tirsdag 18. januar 2022

"Obscuritas" av David Lagercrantz

Obscuritas
David Lagercrantz
Krim
416 sider
Oversatt fra svensk av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal Norsk Forlag
2022

David Lagercrantz (f. 1962) er forfatter og journalist. Han fikk sitt skjønnlitterære gjennombrudd i 2009 med den kritikerroste "Syndefall i Wilmslow", en roman om matematikeren Alan Turing. I 2011 kom hans bok om Zlatan Ibrahimovic, "Jeg er Zlatan". Boken ble nominert til svenske Augustprisen og er solgt i millioner av eksemplarer verden over. I 2015 fortsatte han på Stieg Larssons Millenium serie, med bøkene "Det som ikke dreper oss", "Mannen som jaget sin egen skygge" og "Hun må dø". 

"Obscuritas" er en smart og medrivende historie der ingenting er hva det gir seg ut for å være. Dette er første bok i en ny krimserie med avhørsekspert Hans Rekke og politibetjent Micaela Vargas. 

Det er sommeren 2003, og USA har akkurat invadert Irak. En trettiseks år gammel afghansk flyktning og fotballdommer, Jamal Kabir, blir funnet drept i en av Stockholms forsteder. Saken ser imidlertid ut til å være løst på kort tid, da bevisene entydig peker på faren til en av guttene på fotballaget; den temperamentsfulle alkoholikeren Guiseppe Costa, som lever og ånder for sønnens prestasjoner på fotballbanen. Dessuten har Costa tidligere vist at han er i stand til å utføre grove voldshandlinger.

Til tross for flere avhør og overbevisende bevisfremleggelse, nekter Costa for å ha noe med drapet å gjøre. Hans Rekke, professor i psykologi ved Stanford-universitetet i California og spesialist på avhørsteknikker, blir tilkalt for å få en ende på saken. Er det noen som kan knekke Costa, må det være ham.

Men Costa fastholder sin uskyld. Imidlertid har den unge politikvinnen Micaela Vargas fra Stockholms forstaden Husby, som kun på nåde er blitt involvert i etterforskningen, en fornemmelse av at det er noe som Costa holder skjult. 

Under Taliban-regimet i Afghanistan hadde offeret kjempet for guttenes rett til å spille fotball i Kabul. Kabir ankom Sverige som flyktning i november 2002. 

Men ingenting går som planlagt. Costa blir løslatt og politiet står igjen uten spor. 

Bare Vargas nekter å slippe saken. Hun forsøker gjentatte ganger å få tak i Hans Rekke, men uten hell. 

Når Vargas og Rekke endelig møtes – under svært dramatiske omstendigheter – setter de seg ned for å granske saken, som alle andre tydeligvis har gitt opp, på nytt. 

Snart finner de spor som ikke var en del av den opprinnelige etterforskningen, og som blant annet peker på CIA og Taliban. Var egentlig fotballdommeren den han utga seg for å være? Hva førte ham fra Afghanistan til Sverige? Og hvorfor og av hvem i hjemlandet ble han torturert? Var han et offer, eller en gjerningsmann? 

På samme tid har både CIA og det svenske utenriksdepartementet UD blitt gjort oppmerksomme på at saken har fått en ny glød, og en frykt brer seg i begge organisasjonene for at mørke hemmeligheter skal komme til overflaten. Er det egentlig så lurt å la Rekke og Vargas holde på med dette, og hvordan skal de stoppes? 

"Obscuritas" er nervepirrende krim som tidvis kan være umulig å legge fra seg. 

Boken er velskrevet, handlingen er spennende, og samtidig blir man godt underholdt.  Med stor kløkt, sylskarpe detaljer og svimlende vendinger loser Lagercrantz sin leser gjennom romanen. 

Miljø- og stedbeskrivelsene er gode, men det er især karakterbeskrivelsene jeg vil fremheve, de er nemlig både nyanserte og troverdige, og ikke minst fremragende.

Historien som fortelles har to svært interessante hovedpersoner.

Professor Rekke kan betraktes som et nåtidig litterært motstykke til Sherlock Holmes. Han er særdeles observant, klok og kreativ, men sliter også med avhengighet og psykiske problemer. Micaela Vargas er på den annen side en nokså ukonvensjonell "Watson". Sammen derimot er de to hovedrolleinnehaverne et meget vellykket etterforskningspar. 

Hans Rekke er en kjent psykologiprofessor, og en intellektuell, velstående mann. Han har en unik evne til å tolke mennesker og trekke konklusjoner. Micaela Vargas er en ung og jordnær politikvinne. Hun har chilensk bakgrunn, en problematisk oppvekst i Husby og en bror med kriminell løpebane. Vargas og Rekke balanserer hverandre godt, og et sted på veien finner de hverandre, til tross for ulikhetene dem i mellom. 

Historien skifter perspektiv mellom Vargas, Rekke og etterforskningen, samtidig som den byr på tilbakeblikk fra hendelser i Afghanistan.

Dessuten er det flettet inn hendelser fra virkeligheten. Lagercrantz skriver blant annet om noe som kanskje ikke er så veldig kjent; nemlig Talibans forsøk på å forby musikk. 

For øvrig krever den svært overraskende slutten en oppfølger. David Lagercrantz har da også fortalt at "Obscuritas" er den første boken i en ny krimserie. For noen vil det nok bli vanskelig å vente på neste bok i serien. 

Jeg kan i hvert fall varmt anbefale "Obscuritas" til alle som liker en god, velskrevet og spennende krim.

1 kommentar:

  1. Støtter din anbefaling, denne likte jeg også godt, gleder meg til å følge radarparet videre :)

    SvarSlett