onsdag 15. mars 2023

"Alt kan skje" av Lucy Diamond

Alt kan skje
Lucy Diamond
Roman
365 sider
Oversetter Hanne Elisabeth Munkelien
Aschehoug
2023

Lucy Diamond er født i Nottingham. Hun har bakgrunn fra forlagsbransjen og fra BBC, og har bodd en rekke steder i England og i Australia. Nå bor hun i Bath med mann og to barn og er forfatter på heltid. Hun har skrevet 18 bøker som er solgt i flere millioner eksemplarer. "Alt kan skje" er den sjette boka på norsk.

Dette er en varm, klok - og oppløftende roman, om kjærlighet, nye sjanser og om de uventede og ekstraordinære veiene livet kan føre oss ut på.

Da britiske Lara Spencer var seksogtjue år gammel jobbet hun som motejournalist i New York. Det samme året fødte hun datteren Eliza. Elizas far Ben McManus, var en mann som Lara ønsket å tilbringe fremtiden med. Tiltrekningen mellom dem var der fra første stund, men de møttes aldri igjen etter den første daten, og Lara returnerte til England med datteren, der de bosatte seg i Scarborough. Og Ben forble uvitende om at han var blitt far.

Siden den gang har det mer eller mindre bare vært Lara og Eliza. Men den dagen Eliza fyller atten, insisterer hun på å få vite mer om faren sin.

Hun blir rasende når hun får vite at mannen som hun trodde var faren hennes, og som dro da hun var tre år gammel, ikke er det. Eliza vil ha svar, og når Lara endelig forteller henne sannheten, bestemmer hun seg for å spore opp sin biologiske far. 

Lara blir dermed tvunget til å avsløre hemmeligheten hun har holdt skjult fra datteren hele hennes liv, og hun må også selv gå tilbake i sin egen fortid.

Kan Eliza noen gang tilgi henne? Hvordan kan Lara bygge opp en grunnleggende tillit mellom dem igjen når hun i datterens øyne har sviktet henne så fullstendig?

Lara har selv mange spørsmål. Jakten på sannheten fører dem ut på en roadtrip gjennom hele England, og til slutt fører det dem til New York, der hvor alt startet den gangen. Noen drømmer har blitt knust på veien, og med det er mange muligheter gått tapt. Men det ser ut til at livet likevel har noen overraskelser på lur.

Ben blir nemlig svært overrasket når han får vite at han har en datter. Selv om han samtidig forsøker å redde et ekteskap som er i ferd med å havarere, blir han kjent med Eliza og de knytter et bånd. 

Eliza kan ikke la være å tenke på hva som kunne ha skjedd hvis foreldrene ikke hadde gått hvert til sitt, og om de i så fall ville ha fått en ekstra mulighet til å finne sammen igjen.

"Alt kan skje" er enda en varm, vakker og underholdende roman av Lucy Diamond. 

Den byr på alt hva man kan ønske seg av en bok. Den er lettlest, gjennomtenkt, emosjonell og håpefull. Samtidig står karakterene i sentrum. 

Handlingen er spennende nok og både livsbejaende, humoristisk og litt lærerik.

"Alt kan skje" handler i bunn og grunn om valg. Hva ville skjedd om den døren ikke hadde lukket seg, om jeg gikk en annen vei, valgte noe annet?

Å se tilbake på fortiden og minnes den unge kvinnen hovedrolleinnehaveren Lara en gang var, gir henne muligheten til å betrakte det livet hun har levd og de ambisjonene hun ikke fikk realisert da hun ble gravid.

Men romanen gir også leseren en god del å tenke på. For er livet du har levd det rette, og er valgene du har tatt de rette?

I løpet av boken blir det klart for både Lara og Eliza at lykke og livsglede dukker opp på de mest uventede steder, og at mennesker er kompliserte skapninger. For selv om de utstråler og reflekterer det lykkelige livet, er virkeligheten noen ganger en helt annen.

Jeg ble for øvrig svært imponert over Diamonds vakre og blomstrende språk, og hennes beskrivelser av både steder og mennesker er helt fantastiske.

Romanen gikk dessuten rett inn i hjertet mitt og gjorde meg litt tynget, men også håpefull.

"Alt kan skje" bør appellere til mange, som i tillegg til livsfilosofiske refleksjoner får en anbefalelsesverdig leseopplevelse, tilført humor og alvor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar