tirsdag 27. desember 2022

"Julekort fra strandkafeen" av Lucy Diamond

Julekort fra strandkafeen
Lucy Diamond
Roman
279 sider
Oversatt av Hanne Elisabeth Munklien
Aschehoug
2022

Lucy Diamond er født i Nottingham. Hun har bodd og arbeidet en rekke steder i England og Australia, og bor nå i Bath med mann og tre barn. Hun har bakgrunn fra forlagsbransjen og fra BBC, men er nå forfatter på heltid. Til nå har hun skrevet 17 bøker. "Strandkafeen" (2019) var den første som kom ut på norsk.

I "Julekort fra strandkafeen" er tre noveller samlet: "Jul på Strandkafeen", "Gavedryss over Strandkafeen" og "Baby på Strandkafeen".

Tre hjertevarmende og sjarmerende historier med Evie og alle de andre fra kafeen i Cornwall – den perfekte bok når julefreden har senket seg.

Etter en travel sommer på strandkafeen, gleder Evie seg til sin første jul med kjæresten Ed. Snøen har kommet til Carrawen Bay i Cornwall. Store, myke flak har dalt ned fra himmelen og dekket stranden med et melisdryss. 

Hun er fast bestemt på at det skal bli den mest perfekte, romantiske julen noensinne. Koselige kvelder foran peisen, bare de to i fred og fordragelighet. Endelig kan de gjøre ferdig en kokebok med oppskrifter fra kafeen. 

Men freden tar slutt når Eds ekskone plutselig tar kontakt igjen, og så dukker det opp uventede gjester: Eds gretne bror Jake og Evies beste venn Amber, som nettopp fikk hjertet sitt knust. Legg til snøstormer og familiedrama, og det ser ut som julen kommer til å bli litt av en kalkun...

I "Gavedryss over Strandkafeen" er det allerede Evie og Eds andre jul i den lille byen Carrawen Bay. Evies perfekte søster Ruth har meldt sin ankomst. Hun er skilt, og både hun og de tre barna hennes trenger et sted å slappe av. I tillegg må de reise hjem for å være sammen med moren, som fortsatt sørger over farens død. Evies romantiske juleplaner må nok en gang legges på is. Nå må Evie ta seg av alt helt alene, men hun har plutselig blitt så fryktelig sliten hele tiden. 

Det viser seg at det er en familieforøkelse på vei, og i "Baby på Strandkafeen" må Evie både lære seg å ta fri og la andre styre hennes kjære kafé. 

Livet på Strandkafeen blir aldri det samme igjen for Evie og Ed...

Det er blitt skrevet veldig mange feelgood-romaner de senere år, og det er ofte blandede meninger om kvaliteten. 

"Julekort fra strandkafeen" kunne lett ha blitt en banal og forutsigbar roman, men det er den heldigvis ikke. Jeg synes derimot at dette var en søt og til tider svært så underholdende bok, full av julestemning. 

Det er kanskje ikke stor litteratur, men Lucy Diamond har en god penn, og jeg tror at jeg smilte hele tiden mens jeg leste. Beskrivelsene er håndgripelige, karakterene er godt skildret og for det meste autentiske, og tempoet i historiene er ikke for høyt.

Diamond bringer ikke noe nytt til sjangeren, men hennes blanding av humor, sødme og magi er svært sjarmerende.

Hun er dessuten kjempeflink til å skrive slik at man lever seg inn i historiene. Med et smil om munnen gled jeg lett gjennom denne søte romanen og skulle ønske jeg kunne bli der.

Les boken hvis du vil lese en historie du ikke trenger å forholde deg til, men bare kan nyte som en god kopp te med en pepperkake. Det er for øvrig juleoppskrifter midt i boken som du også kan glede deg over.

"Julekort fra strandkafeen" varmet virkelig hjertet mitt og fikk meg i julestemning. Jeg håper å lese om Evie og Ed igjen i en ikke så fjern framtid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar