatteren bor i Bromma i Stockholm med mann og to barn. 

"Syndebukken" er den sjette boken om Emma Sköld. I Sverige ble boken den lydboken som ble mest lyttet til på Storytel i 2018.

"Syndebukken" er en smart og fengslende samtidskrim om løgner, hevn, og dysfunksjonelle familier. En frittstående oppfølger om den populære etterforskeren Emma Sköld.

Den ellers så fredelige Stockholms-forstaden Bromma herjes av innbrudd. Da en tenåringsgutt blir funnet drept, får kriminalinspektør Emma Sköld saken på sitt bord. 

Mye tyder på at tyven ble overrasket under innbruddet, og drepte gutten i panikk. Mistanken rettes først mot familiens polske vaskehjelp som fant offeret. Siden mot en gruppe baltiske håndverkere som jobber på en byggeplass i området.  

Emma Sköld bor i søsterens hus på Smedslätten i Bromma sammen med datteren Ines på to år og samboeren Nyllet (Thomas Nyhlén).

Drapet fant sted i nabohuset. 

At volden kommer så tett på, vekker ubehagelige minner for Emma. Hun lever nemlig hele tiden med tanken på at det er noen der ute som vil hevne seg på henne. Selv om det er ingenting som tyder på at hun er et mål i denne saken, er følelsen likevel vanskelig å riste av seg. 

Snart begynner ryktene å svirre på nettet, og flere sprer hatefulle ytringer om både Emma og utenlandske arbeidere i en Facebook-gruppe. Siden fungerer som et forum for folk uten filter, eller nærmest en septiktank for allmenn aggresjon. Og når opinionen først har dømt, er det ikke lett å bli renvasket. 

Imidlertid ligger det et annet, og langt mørkere motiv bak ugjerningen. For når Emma og hennes kolleger begynner å grave i den drepte guttens private liv, finner de familiehemmeligheter som ikke er egnet for offentlighetens lys. Mange av dem som bor i området er nemlig ekstremt opptatte av prestisje og karriere, og er villige til å gjøre nærmest hva som helst for å opprettholde den blankpolerte fasaden. 

Samtidig knaker forholdet mellom Emma og Thomas Nyhlén i sammenføyningene. Emma har kommet til det punktet der hun tviler på følelsene sine og vil ta en pause, men det er vanskelig å unngå Nyllet når de også er kolleger og ser hverandre daglig på jobben. 

Jeg har hatt stor glede av Sofie Sarenbrants tidligere bøker, og denne boken var på ingen måte et unntak. 

"Syndebukken" inneholder nemlig mange av de ingrediensene jeg forbinder med en vellykket krim: et godt og overraskende plott, velutviklede karakterer og skarpe kommentarer til aktuelle politiske temaer. 

Romanen er også velskrevet. Dessuten er språket både flytende og godt, noe som er et pluss i en sjanger der det vanligvis ikke handler så mye om språket, men mer om handlingen. 

For øvrig merkes det at Sarenbrant er trygg på det universet hun har skapt og skriver om. Hun kjenner miljøene og hovedpersonen Emma Sköld både innvendig og utvendig. Et godt grunnlag for å kunne formidle en fengende historie til sine lesere. 

Person- og miljøbeskrivelsene er fremragende. Det er et ganske stort persongalleri i boken, og det kan være utfordrende å få oversikt over dem alle. Vi får god innsikt i Emma Skölds liv, både privat og profesjonelt. 

Selv om Emma kan være nokså sammensatt, er hun lett å like. Man fornemmer hennes engasjement når situasjoner eskalerer og adrenalinet bruser. Samtidig får vi nyttige kunnskaper om politiets arbeid og de teknikkene som benyttes når et drap skal oppklares. 

Handlingen er fartsfylt og spennende, og den er ikke uten overraskelser. 

Boken gir også en fin beskrivelse av hvordan sosiale medier brukes til å spre rykter, og hvor fordomsfulle og intolerante de som dominerer den største arenaen for diskusjon på nettet kan være.

Sarenbrant tar dessuten tak i høyaktuell tematikk  som skam og skyldfølelse. Å bli akseptert for den man er av samfunnet, er noen ganger vanskelig. Men en større utfordring kan enkelte ganger være reaksjonene som oppstår i ens eget nærmiljø. "Syndebukken" handler blant annet om tenåringsgutter som forventes å følge i sine fars fotspor, men som ikke klarer å fylle skoene de har fått tildelt. Forfatteren skriver også om utenlandske arbeidere som må tåle mistenkelige blikk rettet mot seg, og hvor villige den svenske middelklassen er til å generalisere. 

Begge disse temaene er tankevekkende, og Sarenbrant fletter dem på en raffinert måte inn i sin historie, mens hun på kløktig vis legger ut villedende spor som holder spenningen vedlike fra første til siste side.

Med "Syndebukken" har Sofie Sarenbrant skrudd en uvanlig spennende og - til en krim å være - rimelig troverdig handling sammen, der endene møtes til slutt. 

Dette er den sjette boken om Emma Sköld, og en av de bedre i serien. De fem andre kan selvsagt også anbefales. Hver bok har et avsluttende handlingsforløp, og kan derfor leses frittstående, men siden man følger Sköld og hennes privatliv, er det ingen ueffen idé å lese dem i riktig rekkefølge. 

"Syndebukken" anbefales på det sterkeste til annet enn som et middel mot søvnløshet! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar