torsdag 2. mars 2023

"Strandlektyre" av Emily Henry

Strandlektyre
Emily Henry
Roman
368 sider
Oversatt fra engelsk av Trude Kathrin Tokle
Gyldendal Norsk Forlag
2022

Emily Henry sine bøker har blitt et BookTok-fenomen. Hun skriver herlig, skamløs og smart romantisk komedie for de som elsker filmer som "Da han møtte henne" og "You've Got Mail". Hun slo gjennom med "Strandlektyre", og har senere fulgt opp med "Du og jeg på ferie" og "Bokelskere", som alle har toppet bestselgerlistene i USA.

"Strandlektyre" forteller en morsom, smart og romantisk historie om kjærlighet, tap og familiehemmeligheter - og om å oppdage at lykken kan finnes i selv de minste øyeblikk.

Den 29 år gamle forfatteren January Andrews vokste opp i en lykkelig familie. I alle livets forhold har hun alltid hatt en tilbøyelighet for det ukompliserte og romantiske. January har aldri tillatt seg selv å kjenne på livets skyggesider, og det er heller ikke de hun tar for seg i sine romantiske bestselgere. Men når faren dør, må hun erkjenne at livet ikke bare er rosenrødt. Han har etterlatt henne et sommerhus hun ikke ante fantes i North Bear Shores ved Lake Michigan. Et hus der han levde et hemmelig liv med en annen kvinne enn moren. 

I et forsøk på å bli kvitt skrivesperren, som hun har pådratt seg, bestemmer hun seg for å flytte fra New York til huset i Michigan. 

Der oppdager hun at den nærmeste naboen er en tidligere bekjent, den like suksessrike (og tre år eldre) forfatteren Augustus Everett, eller Gus som hun hadde kjent ham som da de gikk på samme universitet. Selv om det er en evighet siden de så hverandre sist, så husker de hverandre godt.

Men January og Gus kunne ikke vært mer forskjellige. Han er en svartsynt realist, hun er en ekte drømmer. Det eneste de har til felles, utenom at de er vellykkede forfattere i sine respektive sjangere, er at de begge lider av seriøs skrivespere.

En kveld inngår de et veddemål: Over de neste tre månedene skal de bytte roller. Augustus skal skrive en romanse, og January skal skrive en litterær roman uten en lykkelig slutt.

Det blir et stormende bekjentskap og flere underholdende helger med research-arbeid, tilsatt rikelige mengder alkohol. Kan to så ulike mennesker lære noe av hverandre?

Innen sommeren er omme, vil begge ha skrevet en bok. Og ingen av dem vil ha forelsket seg... Overhodet ikke.

"Strandlektyre" er flott og underholdende feelgood-roman, som utfolder en sterk og nyansert historie, som er både rørende og medrivende.

Selv om historien ikke er av det originale slaget, vil mange kunne forholde seg til den. Det er for så vidt et kjennetegn ved feelgood-sjangeren, men jeg synes likevel at Emily Henry hever nivået flere hakk. Boken var nemlig mer emosjonell enn jeg på forhånd hadde trodd, og den bugner av varme, humor og karisma. I tillegg til å formidle en nokså dyp og inderlig kompleks historie.

Jeg skal ikke stikke under en stol at historien også berører tung tematikk. Heldigvis tar ikke det glansen bort fra de mer hjertevarmende aspektene. For den overordnede historien er faktisk svært så befriende og forfriskende – slik en bok i denne sjangeren skal være. 

Henry skriver godt og flytende. Hun beskriver sine personer med innlevelse og varme, noe som får de enkelte portrettene til å fremstå levende og troverdige, uten at de utvikler seg til rene eventyrfigurer. Og man føler hele tiden en gjennomgripende sympati og ømhet for dem.

Karaktertviklingen er stødig. I stedet for å legge opp til en stor (og usannsynlig) avsløring mot slutten av romanen, blir de ulike lagene som skjuler deres egentlige jeg gradvis avdekket. Slik blir vi som lesere genuint kjent med karakterene, noe som også gjør det så mye enklere å sette seg selv inn i deres situasjon. Å se det hele utfolde seg på det viset, bidrar dessuten med å gi de romantiske følelsene som oppstår mellom January og Gus legitimitet.

For øvrig fortelles historien fra Januarys perspektiv.

Imidlertid, uavhengig av hvor god handlingen og skrivestilen er, er det et stort minus med denne utgaven. Nemlig omslaget som dessverre ikke når bokens ellers så høye standard. Men det er bare en bagatell.

Uansett vil jeg anbefale boken til alle som har en forkjærlighet for romaner om kjærlighetens mange fasetter, behandlet med en dypere og mer seriøs tone enn en tradisjonell feelgood-roman.

En tvers igjennom praktfull og romantisk feelgood-historie som inneholder alt man kan forlange. Jeg kan anbefale boken på det varmeste!

"Strandlektyre" fortjener å bli lest vidt og bredt. Dette er den type bok jeg vil ta frem igjen når jeg trenger å komme meg ut av en tyngre periode. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar