torsdag 8. juni 2023

"Mens verden ser på" av Anna Larsson

Mens verden ser på
Anna Larsson
Roman
352 sider
Oversatt fra svensk av Teje Vejrup
Gyldendal norsk Forlag
2023

Anna Larsson er siviløkonom og jobber som konsulent i eget firma. Hun har tatt skriveutdanninger på Jakobsbergs folkhögskola og Folkuniversitetet. "Mens verden ser på" er hennes debutroman. Anna er vokst opp i Falun og bor nå med sin familie i Sollentuna. 

"Mens verden ser på" er en roman full av følelser, om umulig kjærlighet og kjendislivets mørke baksider.

25 år gamle Sara har trukket seg fra karrierejaget og ønsker bare å leve et rolig liv med rom for spennende turer ut i villmarken. Hun elsker arbeidet sitt som økonomiansvarlig i et lite forlag i Stockholm, hvor hun får muligheten til å hjelpe ulike forfattere med økonomiske anliggender. 

Når et av de største og eldste filmselskapene i Hollywood tar kontakt med forlagets suksessforfatter, Eben Carlsson, vil han at Sara skal forhandle frem en avtale. De reiser sammen til Los Angeles, der de møter den arrogante og svært kjente skuespilleren John Williams, som ønsker å produsere filmen. Han er også interessert i å spille hovedrollen.

Eben er overveldet og de drar hjem igjen til Sverige med et ønsket resultat. 

Det tar ikke så lang tid før filmselskapets representanter kommer til Stockholm. John er også med dem.

Hardt presset går Sara med på en enkelt date med John. Da skjer det noe. Hun oppdager at John har flere lag under den velpolerte overflaten han viser frem offentlig.

De innleder et forhold, men har det en sjanse til å lykkes når de lever så vidt forskjellige liv? Kan det holdes hemmelig når den ene parten konstant blir forfulgt av fans og paparazzier? Og hvordan vil verden reagere på nyhetene om forholdet deres?

"Mens verden ser på" er en medrivende, romantisk og underholdende roman om berømmelsens baksider, og samtidig en nydelig, lettfordøyelig kjærlighetshistorie om å finne hverandre til tross for, og i utgangspunktet, store forskjeller.

Det er en søt roman om kjærlighetens veier og omveier, og hvordan den noen ganger dukker opp på de mest uventede steder.

Det er et klassisk Romeo og Julie-trekk å la to hjertevenner komme fra verdener så forskjellige som natt og dag. "Mens verden ser på" kunne derfor lett ha føltes litt for overkonstruert, eller den kunne ha lesset på med et velment budskap om at kjærligheten overvinner alt, med veldig store, klissete bokstaver. Men Sara og John er like nyanserte som ekte mennesker, og historien deres er riktignok søt, men absolutt ikke urealistisk.

Vi blir nemlig godt kjent med dem, og jeg syntes det var fint at vi fikk oppleve John som en vanlig mann, og ikke bare som den verdensberømte skuespilleren han er. Sara og John hadde dessuten mye mer til felles (som forente dem) enn man skulle tro.

Problemene de måtte hanskes med, var også reelle nok. Og jeg ble fanget av bokens handling og fulgte begeistret med på hovedpersonenes handlinger. 

Anna Larsson tegner et skarpt bilde av sine karakterer. Ja til og med de perifere karakterene er så levende tegnet at man nærmest kan se dem for seg i kjøtt og blod.

Romanen har i tillegg flotte miljøbeskrivelser og den tar oss med til flere interessante lokasjoner, blant annet et luksusresort i Mexico og en fottur i den svenske fjellheimen.

"Mens verden ser på" tar også for seg nåtidige fenomener som fansider og apper, og problematiserer dem. 

Larsson skriver godt. Språket hennes er flytende og sjarmerende, med både innlevelse og varme. 

Med ingredienser som kjærlighet, drama, overraskelser og underholdning er dette den perfekte sommerromanen. 

Jeg kan anbefale "Mens verden ser på" til alle lesere som liker en deilig varm historie om livet og kjærligheten.

Jeg nøt i hvert fall hver eneste side av denne skjønne romanen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar