fredag 6. januar 2023

"Skyggeapokalypsen" av Glenn C. Nor

Skyggeapokalypsen
Glenn C. Nor
Krim/Science fiction
386 sider
FGCN
2020

Glenn Nor (f. 1988) er utdannet digital etterforsker og jobber til daglig som leder av digital gransking, digital revisjon og datavitenskap.

Glenn debuterte med boken "Skyggeapokalypsen" (2020). Han skriver for tiden boken "Ida Winther & Glassportalen" (fantasi), den første av fem bøker om Ida Winther, og "Djevelen du kjenner" (spenningskrim), den første boken i serien om Odin Holmsen.

Om fire dager vil verden stoppe opp. Fuglene vil fortsatt synge, og solen vil fortsatt stå opp i øst og gå ned i vest. Men menneskeheten vil slutte å eksistere...

Jeg liker science fiction fordi det er en sjanger som stiller spørsmål. Den utfordrer leseren og kan underholde, samtidig som den maner til oppmerksomhet. "Skyggeapokalypsen" gjør det samme, og boken er dermed et godt eksempel på god science fiction.

"Skyggeapokalypsen" er Glenn Nors debutroman, og resultatet har blitt svært overbevisende. Boken har både spenning og driv, men også tankevekkende stoff om menneskehetens fremtid, kunstig intelligens, nanoteknologi og et samfunn som er i ferd med å bevege seg i en totalitær retning.

Der er ingen tvil om at Nor fortjener et stort publikum. Denne romanen er nemlig annerledes, interessant og velskrevet.

Språket er akkurat detaljert nok for meg, men det er en smakssak. Jeg skal imidlertid ikke unnlate å innrømme at til tross for noen tekniske ord og uttrykk, er historien flytende og godt fortalt, og språket er minst på høyde, om ikke bedre enn i mange andre lignende romaner.

Forfatteren er dessuten flink til å skildre både miljø og karakterer, noe som også betyr at karakterene hans føles levende og ekte.

Persongalleriet er stort med Daniel Knight som hovedperson. Daniel er i slutten av tjueårene, men har til tross for sin unge alder fullført doktorgrader i kunstig intelligens, nanoteknologi og robotikk. Han har en usedvanlig god hukommelse, og blir ofte ansett som et geni. Han bor egentlig i Norge, men blir etter et nokså ukonvensjonelt jobbintervju, tilbudt en stilling i Aurora, en hemmelig avdeling hos FBI. Der vil han få ansvaret for det topphemmelige Pegasus-prosjektet, som er et samarbeid mellom CIA, NSA, FBI og det amerikanske militæret. Arbeidet vil primært bestå i å benytte prosjektets teknologi sammen med et team, for å etterforske og hindre terrorangrep og andre trusler (ikke bare i USA, men i alle andre land i verden). 

Daniel har imidlertid ikke vært lenge i sin nye jobb i Aurora, før et nytt og ukjent virus (tilsynelatende luftbåren) fanger de som blir smittet i et fengsel av sin egen kropp, i en slags dvale fra omverdenen. 

Samtidig står den rike, men mystiske predikanten Seth Cole foran alteret i en liten kirke i New York og forkynner at menneskeheten står overfor Guds vrede og at tiden er inne for å rense verden for syndere. Han legger hendene sammen som om han skal be, på hans høyre hånd skimtes en ring med en blå krystall. I det hendene kommer sammen begynner krystallen å lyse svakt. "Vis din makt", roper han. Et sterkt lys blinker utover i salen og alle unntatt ti personer forsvinner, bare asken av de blir igjen. 483 personer borte på et øyeblikk.

Etterforskningen blir vanskelig, og det er en farlig sak for Daniel og hans team. De står opp mot skruppelløse motstandere. Klarer de å komme til bunns i de to separate sakene, finne sammenhengen mellom dem og samtidig hindre verdens undergang, før tiden renner ut? Det blir en heseblesende kamp mot klokken...

Her er det spenning fra første til siste side. Selv om persongalleriet som nevnt er stort, er det forholdsvis enkelt å holde styr på de ulike karakterene. 

Plottet er godt skrudd sammen og ikke gjennomskuelig. Historien fortelles i kronologisk rekkefølge, med innslag av tilbakeblikk. Det er mange spor som pirrer leserens indre detektiv, men løsningen avsløres ikke før mot slutten i en overraskende slutt.

Selv om det ikke er nevnt spesifikt i romanen, vil jeg tro at handlingen foregår noen generasjoner frem i tid.

For øvrig mestrer Glenn Nor spenningslitteraturens elementære triks med de korte kapitlene, og i beste krimstil er det flere cliffhangere underveis.

Jeg vil anbefale "Skyggeapokalypsen" til alle som liker en god og velskrevet science fiction-krim. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar